CROPIX
VELIKI ČOVJEK I GOSPODIN

Jole je u Novom Sadu imao misiju vratiti Dražena kući! Malo poznati detalji nakon odlaska tate Petrovića

Otac Dražena i Ace Petrovića bio je uvijek u sjeni temperamentnije supruge Biserke
Piše: Davor TrutinObjavljeno: 29. travanj 2021. 14:50

U 94. godini u Zagrebu je preminuo Jole Petrović. Otac legendarnih košarkaša Dražena i Aleksandra posljednjih je godina bio vezan za kolica, a dugo ga Šibenčani nisu viđali ni u Krešimirovom gradu. Roditelji poznatih hrvatskih košarkaša godinama već žive u Zagrebu, a u šibenski kraj bi dolazili u ljetnim mjesecima u mjesto Bilice, odakle potječe supruga Biserka. Draženovog i Acinog oca koji je porijeklom iz istočne Hercegovine Šibenčani pamte po samozatajnosti, nije se nikada isticao po ničem, uvijek je bio u drugom planu. Osim po tome što je bio otac slavnih košarkaša Jole Petrović bio je i visoko rangiran u policijskoj postaji u Šibeniku.

Dolazio bi u pravilu sa suprugom Biserkom na utakmice Šibenke na kultni Baldekin početkom osamdesetih prošlog stoljeća kada je njegov mlađi sin Dražen s košarkašima Šibenke ispisivao povijest šibenske košarke.
- Jole Petrović je bio zaista veliki gospodin, ali nadasve jedan dobar čovjek. Iako je u to vrijeme obnašao dužnost zamjenika načelnika tadašnje milicije u Šibeniku, nitko o njemu nikada nije imao neku ružnu riječ, nikome nije napravio nešto ne daj bože loše. Bio je vrlo zatajan, od malo riječi ali čovjek na mjestu – kaže nam Milan Jakšić Bimbo, dugogodišnji financijski direktor i knjigovođa KK Šibenke u to slavno doba šibenske košarke. Pitali smo Bimba sjeća li se možda nekog detalja vezanog za Draženovog oca.

- Stvarno se ne sjećam, jednostavno bio je takav čovjek. Nikada nije došao u klub, na trening, samo na utakmice sa svojom suprugom koja je na utakmicama Šibenke bila puno temperamentnija – ističe Jakšić.

Draženovim roditeljima nakon poprilično naprasnog odlaska Dražena u Cibonu 1984.godine sigurno ponekad nije bilo lako objašnjavati razočaranje ili bijes Šibenčana i navijača zbog napuštanja Šibenke. No, sugovornici nam kažu da je uvijek svakoga saslušao, pokušao mu objasniti razloge odlaska njegovog sina u redove Cibone. Ali, i to da je bio za povratak Dražena pod svodove Baldekina.

image
BRUNO KONJEVIC/CRPOIX Cropix

Malo poznavatelja košarke zna da se Dražen poslije dvije godine provedene u Ciboni zamalo vratio na Baldekin. U misiji povratka izgubljenog sina u slavni narančasti dres sudjelovao je najviše poznati poduzetnik Vlado Čović, bivši čelnik Šibenke i veliki zaljubljenik u šibensku košarku. Svoju ulogu u toj misiji imao je baš i Jole Petrović, kada su se u pokušaju konačnog dogovora zaputili na završnicu Kupa Jugoslavije u Novi sad.

Tamo je Cibona sa Draženom i Acom ušla u finale, ali je Šibenka izgubila od Bosne. Jedan od uvjeta Draženovog povratka na Baldekin bio je i plasman u Kup Radivoja Koraća, gdje je Dražen u dva navrata u dresu Šibenke igrao finale tog tada uglednog europskog Kupa. Od povratka u Šibenik međutim poznato je nije bilo ništa, a pravili su se veliki planovi.

Od gradnje nove velike, moderne dvorane, dovođenja ekstra pojačanja (Divac, Perasović, Stojko Vranković) uz psotojeće snage poput Šarića, Slavice, Žurića stvaranja mega Šibenke koja bi sa Draženom trebala pokoriti Europu…Ostali su samo nikad ostvareni planovi, šibenska košarka s ponekim bljeskovima nikada više nije bila u vrhu, a klub još igra na tijesnom Baldekinu. Dražen je samo ostao neprežaljeni simbol nekoć velikog kluba.

Linker
21. travanj 2024 01:39