JURE MISKOVIC/CROPIX Cropix
POVRATAK NA TEREN

Hrvatski trener o teškom životnom trenutku: ‘Htio sam se vratiti, ali poslušao sam savjet liječnika‘

Doskorašnji trener Zadra govori za SN o svojoj bolesti, sezoni i planovima za budućnost
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 13. svibanj 2022. 06:03

Vladimir Anzulović je sjeo na klupu Zadra onoga trenutka kad je klub odlučio zaključiti suradnju s Ivanom Perinčićem s kojim se krenulo u sezonu. I taj period kraja 2021. i samog početka 2022. bio je - iz ove perspektive - čisto solidan jer je Zadar utabao put ostanka u ABA ligi, ali je držao i čelno mjesto u HT Premijer lige. Problemi su stigli u naopaki čas.

Posljednji naleti korone prorijedili su momčad, stigle su i neke ozljede, a izvan stroja je bio i sam Anzulović, kojeg je dohvatila korona. Iako je prizdravio i sjeo na klupu na završnici Kupa Krešimir Ćosić, odmah zatim Anzulović je bio suočen s postcovid problemima i nije više mogao voditi momčad. U nekoliko se navrata spominjao njegov povratak na klupu, da bi klub u dogovoru sa samim trenerom uoči početka doigravanja i službeno raskinuo ugovor s Anzulovićem te je Srđan Helbich - čovjek koji je bio Anzulovićev pomoćnik i koji je vodio momčad u njegovom odsustvu - promoviran u glavnog trenera.

Zahvalan igračima

Vlado Anzulović će nakon što je na način na koji nije zamišljao da će se dogoditi morao prekinuti suradnju sa Zadrom, ovako sve objasniti:

- Imao sam se namjeru vratiti na klupu, ali liječnici su mi savjetovali da to ne činim. Odlučio sam ih poslušati. Sve što se dogodilo je napravljeno u dogovoru s klubom, jer ja doista nisam bio u stanju biti na treninzima posljednjih mjesec dana i mislim da je normalno da je klub potražio čvrsto rješenje na klupi uoči doigravanja. Što se mene tiče, ja još čekam dva tjedna za kompletiranje svih nalaza, onda će se postaviti i konačna dijagnoza pa se nadam da ću se kompletno moći vratiti poslu.

Kad sada pogleda unatrag, kako bi definirao svoj posao u Zadru?

- Sretan sam i tu mogu zahvaliti dečkima, jer sam stigao u teškoj situaciji i mislim da smo napravili dobar posao, kako u ABA ligi, tako i u HT Premijer ligi u kojoj smo bili na prvom mjestu. Žao mi je što nismo bili u idealnom stanju kad je stigla završnica Kupa Krešimir Ćosić, uostalom i ja sam tek izašao iz korone. Sve je to utjecalo da ne budemo na svom maksimumu. Međutim, i ovim putem bih uputio veliku zahvalu igračima i mojim pomoćnicima. To su pravi momci i uopće ne sumnjam kako će odraditi završnicu sezone na najbolji mogući način, usprkos posljednjih šest poraza koji su ih zadesili.

Cibona blagi favorit

Uoči doigravanja se Cibona, koja je ranije osvojila i Kup, iskristalizirala kao prvi favorit i za naslov. Uostalom, imaju tu startnu “jedinicu” u play-offu...

- Mi smo u Zadru dosta izgubili kad nismo zaključili osnovni dio sezone na prvom mjestu, jer zna se dobro koliko Zadru znači ta prednost domaćeg terena. Cibona jest blagi favorit, ali ova je sezona pokazala kako su oni nas pobjeđivali u Zadru, mi njih u Zagrebu. Uostalom, prva prava utakmica Zadra koji sam vodio rezultirala je baš pobjedom nad Cibonom u Zagrebu, tako da...

No, da uopće stigne do Cibone, Zadar će morati - opet bez prednosti domaćeg parketa - u polufinalu izbaciti Split.

- To jest tako. Nisam bio na treninzima u posljednje vrijeme, ali pročitao sam izjave kako se planski rušila forma uoči doigravanja. Žao mi je, kažem, što Zadar kao prvi nije ušao u doigravanje, jer smo s prednosti domaćeg terena puno jači.

Tri vodeća hrvatska kluba ulaze u neizvjesno ljeto i što se tiče financija i što se tiče natjecanja koja bi trebali zaigrati. Anzulović je sada čovjek koji gleda na sve strane, ali opet dobro je upućen u sve izazove. Zabrinjava li ga stanje u našim vodećim klubovima?

- Nećemo se lagati, svi smo svjesni kako financijska situacija određuje klupske ciljeve i krajnje domete. Nije realno da se uvijek radi čudo od rezultata. Sigurno bi bilo bolje da postoji stabilan proračun, ali s obzirom na situacija u sva tri naša vodeća kluba, a sva tri su ovisna o politici, dugoročno se ne može planirati. Nema to mogućnosti da se postave planovi za dvije, tri sezone. Cibona je tu, što se tiče razvoja nekih igrača napravila najbolji posao, mi smo pokušali s Bralom i Buljanom ove sezone, žao mi je što nisu dobili i više prilika, ali tu uvijek postoji taj pritisak rezultata.

Razvoj mladih igrača

Mogu li Cibona, Zadar ili Split uopće biti razvojni projekti, kad su to momčadi koje imaju povijest, tradiciju, a sve to nalaže i borbu za rezultat...

- Osobno sam tako što pokušavao i dok sam bio u Krki, ali prije toga u Šibeniku ili Rijeci. Ipak, to nisu bili klubovi kao što su Cibona, Zadar ili Split. Razvoj mladih igrača i traženje rezultata ne ide ruku pod ruku. Osim u slučaju dugoročnog planiranja, o čemu sam prije govorio.

I za kraj, kako se osjeća, idu li ti zdravstveni problemi na bolje?

- Bio sam vrlo blizu povratka, ali u posljednji trenutak sam poslušao savjet liječnika. Kažem, čekam konačnu dijagnozu, a onda se nadam povratku...

Linker
24. travanj 2024 23:25