STRINGER Anadolu Via Afp
ROĐENI POBJEDNIK

‘Hvala treneru i vlasnicima bivšeg kluba na aroganciji, nepoštovanju i prijeziru prema meni‘

Kapetan Panathinaikosa obilježio je proteklu košarkašku sezonu u Europi
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 18. lipanj 2024. 20:46

Košarkaši Panathinaikosa prošli su tjedan ušli s zaostatkom od 0-2 u finalnoj seriji za prvaka Grčke. Olympiacos je, doduše, prvu meč-loptu za naslov imao u OAKA Areni, ali je za drugu bio “na servisu” u svojoj dvorani Mira i prijateljstva. Nije se dogodilo i finalna serija otišla je do majstorice koju Panathinaikos pred dvadesetak tisuća svojih navijača - nije mogao izgubiti. I nije. Momčad Ergina Atamana prošli je petak kompletirala veliki preokret za jubilarni 40. naslov prvaka i prvi nakon tri godine. Europskoj tituli dodana je i ova u Grčkoj...

Cijelu sezonu bio razočaran

- Sada kad se sve posložilo kako je trebalo, moram poslati nekoliko zahvala, dužan sam to - otvorio je svoje obraćanje na Instagramu Dimitris Giannakopoulos, vlasnik Panathinaikosa.

- Zahvaljujem se čelnicima Olympiacosa i njihovom treneru što su donijeli veliku odluku otpustiti najboljeg grčkog sportaša kako bismo mogli zajedno proživjeti ovu sezonu. Ali ovo je tek početak. Zahvaljujem se svoj trojici.

Ta trojica su braća Panagiotis i Giorgos Angelopoulos, vlasnici Olympiacosa te trener Giorgos Bartzokas koje je prozvao i spomenuti “najbolji grčki sportaš” Kostas Sloukas, MVP Final Foura Eurolige i junak finala u Grčkoj s 29 poena u majstorici.

- Cijelu sezonu sam bio razočaran - naglasio je Sloukas.

image

Kostas Sloukas

ANDREAS GORA Dpa Picture-alliance Via Afp

- Teške riječi su izgovorene, dok ja volim pričati na terenu, kao što ste to mogli vidjeti u petoj utakmici. Od srca se zahvaljujem Panagiotisu i Giorgosu Angelopoulosu te g. Bartzokasu za aroganciju, nepoštovanje i prijezir koji su pokazali prema meni. Otvorili su mi vrata koja su vodila prema Panathinaikosu. Tu sam vidio ljude koji su gladni, koji od starta vjeruju u mene, u ono što mogu napraviti, ostvariti. Podržavali su me u teškim trenucima.

Atamanu najveće zasluge

Nakon četiri naslova s Olympiacosom, uključujući posljednje dvije godine, Sloukas je peti uzeo s Panathinaikosom, tri puta je bio i prvak Turske s Fenerom, sa sva tri kluba je ukupno četiri puta osvojio Euroligu, ima još devet kupova i superkupova... Rođeni pobjednik koji je u očima navijača Olympiacosa - izdajnik.

- Ove sezone sam iskusio trenutke o kojima nisam mogao ni sanjati. Navijači su me prihvatili od prvog dana. Što se tiče ponude Panathinaikosa, onda je bila na stolu posljednjih deset godina. Toliko dugo g. Giannokopoulos vjeruje u mene, ali iz poštovanja prema Olympiacosu ga nisam slušao. Sad se pak osjećam oslobođeno i zahvaljujem Bogu što me prosvijetlio. Trenuci provedeni sa suigračima, predsjednikom, trenerom, ostat će mi zauvijek u srcu. Ova sezona ući će u povijest, bila je fantastična.

image

Kostas Sloukas i Ergin Ataman

HALIL SAGIRKAYA Anadolu Via Afp

Zna kapetan Zelenih i kome treba dati najveće zasluge...

- Ovo je jedna od najuspješnih sezona za Panathinaikos i očito je da to ima puno s dolaskom trenera Ergina Atamana koji je donio pobjednički mentalitet, optimizam i ambiciju. Vidjeli ste što je to donijelo. I ja sam takav, vrlo ambiciozan, silno motiviran.

Nije zaboravio ni na suigrače.

- Nunn, Grant, Lessort, Papapetrou... Svi oni su dali dušu i zbog njih sam cijelu sezonu šutio, nisam reagirao na brojne lažne izjave, čak ni na priču o mom preminulom ocu i mom odgoju. Sad je fantastična sezona zaključena, vrlo sam ponosan i vrijeme je za odmor - zaključio je Kostas Sloukas.

Tenzije iz finala prelijevaju se u reprezentaciju?

Burna finalna serija zakuhala se u drugoj utakmici kad je trener Panathinaikosa Ergin Ataman zaradio isključenje, dok je Sloukas ušao u konflikt s Isaiahom Canaanom koji mu se rugao pokazujući prstima znak za novac. Pritom je između njih dvojice bio Thomas Walkup koji je cijelo vrijeme pljeskao i time razljutio Sloukasa...

- Zabrinut sam i potresen zbog ponašanja nekih koji će mi vjerojatno biti suigrači u reprezentaciji - rekao je referirajući se na naturaliziranog Amerikanca i također bivšeg klupskog suigrača.

- Nikad ne napadam igrače s kojima igram u reprezentaciji. S Canaanom ne idem u rat. Uznemiren sam zbog onih s kojima bih trebao biti zajedno za četiri, pet dana. Također, bilo je i nekih izjava prije nekoliko mjeseci, dobio sam nekoliko poruka isprike na svoj telefon. Očito je da sam laka meta među navijačima Olympiacosa, dok isprike dolaze privatno. Nikoga ne provociram, igram najbolje što mogu za svoju momčad, imam ego, ali ne gnjavim bilo koga.

Nekome je palo na pamet da će zbog tenzija u finalu otkazati nastup za reprezentaciju, našeg potencijalnog protivnika na kvalifikacijskom turniru baš u Pireju, dvorani u kojoj je Sloukas proteklih tjedana slušao najgore moguće uvrede.

- Nastup za reprezentaciju nije stvar odluke, igram za Grčku od svoje 11. godine. Otac me vodio na utakmice u plavo-bijelom dresu, znam što reprezentacija znači, dok je sve što se dogodilo u finalu prilično tužno. Najbolja bi stvar bila boriti se za svoju zemlju, ali ne znam... Razočaranje je preveliko.

Pitali su ga i treba li mu se itko ispričati.

- Ne želim isprike, ne trebam bilo što od ikoga. Svi moraju stati iza svojih djela - naglasio je Sloukas.

Linker
01. rujan 2024 13:04