Mario Primorac, Bozo Maljković, Toni Kukoč, Zeljko Pavličević, Rusmir Halilović, Željko Jerkov

 DAMIR KRAJAC Cropix
VELIKANI U SARAJEVU

Legendarni Božo Maljković: ‘Ja se ipak bojim za budućnost srpske košarke, reći ću vam i zašto...‘

‘Phil Jackson je u Chicago Bullsima kopirao igru nogometaša Barcelone, kaže Toni Kukoč
Piše: Dean Bauer iz SarajevaObjavljeno: 15. rujan 2023. 13:47

Košarkaški panel na Simposaru nenamjerno je - kao jedan od “zaključaka” - iznjedrio simpatičnu tezu koju je ponudio moderator Željko Jerkov...

- Znate li tko je najbolje u nekadašnjoj Jugoplastici procjenjivao budućnost i karijeru košarkaša? Čistačice! Ma, ako bi neka od njih procijenila, rekla za nekog “taj će napraviti nešto”, tako bi i bilo.

Dakako, nisu čistačice vodile treninge, selekcionirale momčad, određivale taktiku. Pojasnio je Toni Kukoč...

- Živa istina, ali tu se radilo o tomu da su te žene prve u klub dolazile, zadnje iz kluba odlazile. One su znale tko dolazi i na vrijeme, tko je uredan, tko se kako ponaša, tko pozdravlja ili ne pozdravlja. Elementarni odgoj i ponašanje, životna priča. One su nas znale godinama, desetljećima.

Ovo je samo mali, u Zagrebu bi rekli “štiklec” s panela Simposara na temu košarke jučer, danas i sutra. Na prostoru jugoistoka Europe, onda i puno šire, globalno. Sudionici su bili Toni Kukoč, Božo Maljković, vrsni trener, danas predsjednik Olimpijskog odbora Srbije, pa Mario Primorac, od 2000. voditelj Škole košarke KK Bosna i sam nekoć košarkaš, te treneri Željko Pavličević i Rusmir Halilović.

Država daje Zvezdi i Partizanu

Toni Kukoč, oko kojeg se vrti baš sve posljednjih dana u Sarajevu, otkrio nam je nešto što nam nije bilo poznato.

- Mi smo u Bullsima gledali, trener Phil Jackson je prekopirao famoznu igru Barcelone. Njihov trokut koji su oni stvarali na sredini terena i kojim su mljeli suparnike. Istu stvar smo, jasno košarci prilagođeno učinili mi u Chicagu. Trokut. Teren manji, kraći, uži, ali neke zakonitosti su itekako moguće prekopirati, primijeniti iz svakog sporta u košarku i obratno. Ne treba se zatvarati u uske okvire. Jasno, oni koji hoće učiti.

Osnovni problem pak košarke u Hrvatskoj, ali jednako u BiH, kao uostalom i u Srbiji neovisno trenutačnom srpskom rezultatskom odskakanju je ipak silan manjak djece i upitna budućnost.

- U Srbiji su Zvezda i Partizan klubovi koji imaju proračune ne 10, nego 20 milijuna eura. To daje država, ali ja se ipak malo bojim za budućnost srpske košarke - zbori Božidar Maljković, trener koji je sa splitskim Žutima osvojio 2 od ukupno 3 klupska naslova prvaka Europe.

- Naime, ti klubovi su puni milijuna, ali pogledajte njihove sastave i koliko je tu stranaca. Zvezda je prije nekoliko dana kupila 8 stranaca! Imam ja druge podatke o sportu u Srbiji u budućnosti. Napravili smo službenu studiju. samo 12% djece u Srbiji trenira neki sport, a od toga samo 4% pod nadzorom trenera. Zato smo nedavno kupili nekoliko tisuća defibrilatora.

A budućnost košarke?

- U NBA imate rezultate danas 148:135. Obrana se više uopće ne igra - veli Pavličević i napominje:

- Tu se nešto mora izmisliti. Ili će se pomaknuti još dalje linija trice ili će, a to mu se nadam, netko početi konačno igrati obranu. Onaj tko prvi to učini, postat će prvak.

Zakinuti za sutrašnjicu

Maljković se samo kratko nadovezao:

- Ja NBA zato uopće ne gledam. Zaista, ne gledam, ne pratim! Najmanje 70% onog što se tamo sada igra su utakmice koje mi se ne sviđaju.

Puno smo priča čuli o košarci nekad (davne čak i pedesete, šezdesete, pa do pred kraj osamdesetih). Današnjica se svodi na potpuno pomanjkanje djece posvuda, obilje novca u SAD, a sutrašnjica... He, za taj smo podatak malo ostali zakinuti. Ponuđenog rješenja nema. Posebno ne u Hrvatskoj.

Linker
06. svibanj 2024 03:11