Velimir Perasović je u kratkom vremenu napravio velike pomake

 TOLGA ADANALI Euroleague Basketball Via Getty
REDIZAJNIRAO EKIPU

Hrvatski trener ruši velikane, prvi je u ligi, a jedan od prvih poteza bio je dovođenje sjajnog Hrvata

Velimir Perasović radi odličan posao u Kazanju, a istaknuo se pobjedama protiv CSKA i Real Madrida
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 16. studeni 2021. 20:46

Negdje u vrijeme dok je Hrvatska pokušavala kroz splitske kvalifikacije pronaći put do Tokija, Velimir Perasović (56) dobio je novi angažman na euroligaškoj klupi. Nakon što je vodio Baskoniju, Cibonu, Efes i Valenciju u najboljoj košarkaškoj ligi izvan NBA lige, Perasović je peti euroligaški angažman dobio u ruskom Kazanju, momčadi koja je tek stigla u društvo najboljih i koju je trebalo iz temelja promijeniti ne bi li bila što je moguće konkurentnija u ogledu s najboljima.

I krenuo je redizajn u kojemu je jedna od prvih akvizicija bio dolazak Marija Hezonje. Nije to jedini Hrvat kojega u daleki Kazanj povukao Perasović, jer tamo je njegov pomoćnik lanjski trener Splita Mile Karakaš. A Uniks je sezone počeo bolje nego se bilo tko mogao nadati. Vodeća su momčad VTB lige, skinuli su proteklog vikenda i moćni CSKA, a u Euroligi je na omjeru 4-5, s time da je u tih pet pobjeda upisana i ona protiv Real Madrida. Perasović mora biti zadovoljan, iako, on je uvijek i jako oprezan...

image
KSENIYA BOGDANOVA

Dobre i loše strane

"Na početku Eurolige izgubili smo dvije tijesne utakmice, posebno ostaje žal za onim porazom od Monaca, kojega smo vodili praktički do samog kraja. Euroliga je jako nepredvidiva, danas si dolje, sutra gore. Posebno s ovom situacijom s Covidom, jer se tu malo što može dugoročnije planirati. Jest, promijenili smo momčad, a ja sam super zadovoljan i s klubom i s gradom. Klub je doista odlično organiziran, ljudi imaju dosta iskustva. Ono što nam je bio problem jest što je Kazanj dosta daleko, putovanja su teška, pa je tu bilo malo teže nagovoriti neke igrače da dođu. Ali, kao i svugdje, ima tu dobrih i loših strana. Nama jest problem što dugu putujemo, evo sada smo dobili Panathinaikos u Ateni, pa smo putovali, izgubili dva dana treninga..."

Ipak, u uvodu u sezonu dobro su sjele, ali i odjeknule te dvije pobjede, ona nad Real Madridom u Euroligi, kao i ona nad CSKA u VTB ligi.

"Kad pobijediš takve dvije momčadi sasvim sigurno dobiješ vjetar u leđa. Moram pri tome reći kako sam ugodno iznenađen kvalitetom VTB lige, jer tu svaka momčad može dobiti svaku, sve su pune Amerikanaca. OK, španjolska liga je još uvijek malo jača, ali VTB je odmah iza. I težinu toj ligi donese daleka putovanja, recimo mi smo do Krasnojarska, gdje smo igrali s Anzulovićevim Jenisejom letjeli šest sati. Sada smo u ritmu da nas idući tjedan čekaju dvije euroligaške utakmice, a vikendi su rezervirani za VTB, pa ćemo u sedam dana odigrati četiri utakmice, a putovanja, kažem, nisu laka. Stresno je to malo, ali samo je važno da se ovo s Covidom opet ne rasplamsa, da sačuvamo zdravlje, sve nas je pomalo toga strah..."

image
KSENIYA BOGDANOVA

Naš proračun nije u Top 15

Velimir Perasović jako je strog trener što se tiče zahtjeva, količine rada, ali i trener koji dopušta napadačku slobodu. Te dvije okolnosti, čini se, sjajno odgovaraju Mariju Hezonji, koji igra najbolju košarku svoje karijere baš pod Perasovićem, baš u Uniksu. Uostalom, i sam Mario hvali taj odnos...

