RANKO SUVAR/CROPIX Cropix
EP 2025

Hrvatska protiv Španjolske, Austrije i Nizozemske traži plasman na Europsko prvenstvo

Posljednji su put na EuroBasketu igrale 2021., a za turnir održan ove godine košarkašice se nisu plasirale
Piše: HinaObjavljeno: 19. rujan 2023. 15:50

Ženska košarkaška reprezentacija Hrvatske igrat će u skupini A kvalifikacija za EuroBasket 2025., a suparnice će joj biti Španjolke, Nizozemke i Austrijanke, odlučeno je ždrijebom održanim u utorak u Kući košarke u švicarskom Miesu, predgrađu Ženeve.

Hrvatska je posljednji put na EuroBasketu igrala 2021., a za turnir održan ove godine se naše košarkašice nisu uspjele kvalificirati, jer su osvojile drugo mjesto u skupini iza Srbije.

Španjolke su aktualne europske doprvakinje, a na posljednjih pet izdanja EuroBasketa triput su osvajale zlatno odličje (2013., 2017. i 2019.).

Nizozemke su bez nastupa na europskim prvenstvima od 1989., a Austrijanke su posljednji put na kontinentalnom natjecanju bile 1972.

U ždrijebu su 32 reprezentacije bile svrstane u osam kvalitativnih grupa prema plasmanu na ljestvici Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) i tako je izvučeno osam skupina sa po četiri reprezentacije.

Devetu, skupinu I, čine reprezentacije država koje su sudomaćini natjecanja, a to su Italija, Grčka, Češka i Njemačka, sa zajamčenim mjestom na EuroBasketu. Međusobne utakmice će im poslužiti kao priprema za završni turnir koji će biti održan od 19. do 29. lipnja 2025.

Kvalifikacije će se odigravati u tri vremenska razdoblja: 9.-12. studenog ove godine, 7.-10. studenog 2024. te 6.-9. veljače 2025.

Za završni turnir 16 najboljih reprezentacija kvalificirat će se osam pobjednica skupina te četiri najbolje od osam drugoplasiranih reprezentacija.

Ždrijeb skupina kvalifikacija košarkašica za EuroBasket 2025.

Skupina A: Španjolska, HRVATSKA, Nizozemska, Austrija

Skupina B: Mađarska, Slovenija, Bugarska, Finska

Skupina C: Belgija, Poljska, Litva, Azerbajdžan

Skupina D: Velika Britanija, Švedska, Danska, Estonija

Skupina E: Francuska, Latvija, Izrael, Irska

Skupina F: Turska, Slovačka, Rumunjska, Island

Skupina G: Srbija, Ukrajina, Portugal, Sjeverna Makedonija

Skupina H: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Švicarska, Luksemburg

Skupina I: Italija, Grčka, Češka, Njemačka

Linker
19. rujan 2023 15:50