OLIVER BEHRENDT Afp
RODIO SE ‘METADONČIĆ‘

Luka Dončić postao metačovjek! Umjetna inteligencija preuzela TikTok profil slavnog slovenskog košarkaša

Košarkaševu društvenu mrežu od sada će voditi alat MetaHuman nazvan Luk.Ai
Piše: Bruno DrempetićObjavljeno: 23. rujan 2022. 19:02

Luka Dončić je metačovjek. To nije postao zbog dominantnih partija na NBA parketima. Iako njegove predstave graniče s nadrealnim, još uvijek nije pokazao nadljudsku supermoć koja bi ga svrstala u kategoriju Supermana, ali svejedno nastao je njegov metačovjek. U suštini, to neće biti onaj isti Luka Dončić od krvi i mesa koji stepback tricama izluđuje protivnike, nego se radi o drukčijoj vrsti metačovjeka, o virtualnom Luki Dončiću - Luk.AI-u koji je jučer preuzeo kontrolu nad košarkaševim Tik Tokom.

"Lijepo je upoznati te. Je li zaista?", uputio je poruku Slovenac svom alter egu na Twitteru.

Virtualna verzija Dončića stvorena je tehnologijom Unreal Engine 5 od tvrtke Epic Games, tvorca popularne igrice Fortnite. Alat MetaHuman su predstavili prošle godine i tu umjetnu inteligenciju opisuju kao cjeloviti okvir koji autoru daje mogućnost stvaranja realističnog virtualnog ljudskog lika koji mogu iskoristiti na "bilo koji zamisliv način".

Kreatori za Luk.AI-a kažu kako će lik razvijati vlastitu osobnost inspiriranu stvarima otkrivenim na njegovoj "for you" stranici. Dončićev alter ego komunicirat će s drugim korisnicima Tik Toka, snimati videozapise, vježbati i igrati videoigre. Istovremeno, Lukini obožavatelji će utjecati na hobije, vještine i interese umjetne inteligencije na sličan način, kažu iz Epica, na koji društvena interakcija potiče i oblikuje ljudske umove.

"Navijači ga mogu upoznati i pomoći mu da postane pametniji družeći se s njima - poručio je za virtualnog sebe Luka Dončić koji je ovime postao prvi sportaš s vlastitim metačovjekom koji će se razvijati proporcionalno komunikaciji s drugima na društvenim mrežama. Osim toga, Slovenac smatra kako će mu Luk.AI pomoći da napravi više dobra jer će imati veliku ulogu u njegovoj zakladi koja se bavi promicanjem pozitivnog utjecaja videoigara na djecu. Luk.AI će primarno obitavati na Tik Toku, no povremeno će koristiti i druge društvene mreže."

"Luk.AI bit će partner i s kampovima za umjetnu inteligenciju u organizacije Marka Cubana kako bi potaknuo podučavanju djece o toj tehnologiji. Tehnološko obrazovanje je jako važno", smatra Luka Dončić.

Po objavi vijesti o Luk.AI-u, koja je bila u četvrtak oko 21 sat po hrvatskom vremenu, obožavatelji mlade zvijezde počeli su metačovjeku postavljati pitanja. Zanimalo ih je priča li isti broj jezika kao i sam košarkaš, što sluša, koja mu je svrha, čak su mu postavile pitanje hoće li Dončić napustiti Mavse kad postane slobodan igrač 2027. godine.

Obratio mu se i šef Mark Cuban.

"Stvarno, stvarno sjajno", rekao je vlasnik Dallas Mavericksa virtualnom Dončiću putem Twittera.

Odgovore na sva pitanja svih zainteresiranih novi Luk.AI obećao je danas u večernjim satima.

"Hvala vam na ljubavi i zbunjenosti, jedva vas čekam sve upoznati. Hajdemo napraviti Q&A na Twitter, ne? Pitajte, spreman sam učiti", oglasio se metačovjek Luk.AI.

Linker
22. travanj 2024 12:07