Zagreb, 260723.
Hotel Esplanade.
Komemorativni skupi za preminulog sportskog velikana Mirka Novosela.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.

 DAMIR KRAJAC Cropix
ODLAZAK VELIKANA

Hvala Vam, gospon Novosel, za sve dvorane, za svu sreću i radost kaj ste nam dali i za onu europsku Cibonu

Podno smagarda Esplanade, ponovo je bio Mirko. Skup za Mirkeca, ali ovog puta tužan, oproštajan
Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. srpanj 2023. 16:06

Smaragdna dvorana hotela Esplanade. Prostor u Zagrebu u kojem smo kroz povijest, možda se još netko sjeća, znali proslavljati neke velike trenutke hrvatskog sporta. Ovdje su primjerice i ove novine, Sportske novosti, znali upriličiti proslavu proglašenja najboljih sportašica i sporta na isteku neke godine. U takvim bi prilika gotovo pa uvijek ondje bio i Mirko Novosel. Nerijetko i kao dio onog kojeg smo slavili. Bila to Cibona ili košarkaška vrsta.

U srijedu poslijepodne, podno smagarda Esplanade, ponovo je bio Mirko. Skup za Mirkeca, ali ovog puta tužan, oproštajan, komemorativan skup u organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora, a povodom prošlog tjedna preminulog i već pokopanog košarkaškog genija Mirka Novosela. U Esplanadi koja nije ti tako jako daleko, štoviše, od njegovog doma na Zrinjevcu. U Esplanadi koja je jedna od prepoznatljivih veduta ovog grada kojeg je na svoj način, pa i doslovno i sam Mirko Novosel gradio. Cibonina dvorana, Draženov dom, njegova je ideja, zamisao i provedba. Da ne govorimo o Sportskom parku Mladost, dvorana Martinovki i Sutinskim vrelima... Da, Mirko Novosel je bio "otac Cibone", ali doista i graditelj Zagreba. Grada koji je ljubio svim svojim srcem i bićem, pa je tako logično da je i komemoracija počela s pjesmom – "Zagreb, tak‘ imam te rad" u izvedbi Kristijana Beluhana.

Prikazan je kraći film o Mirku Novoselu, a od govornika prva je istupila Ljerka Ćosić, udovica druge legende, Kreše Ćosića.

- Naše prijateljstvo seže davno, s početka ‘80-tih, uostalom onda kada si i Krešu doveo u Zagreb, pa tako i meni. Ti si, dragi naš Mirko bio svim igračima ne samo trener. Ti si im bio prijatelj. Tvoja sportska ostavština je ogromna, ali najveća ti je ostavština tvoja obitelj. Dragi Mirko, baci ponekad pogled na njih, na svoju obitelj, a tebi neka je vječna hvala i slava.

Od trenera, učitelja, pa i mentora oprostio se i Aleksandar Petrović. Bez unaprijed pripremljenog govora, bez papira, već iz glave ili bolje, iz srca.

- Nevjerojatan je ulazak u njegovu trenersku karijeru. On je 1971. bio trener kadetske reprezentacije i postao prva Europe. Godine 1972, je to isto napravio s juniorskom reprezentacijom, a godinu potom je postao prvak Europe i u seniorskoj konkurenciji. To je čudesno, baš kao i 11 uzastopnih pobjeda nad tadašnjim Sovjetskim Savezom - u startu će Aco.

- Godine 1976. je počeo stvarati svoj dječji vrtić, Cibonu. Bečić, Čutura, Ušić, ja... Prvi naslov 1980. u Borovu protiv tadašnjeg prvaka Europe, Bosne. S Draženovim dolaskom u Cibonu klub se pretvara u europskog diva... U ime svih igrača zahvaljujem se Mirku na svemu što je učinio. Mirko je za mene apsolutno najveći. Mirko, hvala ti za sve što si napravio - istaknuo je Aco Petrović, svojedobni Novoselov igrač, ali i pomoćnik za trenerske karijere.

Emitirane su i video poruke Johna Doleve, predsjednika košarkaške Kuće slavnih u američkom Springfieldu, kao i glavnog tajnika FIBA-e, Andreasa Zagklisa.

- U doba kada su veze između Amerike i Europe bile puno skromnije, Mirko je gradio prve mostove među nama - istaknuo je prvi čovjek Kuće slavnih.

Andreas Zagklis se pak prisjetio svoje povlastice.

- Kao danas se sjećam što sam mogao davne 1985. gledati Novoselovo djelo, Cibonu u finalu tadašnjeg Kupa prvaka, u tad tek otvorenoj Dvorani mira i prijateljstva u Pireju.

Ispred Hrvatskog košarkaškog saveza, govorio je njezin predsjednik Nikola Rukavina, a u ime Hrvatskog olimpijskog odbora, glavni tajnik,

Siniša Krajač, a prigodno je slovo održao i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je istaknuo.

- Moramo pronaći u našem gradu mjesto za spomen-muzej Mirka Novosela kojeg sam baš jutros (srijeda) posjetio, u njegovom domu na Zrinjevcu - obećao je praktički prvo čovjek hrvatske metropole.

Kao posljednji govornik na komemoraciji, istupio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

- Košarka koju je Mirko razvijao postala je fenomen, ali Mirko Novosel je taj sportski uspjeh pretočio i u opći graditeljski uspjeh u ovom gradu. Nestvaran je političko-diplomatski uspjeh bio i uvrstiti košarkašku Hrvatsku na Igre u Barceloni 1992. dok je naša domovina bila tek nekoliko mjeseci stara ili mlada. Mirkova ostavština je i nadahnuće za sve one koji igraju danas ili koji će sutra igrati košarku u Hrvatskoj- pripomenuo je predsjednik Vlade RH.

Možda je stvar protokola, možda nije bilo predviđeno ili što li, no ipak upada u oko i uho da se, na komemoraciji barem, među govornicima nije pojavio nitko iz KK Cibona. To je klub kojeg ne bi bilo bez Mirka Novosela. Ponavljamo, možda je stvar protokola ili koječeg, ali netko iz tog kluba je trebao govoriti o onomu koji je taj klub stvorio. Ovo je možda za drugu temu, ne sad, ne ovom prilikom.

Sve kaj Zagrepčani mogu reći je, za sve izgrađene dvorane, za svu sreću i radost kaj ste nam dali i za onu europsku Cibonu iz ‘80-tih - "Hvala vam, gospon‘ Novosel".

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image

Zagreb, 260723.
Hotel Esplanade.
Komemorativni skupi za preminulog sportskog velikana Mirka Novosela.
Na fotografiji: Tomislav Tomasevic.
Foto: Damir Krajac/CROPIX

DAMIR KRAJAC Cropix

Linker
30. travanj 2024 10:50