TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
KVALIFIKACIJE ZA SP

Hrvatski izbornik Veljko Mršić objavio popis igrača za velike izazove protiv Slovenije i Finske

Izbornik Veljko Mršić objavio kandidate za dvije kvalifikacijske utakmice SP 2023.
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 21. studeni 2021. 12:34

Početkom tjedna je Veljko Mršić - jer tako traži FIBA - objavio popis od 24 igrača koji konkuriraju za nastup u prvom "prozoru" kvalifikacija za SP koje će 2023. ugostiti Filipini, Indonezija i Japan. Hrvatsku na startu zahtjevnog puta prema svjetskoj smotri čekaju utakmice sa Slovenijom u Zagrebu (četvrtak) i Finskom u Espoou (nedjelja), a s kojom će petnaestoricom krenuti u taj lov Mršić je objavio u nedjelju nakon što je većina kandidata odradila svoje klupske obaveze.

- Imao sam nekoliko dilema, problema s ozljedama i bolesti, zato sam čekao posljednji trenutak - objasnit će izbornik Mršić.

- Vodio sam se i činjenicom da ovaj kvalifikacijski ciklus završava u veljači 2023. pa su pa popisu igrači koji bi tada trebali biti bolji no što su danas...

Prevedeno, Hrvatska u boj za SP ulazi sa čak sedam debitanata, među njima i Lovrom Gnjidićem te Rokom Badžimom, programiranim startnim bekovskim parom, kao i Matejom Rudanom, koji je u nedjelju za Megu protiv Cedevite Olimpije odigrao utakmicu karijere možda i inspiriran Mršićevim pozivom te Filipom Bundovićem na koje se izbornik sigurno planira puno osloniti u reketu. Krug debitanata zatvaraju Danko Branković i Darko Bajo, dvojica od četvorice centara na popisu.

- Plan je da u rosteru od 12 igrača za utakmicu imam tri centra, uz Rudana i Prkačina na "četvorci" može pomoći i Tomo Gabrić, ovisno o tome otpast će jedan ili dva vanjska igrača.

Što je s Marijom Hezonjom?

- Na njega za Sloveniju ne možemo računati, dok još uvijek nemamo povratnu informaciju iz Kazanja hoće li moći s nama u Finsku. Za razliku od osmorice igrača iz NBA i Eurolige, s Hezonjom imamo opciju samo zato jer mu je Perasović trener u klubu pa ga je on voljan pustiti.

Tu treba dodati da je Filipa Krušlina povukao Dinamo Sassari za koji je prije nekoliko dana potpisao, Antonija Jordana nema zbog izolacije, Karla Žganeca zbog ozljede ramena, Roka Stipčevića zbog privatnih problema...

- Puno je bilo kombinacija, zato i kažem da sam čekao do posljednjeg trenutka, dok većina nije odigrala utakmice jer se i u tom smjeru moglo nešto nepredviđeno dogoditi. Ali nema se tu što puno dodati, momčad je mlada, Drežnjak, Rogić, Marčinković i Marić bili su stalno tu i u prošlom kvalifikacijskom ciklusu, Badžim je bio u krugu reprezentacije još za onu Ljetnu ligu u Las Vegasu prije dvije i pol godine, Kalajžić i Gabrić također nisu debitanti. Međutim, gotovo svi će debitirati u novim ulogama jer mi zapravo tek počinjemo graditi ovu reprezentaciju.

Nimalo zahvalan zadatak, pogotovo protiv Slovenaca čiji kostur čini čak sedam igrača - Blažič, Prepelič, Murić, Nikolić, Dimec, Rupnik i Čebašek - iz reprezentacije koju je Luka Dončić u Tokiju vodio do olimpijskog polufinala, dok ni u Finskoj protiv Koponena, Salina, Huffa, Wilsona... i nekih novih klinaca poput šutera Valtonena (Manresa) i krilnog centra Jantunena (Oostende).

- Što se tiče Finske, još uvijek ne znam tko će im sve biti na raspolaganju, ali širi popis svakako sugerira da bi to mogla biti jedna vrlo iskusna momčad sa svježoim krvi u Valtonenu, koji igra dosta dobro u Španjolskoj te Jantunenu, koji je kod našeg Darija Gjergje u Belgiji. Ono što svakako vjerujem je da ćemo mi biti dovoljno dobri kako bismo odigrali dvije prave utakmice - zaključio je Veljko Mršić, izbornik hrvatskih košarkaša na početku jednog novog ciklusa.

Mršićev popis

BEKOVI

Roko Rogić, 29/187 (bez kluba) 10 nastupa/53 poena

Lovro Gnjidić, 20/198 (Cibona) debitant

Mate Kalajžić, 23/188 (Gorica) 4 nastupa/4 poena

Roko Badžim, 24/197 (Szolnoki, Mađarska) debitant

Toni Perković, 23/191 (Split) 8 nastupa/16 poena

Josip Batinić, 22/195 (Cedevita Junior) debitant

Mateo Drežnjak, 22/196 (Cibona) 11 nastupa/57 poena

KRILA

Pavle Marčinković, 32/198 (Zadar) 29 nastupa/115 poena

Tomislav Gabrić, 26/201 (Chalon, Francuska) 1 nastup/13 poena

Matej Rudan, 20/208 (Mega, Srbija) debitant

Roko Prkačin, 19/206 (Cibona) 4 nastupa/18 poena

CENTRI

Filip Bundović 27/206 (Cedevita Junior) debitant

Danko Branković 21/215 (Cibona) debitant

Darko Bajo, 22/204 (Split) debitant

Marin Marić, 27/211 (bez kluba) 4 nastupa/8 poena

*brojke iza preizmena su godine/visina (cm)

Linker
26. travanj 2024 05:10