"Bavimo se s igračima, a Mario je definitivno dečko s kojim se mora raditi. Riječ je o nevjerojatnom potencijalu na koji je NBA ostavio trag. Riječ je, recimo, u ulascima u utakmice. Tamo, u NBA, te uvodne četvrtine i nisu toliko važne, a se u utakmice ulazi s nešto slabijim intenzitetom, kako ja to vidim. I na tome Hezonja treba raditi, jer mi ne možemo istrpjeti ulazak u utakmicu s 0-10. Europa je nešto drugo. Međutim, Mario ima veliku želju i volju za rad."

Hezonja je rekao i da ste vi odličan psiholog. To je danas od velike važnosti za bilo kojega trenera, posebno na vrhunskoj razini.

"Moram reći da se Hezonjom više bavi Mile Karakaš, on mu ukazuje na pogreške, radi s njim na video analizama, ja se više bavim cijelom momčadi. Ono što bih tu želio naglasiti kad pričamo o Hezonji jest to kako on može više od ovoga što trenutačno pruža. Vjerujte, njemu je samo nebo granica. Jedino mora shvatiti da će njemu poeni doći sami, da ih ne mora tražiti na silu, jer on posjeduje toliko načina na koje je u stanju dati koš. I po meni on najbolje funkcionira kad je samozatajan, kad kažnjava protivničke greške iz drugog plana."

image
KSENIYA BOGDANOVA

Što je uopće postavljeno za cilj kluba, ostati u Euroligi i sljedeće sezone? Što uopće treba napraviti da bi Uniks zadržao status euroligaša?

"Trebamo biti među prvih osam na koncu sezone. Ako momčad dolazi iz Eurokupa, onda može ostati u Euroligi, ako je u toj prvoj sezoni unutar osam najboljih."

Može li Uniks biti među osam najboljih?

"Uvijek je tu neki temelj prema kojemu se gleda proračun, a sigurno po proračunu nismo u prvih 15 momčadi. Međutim, to po meni nije presudno, čak nije niti važno. Dok god bude postojala šansa, za to se treba boriti. Neće biti laka, igra se na visokoj razini, ali sasvim sigurno mi ćemo tražiti svoju šansu u svakoj utakmici."

Ugodno sam iznenađen

Kad prvi puta pogledate neku momčad i želite provjeriti kakav je trener vodi, pogledajte obranu. Uniks je, iako je momčad nova, obrambeno posložen. Čak i u onom teškom porazu od Fenerbahčea (41:80), momčad je igrala obranu...

"Je, ali imamo problem u davanju poena. Ipak, prvi puta u karijere igram stil obrane kakav do sada nisam igrao kao trener, prilagodio sam se profilu momčadi kakvu imam."

To što do sada nije radio znači da Uniks puno preuzima u obrani, jer to model koji danas trade mrak svih euroligaških obrana, pa i šire. Svi preuzimaju...

S obzirom na to da uskoro kreću reprezentativne kvalifikacije, a Euroliga se ne prekida, postoji li ipak šansa da za drugu utakmicu kvalifikacija, koju će Hrvatska igrati u Finskoj, stigne pod stijeg Mario Hezonja? Jer, sa Slovencima u Zagrebu igramo dok se igra i Euroliga, pa za to nema šanse...

"Zvao me Dino Rađa s istim pitanjem. Zvao me i izbornik ruske reprezentacije. Treba uputiti zahtjev na klub, jer odluka je samo na klubu. Ja ću dati zeleno svjetlo i ako se klub složi, što se mene tiče nema problema da Hezonja igra tu utakmicu u Finskoj, jer mi u to vrijeme nemamo utakmice. Ali, kažem, ta je odluka isključivo u domeni vlasnika kluba."

Kakav je uopće život u Kazanju. Perasović je do sada boravio i trenerski i igrački najveći dio vremena, ako ne govorimo o Splitu, u Španjolskoj, bio je i u dva navrata u Istanbul, pa ispada da je najhladniji grad u kojemu boravio do sada bio - Zagreb. Do dolaska u Kazanj.

