Kruno Simon 

 Lapresse/Ddp Usa/Profimedia
‘OGROMNA ČAST‘

Hrvat u Kući slavnih prvaka Europe: ‘Ovo je dokaz, svaka moja odluka u karijeri bila je ispravna‘

U Milanu je igrao samo dvije sezone, ali i ostavio neizbrisiv trag za kojeg je dobio priznanje
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 18. studeni 2023. 09:13

Kad je zaključio karijeru na euroligaškoj sceni nije bilo dvojbe oko toga hoće li Kruno Simon, proslavljeni hrvatski reprezentativac, biti trajno tretiran kao legenda Efesa s kojim je osvojio dva uzastopna naslova prvaka Europe. Uostalom, Efes je odmah po odlasku Simona, još lani napravio feštu kojom zgodom je dres s brojem 44, Simonov dres, trajno podignut pod svod Sinan Erdem Arene.

No, priznanja za Simona tu nisu stala. Iako je odigrao samo dvije sezone u dresu Milana, prije nego li se skrasio u Efesu, trofejni talijanski klub, momčad koja je osvojila svako natjecanja u kojemu je zaigrala, pa uz tri naslova prvaka Europe ima, između ostalog, i 30 naslova talijanskog prvaka, odlučio je bivšeg hrvatskog reprezentativca uvrstiti kao ukupno 39. člana u svoju Kuću slavnih.

Ugodno iznenađen

Kad je saznao za tu odluku, kako se osjećao?

- Pa, doista sam bio ugodno iznenađen, ajmo to tako reći, bolje to kazati nego da sam ostao zatečen. Javili su mi uoči početka Eurolige, a onda smo dogovorili da to službeno uvrštenje bude baš u onoj utakmici kad Milano bude domaćin Efesu. Prvo sam pomislio da su te dvije godine koliko sam odigrao za Milano premalo za takvu čast, ali očito je da sam ostavio neki trag.

Kako je izgledalo to uvrštenje?

- Jako je bilo lijepo. Igralo se protiv Efesa, pa je to u mom slučaju bila idealna prilika za takvu ceremoniju. Baš sam lijepo dočekan, ali takva su moja iskustva s Milanom bila od prvog dana kad sam stigao tamo kao igrač. Sada je već prošlo osam godina od tih milanskih dana, što je puno vremena, ali sjećanja ne blijede. U tom razdoblju igranja za Milano mi smo jako dobro prolazili u domaćim okršajima, osvojili smo četiri trofeja, jedno prvenstvo, jedan Kup i dva Superkupa, međutim, nije nas pratio rezultat u Euroligi.

I tako, od četiri inozemna kluba za koje je igrao (tu su još Unicaja i Lokomotiv Kuban), dva su ga uvrstili u status legende. I to dva europska prvaka. Kruno Simon nije potratio svoju karijeru...

- Znači mi to puno, posebno u ovim godinama kad završavam svoju karijeru i kad više nisam dio te euroligaške razine. Pokazalo se da su sve odluke koje sam donosio za vrijeme karijere bile ispravne, da sam u svakoj bio u pravu. Nisam želio otići iz Zagreba dok nisam dočekao pravu šansu, pa je stoga i moj odlazak bio nešto kasniji nego je to uobičajeno. Ogromna je to čast koju sam dobio i u Efesu, a i sada ovo u Milanu.

Pianigianijeva usluga

U te dvije sezone u Milanu Kruno Simon je uživao, a za klupsku stranicu Milana izjavio je da je supruzi Nikolini posebno teško palo kad su morali napustiti Italiju.

- Doista smo se ovdje jako lijepo osjećali. Od prve utakmice koju sam odigrao za Milano bilo je tako. Zavoljeli smo Milano i Italiju, a planirali smo se tu i duže zadržati. Međutim, to je sport, promijenio se trener, a sjećam se kad me otpisao Simone Pianigiani da sam bio baš potišten i tužan, jer još sam tada imao opciju ostanka u ugovoru.

Simone Pianigiani, danas trener Cedevite Olimpije, nije baš naročito pogađao u procjenama, a teško je reći da je s vremenom naučio. Kad je onomad stigao u Fenerbahče, želio se riješiti i Bojana Bogdanovića...

- Da, s Pianigianijem su imali problema i Bojan, poslije ja, kasnije i Zoran Dragić. Na kraju je ispalo da sam otišao u Efes i da mi je zapravo Pianigiani tu napravio veliku uslugu. Ali, kažem, Milano je grad u kojemu se jako dobro osjećam, a i klub je doista velik, rado tu dođem.

Kruno Simon ima 38 godina i trenutačno je igrač Samobora, momčadi iz drugog ranga naše košarke. Kako mu je to igrati?

- Ne može se to uspoređivati, jer to zapravo nije isti sport s ovim razinama. Pazite, ABA liga i Euroliga nisu isti sport. Ali, igram za svoj gušt, osjećam se dobro, zdrav sam i glupo bi mi bilo sjediti doma. Bolje je natjecati se, dobro je to i za mentalno zdravlje.

Naravno, ne može se usporediti s onim razinama na kojima sam bio, ali isto je neki gušt. Lopta jednako skače, isto se šutira...Taj Samobor je stigao na 40 minuta do Final 8 Kupa Krešimira Ćosića. Imate li šanse za otići do završnice?

- Ne bih rekao da imamo neku ozbiljnu šansu. Jer, morat ćemo igrati tu eliminacijsku utakmicu protiv Kvarnera u Rijeci. Kvarner je puno ispred nas, ozbiljna je to momčad, prvi je favorit za ulazak u elitni rang. Ali, Kup je to, jedna utakmica, pa nikada ne znaš...

Linker
18. studeni 2023 09:16