Željko Obradović

 ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix
SKANDALOZNA SEZONA

Kolaps, šok i suze u Beogradu, legenda srpske košarke poručila: ‘Ako sam ja problem, mogu odmah otići!‘

Iako se u Štark Areni skupilo 20.000 navijača, Bursaspor je u produžetku izbacio skupocjeni Partizan
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 21. travanj 2022. 21:51

Kad je Ulm senzacionalno u utorak izbacio Joventut, euforija je u Beogradu, ali i u cijeloj Srbiji koja diše crno-bijelo dosegla je maksimum. Morat ćemo u goste Gran Canariji u polufinalu, ali i nakon toga imamo finale kod kuće. To što je ispred stajao Bursaspor, to što bi im u goste u eventualnom četvrtfinalu dolazila Cedevita Olimpija (koja je Partizan, usput, oba puta dobila ove sezone), s time se nitko nije opterećivao.

Danima se uoči prve utakmice nokaut faze stvarao ugođaj, replicirala su se sjećanja na tridesetu godišnjicu osvajanja Eurolige i najavljivao veliki povratak među najveće dečke. U Štark Areni se, napokon, skupilo gotovo 20.000 gledatelja, što je najveća posjeta bilo kojoj košarkaškoj utakmici u Europi otkako je svijet zarobila pandemija.

Međutim, Bursaspor, tek sedma momčad u uvodnoj skupini Eurokupa i tek deseta momčad turske lige preživjela je sve. I domaćinsko suđenje, i osnovni dio utakmice, pa dominirala u produžetku. Dušan Alimpijević, nekadašnji Zvezdin trener sada na klupi turske momčadi priznao je da je upisao svoju najveću pobjedu karijere.

image

Razočarani Dallas Moore, Zach LeDay, Kevin Punter i Balša Koprivica

PARTIZAN NIS/DRAGANA STJEPANOVIC

Da vam je netko uoči sezone, povratničke u Partizanu, kazao proteklog ljeta da će prvi igrač u sustavu Željka Obradovića biti Aleksa Avramović, vjerojatno bi se slatko nasmijali. Da vam je netko rekao da će u ključnoj utakmici sezone Obradović zaboraviti pozvati minutu odmora na sedam sekundi do sirene i plus tri, uz loptu, kazali biste da je nemoguće.

Jedan od najtežih poraza

Sve se to dogodilo u srijedu navečer. Avramović je na ulazu u posljednju minutu kod plus pet okomito probio reket i krenuo zakucati no lopta je otišla - ispod obruča. Onda je na plus na tri, na tih sedam sekundi do sirene Yam Madar napravio faul u napadu i dao loptu u ruke Bursaspora, a trica ih je odvela u produžetak. Pri tome je Madar napravio faul u mrtvom vremenu, pa je Bursaspor trebao imati i bacanja i loptu sa strane. Ovako su pogodili tricu, ali Partizan imao napad za pobjedu, no Kevin Punter, čovjek od milijun i pol eura za sezonu nije pogodio...

image

Jurica Golemac

PARTIZAN NIS/DRAGANA STJEPANOVIC

- Ako sam ja problem, onda nema problema, ako ima neko bolje rješenje, mogu odmah otići - kazao je Željko Obradović u potpunom sumraku svih emocija koji se nakupio nad Beogradom.

Dodao je i ovo:

- Za sve ovo što se dogodilo ja preuzimam odgovornost. Žao mi je što smo potrošili godinu dana. Ovo je jedan od najtežih poraza...

I dok je nekolicina igrača u suzama napuštala parket, dok su u nevjerici gledatelji napuštali dvoranu, Kevin Punter je kazao:

- Kolaps, potpuni kolaps...

Ideja Beograda, a u tom smislu je išla i kandidatura za Final Four, pa čak i spekuliranje o tome da bi Beograd mogao biti domaćin ruskim klubovima dok to nije postala još jedna u nizu zabluda Jordija Bertomeua, bila je da od sljedeće sezone i Zvezda i Partizan igraju Euroligu. Partizan je ispao u osmini finale Eurokupa, a Zvezda se nije dokopala četvrtfinala Eurolige. Tko bude prvak ABA lige dobit će, vjerojatno, jer ugovora nema, pozivnicu za sljedeću sezonu. Samo prvak. A tu Zvezda bolje stoji, imat će prednost domaćeg parketa u doigravanju, a to je u regionalnim igrankama ogromna prednost. Recimo, i do mene su stigla imena sudaca koji će suditi odlučujuću utakmicu. Dvojica su Hrvati, po toj priči. A doigravanje nije niti počelo.

ABA liga, koja je kreirala cirkus na završnici ABA 2 lige, cirkus neviđenih razmjera, pa prvak vjerojatno neće u ABA ligu, ali će zato poraženi u finalu, ima velikih problema. I s košarkom ako tako želite. Zvezda, Partizan i Budućnost su uložili kombinirano preko 30 milijuna eura u ovu sezonu. Zvezda je, nakon što su izbačena tri ruska kluba igrala odlučujuću utakmicu za plasman u četvrtfinale u Münchenu. I izgubila trideset razlike. Kad je bilo važno. Budućnost je ispala u osmini finala Eurokupa od Andorre, posljednjeplasirane momčadi španjolskog prvenstva, a Partizan je ispao pred 20.000 svojih navijača od desetoplasirane momčadi prvenstva Turske. To su tri najbolje momčadi ABA lige. Kojoj još uvijek teže kao vrhunaravnom mitu neki u Hrvatskoj.

Liga prvaka će biti jača

Da nema Cedevite Olimpije i Jurice Golemca, koja sada ima šansu za probiti se kroz Eurokup do Eurolige, ABA ligaši potpisali bi, realno, skandaloznu sezonu.

Partizan ima i drugi problem. Njegov proračun pune Naftna industrije Srbije i notorni Gazprom, koji je vlasnik i NIS-a. Kako će te tvrtke funkcionirati uslijed ruske agresije na Ukrajinu, jako je upitno. Kao i otkuda će Partizan dalje tražiti novac za proračun, ako ostane samo Zvezda u Euroligi, jer ona, mezimica tamošnjeg predsjednika, uvijek će imati. Ove je sezone bio balans, jer su bili izbori. Ali, izbori su prošli...

No, ima još jedna šansa, a to je nova ružna podjela u europskoj košarci o kojoj se šuška. Španjolski klubovi, uz par jataka, ostavili bi tako Jordija Bertomeu na čelu Eurolige, ali bi zato većina ostalih mogla prema Ligi prvaka. Negdje će u ta dva natjecanja zaigrati Partizan. I objeručke će to prihvatiti.

I hrvatski prvak također će moći u Ligu prvaka. Jaku kao nikada u tom raspletu. Ako to on bude želio. Ako ne bude fasciniran ABA ligom i mogućnosti da igra protiv momčadi koje gube od zadnjeg u Španjolskoj ili desetog u Turskoj.

Jer, bolje je tako, nego igrati s, recimo, trećim u Turskoj ili Španjolskoj, zar ne? Bar se svi razumijemo.

Četvrtfinale Eurokupa

26. travnja

LAS PALMAS: Gran Canaria - Andorra

BOLOGNA: Virtus Bologna - Ulm

27. travnja

LJUBLJANA: Cedevita Olimpija - Bursaspor

VALENCIA: Valencia - Boulogne Metropolitans 92

Linker
17. travanj 2024 09:07