GORAN MEHKEK Cropix
‘FIZIČKI MOĆNA MOMČAD‘

Iskusni Novačić najavio povijesnu utakmicu za Dinamo: ‘Tu valja tražiti neku svoju šansu‘

U utorak pod Tornjem gostuju košarkaši francuskog Dijona koji stoje na putu do FIBA Eurokupa
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 24. rujan 2024. 14:37

Iako u Dinamovoj svlačionici iskustva ne nedostaje, momčad kojom će u novoj sezoni ravnati Vanja Miljković, ne može se pohvaliti nekakvim značajnim igračkim iskustvom u europskim kupovima. A u dvije utakmice protiv Dijona, ozbiljnog francuskog prvoligaša, Dinamo će u utorak u Zagrebu od 19.30, onda i kroz uzvrat koji je na programu u petak, tražiti prolaz u natjecanje po skupinama.

Onaj koji ima najviše iskustva jest Ivan Novačić, čovjek koji je početkom rujna napunio 39 godine, ali je još uvijek važna uzdanica Dinama.

- Dobro je pitanje kad sam posljednji put igrao europsku utakmicu. Mislim da je to bilo prije jedno 13 godina, kad sam za Zagreb igrao Eurokup.

Uzvrat već u petak

U međuvremenu je prošlo puno vremena, toliko da čak i Zagreb više ne postoji. Ali, Dinamo je nova priča. I kao jedini hrvatski klub koji će pokušati zaigrati nekakav europski kup, Dinamo čeka veliki izazov.

- Jest, ispred nas je prva utakmica kluba na ovoj razini. Igrali smo prošle sezone Alpe Adria Cup, ali ovo je novi izazov. Gledali smo Dijon, riječ je fizički moćnoj momčadi, igračima koji dugi niz godina igraju na jednoj drugačijoj razini. Čeka nas težak posao, iako su ovo, u jednu ruku i najlakše utakmice, one u kojima se nema što izgubiti. Opet, tu postoji neka šansa za povijesni rezultat, a puno toga će odrediti utakmica u utorak navečer.

Dinamov cilj u toj prvoj utakmici je ostati u igri za uzvrat

- Jest, to bi bio neki cilj. Odmah za tri dana, a tu je i put čeka nas uzvrat u Dijonu. Ako budemo ostali u igri nakon prve utakmice, nad Francuzima će stajati pritisak, bit će im teže igrati. Kažem, riječ je o fizički moćnoj momčadi s kojom se nemamo što utrkivati, nego ih valja svesti u igru na pet na pet, igrati duže napade i tu tražiti neke svoje šanse.

Dijon je odgodio utakmicu prvog kola francuskog prvenstva koje je počelo ovaj vikend, a za Dinamo još nije krenula domaća sezona. U ove utakmice će se i jedna i druga momčad bez testova kako je to igrati za bodove u novoj sezoni.

- To je svakako jedan veliki minus, ali kako nama, tako i njima. Dijon je igrao pokuse s jačim protivnicima. Vidio sam da su posljednju utakmicu odigrali bez oba playa. Na nama je da krenemo čvrsto, da ne dopustimo Dijonu odvajanje na startu, jer želimo igrati što je moguće duže u egalu.

Dijon vodi Laurent Legname, prve violine momčadi su tri Amerikanca. David Holston je institucija, riječ je o 38-godišnjaku koji u visini nije dobacio do 170 cm, na krilnom centru tu je Markis McDuffie, koji je ostavio trag i u talijanskoj ligi, dok je na centru iskusni Gavin Ware. Treba tu dodati i “back up” playa Axela Juliena, dok je u momčadi i francuski mladi reprezentativac, MVP ovoljetošnjeg EP U-20, te Ilias Kamardine, bek za kojeg se očekuje da će ubrzo put NBA lige.

Što se tiče Dinama, osim na trenerskoj poziciji, ova je momčad doživjela malo promjena u odnosu na lanjsku sezonu. Stigli su David Kralj, Filip Paponja i Fran Jacović, a od igrača iz lanjske rotacije nama više Mislava Brzoje, Stipe Dugandžića i Ivana Vrgoča.

- Jest, relativno je to ista momčad od lani. Godinu dana smo stariji, iskusniji. Po meni bi to sve skupa trebalo biti jako dobro u novoj sezoni, jer se sasvim sigurno dobro poznajemo i manje nam je sada trebalo vremena za uigravanje. Ne predviđa nam se visoka pozicija domaćoj ligi, ali vidjet ćemo.

Vjerojatno je to zbog godina nositelja. Ivan Novačić je tu najstariji...

- Kad se podbaci prva lopta sve se zaboravi i godine i nagomilani umor. Osjetiš posljedice tek nakon utakmice. Ali, ja na to što još uvijek igram gledam kao na super stvar, dok god mogu. Naša je ukupno prednost to što imamo puno iskustva, pa će svatko koga svedemo pet na pet s nama imati problema. Trčati za mlađima ćemo nešto teže, ha-ha.

Tri utakmice u sedam dana

Ovoga tjedna starta i domaće prvenstvo. Ako izuzmemo tri ABA ligaša, sve ostalo moglo bi biti jako tijesno.

- Meni je jako drago da se uoči ove sezone dosta naših igrača koji su bili u inozemstvu vratilo u našu ligu. Doma je ipak doma. I vidi se tu iskorak u slaganju rostera. Dobro je i što se situacija u Ciboni primirila, jer,ja to volim reći, bez Cibone nema niti naše košarke, kakva god da jest. A bit će tu puno dobrih momčadi, nitko neće moći na unaprijed upisane bodove. Posljednjih sezona je bila velika razlika između ABA ligaša i ostatka lige, a sada će se svi ABA ligaša i te kako namučiti da bi stigli do pobjeda na nekim gostovanjima...

Bit će tu neočekivanih poraza, jasno je to.

- I ranije su ABA ligaši znali imati problema ako bi ih zadesilo neko teže gostovanje nakon iskušenja u regionalnoj ligi. To će dati dodatni draž ligi i mislim da nas čeka izuzetno zanimljiva sezona.

U koju će Dinamo ući jako. U utorak su domaćini Dijonu pod Tornjem od 19.30, u srijedu idu put Dijona, gdje ih čeka uzvrat u petak, onda putuju cijelu subotu da bi u ponedjeljak otvorili Favbet Premijer ligu kontra Zaboka.

Linker
24. rujan 2024 14:37