Tornike Šengelia

 MIKHAIL SERBIN Sputnik Via Afp
OSTALI BEZ VAŽNOG IGRAČA

Gruzijski košarkaš odlazi iz kluba ruske vojske! Stižu savjeti Amerikancima da napuste ruske klubove

Moskovski CSKA ostao bez važnog gruzijskog centra zbog ruske vojne invazije na Ukrajinu
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 26. veljača 2022. 14:36

Nije mu bilo lako kad je proteklo ljeto potpisao za CSKA, jer on je Gruzijac, i ne samo što je Gruzijac, nego u svojoj državi ima status male ikone. Toko Šengelia je, međutim, smirio tenzije u rodnoj zemlji, jer u ugovor sa CSKA stavio opciju po kojoj ga moskovski klub, iako je euroligaš, mora puštati na sve utakmice reprezentacije.

Ali, onda se dogodila invazija Rusije na Ukrajinu, a Šengelia je prelomio i odlučio napustiti CSKA. Da je više takvih primjera u bilo koje aspektu, Vladimir Putin možda ne bi mislio da je svemoguć...

U isto vrijeme su sve glasnije priče po kojima State Department savjetuje američkim igračima da napuste ruske klubove. Iako se Euroliga svojom odlukom da se ne izbacuje ruske klubove, nego da oni neće moći igrati na teritoriju Rusije svoje domaće utakmice, nije pokazala pretjerano hrabra (Žalgiris je već najavio da usprkos te odluke oni neće igrati protiv bilo kojeg ruskog kluba), možda se dogodi da ruski klubovi i neće više biti konkurentni, jer teško je vjerovati da će Šengelia biti jedini koji je napustio neki od tri ruska euroligaša (CSKA, Zenit, Uniks).

Podvucimo i kako treba vidjeti kako će se sve ovo reflektirati na ruski Uniks, za kojega igra Mario Hezonja, trener je Velimir Perasović, a pomoćni trener Mile Karakaš.

U isto je vrijeme, regionalna VTB liga gotovo raspadnuta, jer nakon što je iz nje otišao estonski Kalev, isto je učinila poljska Zielona Gora. U ligi su tako ostali ruski klubovi (8), kazahstanska Astana i bjeloruski Minsk. Jedan od tih ruskih klubova je i Jenisej iz Krasnojarska u kojem je trener naš Dražen Anzulović.

"Donio sam odluku nakon što je Rusija krenula s invazijom na Ukrajinu. Ne mogu više igrati za tu momčad, ne mogu igrati za momčad ruske vojske“, napisao je jedan od najboljih gruzijskih košarkaša u novijoj povijesti.

Linker
21. travanj 2024 16:18