"Mogu reći da sam ugodno iznenađen. Prije svega ljepotom grada, ali i kvalitetom života. Doista je grad prekrasan, a tek je sada pao snijeg, kreću i hladnoće, pa taj dio još nisam iskusio. Ali, baš uživam, jer to je krasan grad, ima velika rijeka, puno sporta, sjajan hokej, odbojka, nogomet, vaterpolo..."

image

Ivan Perasović

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Kako je s jezikom?

"Slušam, poneku riječ i razumijem. Ne govore baš svi engleski, ali se nekako sporazumijevam. Ruski nije toliko stran jezik, pa se neke riječi pohvataju."

Tu je s Perasovićem i Mile Karakaš, pa je i s te strane lakše?

"Da, ali i naš je kondicijski trener Slovenac, imamo i asistenta iz Srbije, jednog Rusa, u stručnom stožeru je bivši grčki reprezentativac, čovjek koji je zaključio karijeru u Uniksu, Kostas Kaimakoglou."

O odlasku sina iz Splita Ivanu je rečeno da se ne računa na njega

Puno se prašine podiglo nakon što je Perasovićev sin Ivan napustio Split. Ovo je priča iz tatinog kuta...

- Prije svega ne želim ništa govoriti protiv kluba. Bio sam u komunikaciji s trenerom Subotićem i on mi je kazao kako na Ivana ne računa i da ga je spreman pustiti na posudbu. Nakon nekog vremena, kako se ništa nije događalo, opet sam se javio, jer sam stekao dojam da nas zavlače, nisu se javljali, 20 dana, mjesec dana. Onda su se ipak javili s odlukom da Ivana ne puštaju na posudbu. I to je bio okidač. Znaju da mali neće igrati, ali ih nije briga. U tom su trenutku Ivan i njegov agent odlučili raskinuti ugovor. I u ovom trenutku nije pitanje hoće li se taj ugovor raskinuti, nego kad će se ugovor raskinuti, jer Ivan svakako odlazi. Ivanu je rečeno da se na njega ne računa, nisu ga željeli pustiti na posudbu, nije ih bilo briga igra li ili ne. I to je prelilo čašu.

Mario je strašno drag momak, toliko je fin da ga možeš na kruh namazati

Svi su u Hrvatskoj prenijeli Hezonjin intervju za klupsku stranicu. U njemu se može iščitati koliko je Mario neobična osoba.

- Jest, pročitao sam i ja. To je prava riječ, neobičan je. Ali i jedna od najboljih osoba. Uostalom, na terenu te toliko može iznervirati da ne možeš vjerovati o kakvoj se osobi radi izvan parketa. Možeš ga na kruh namazati. Toliko je fin, odgojen i kako je stariji, tako se mijenja. On strašno drag momak. A što se tiče njegovih razmišljanja, koje ste i sami pročitali, to su njegovi stavovi, ja ih ne dijelim, vjerojatno tako i puno drugih ljudi, ali na kraju dana to i nema veze s ovime s čime bavimo i zašto smo ovdje.

Nije samo Mario Hezonja osebujan lik u svlačionici, kod Perasovića ove sezone igra i O.J. Mayo, jedno od najzvučnijih imena koje je ikada stiglo iz NBA lige. Doduše, Mayo je došao u Kazanj iz Kine, jer je zbog problema s drogom izbačen iz NBA lige prije pet godina.

- Stigao je kod nas nakon preležane korone s kojom se borio mjesec dana i bio je van forme. No, iznenadio sam koliko je željan rada, koliko se želi vratiti na razine na kojima može pokazati koliko vrijedi, koliko se trudi. Ozljede su ga zaustavile, on više nije fizikalac kakav je bio dok je igrao sjajno u NBA ligi, ali to je igrač koji ima enormnu želju, a posjeduje i veliko razumijevanje igre. I dizat će se, ali njemu treba vremena, prije svega da bi fizičku spremu doveo za željenu razinu.

Linker
04. svibanj 2024 04:55