Boris Kovačev/CROPIX
NAJSKUPLJI TRENER

Maljković prihvatio ponudu Cedevite, godišnja plaća 400 do 500 tisuća eura

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 01. srpanj 2012. 21:37

Sapunica oko izbora novog trenera Cedevite završena je u Splitu dogovorom Emila Tedeschija i Bože Maljkovića. Uprava kluba trebala je samo formalno potvrditi povratak u Hrvatsku srbijanskog trenera koji je stekao veliku popularnost osvajajući s Jugoplastikom dva nasova europskog prvaka.

Mecena hrvatskog Euroligaša presjekao je nedoumice i pristao na Maljkovićev financijski zahtjev koji se nakon prošlotjednih razgovora u Beogradu činio nepremostivom preprekom. Cedevita je, tako, rastegnula prvotno određeni budžet za trenera u iznosu od 350.000 eura.

Šjor Božo, kako je znan iz slavnih splitskih dana, postat će najbolje plaćeni trener u povijesti hrvatske košarke s godišnjom gažom između 400 i 500 tisuća eura. Niti Repeša u posljednjem mandatu u Ciboni nije bio toliko plaćen. O sportskim ciljevima u sezoni 2012./2013. još je prvih dana pregovora pronađen zajednički jezik.

Nakon dugih razgovora u Cedeviti je prevladalo mišljenje da je 60-godišnji Maljković (rođen u Otočcu 20. travnja 1952.) još uvijek gladan rezultata i da se trenerski crv nije ugasio. Hrvatski doprvak je vrlo ambiciozan i u novoj sezoni ne želi biti prolaznik u Euroligi (cilj je Top 16), a u Jadranskoj i domaćoj ligi ciljaju se naslovi prvaka. Ne smeta im što će kao slovenski izbornik od 23. srpnja do 9. kolovoza biti na pripremama reprezentacije, a zanimljivo je da će igrati protiv BiH (vodi ju protukandidat za mjesto trenera u Cedeviti Aco Petrović) i Hrvatske.

Osim s Jugoplastikom (‘89. i ‘90.) Maljković se na europski tron popeo i s Limogesom (‘93.) te s Panathinaikosom (‘96.). Šest puta je bio nacionalni prvak, a posljednji put 2005. s Real Madridom. Četiri godine ranije je s Unicajom za koju je tada igrao aktualni trener Cibone Veljko Mršić osvojio danas nepostojeći Kup Koraća. U lipnju ove godine postao je slobodan trener nakon što mu Lokomotiv-Kubanj iz Krasnodara usprkos trećem mjestu u ruskom prvenstvu i četvrtom u VTB ligi nije produljio ugovor.

Maljković je vikend proveo u Splitu svjedočeći inauguraciji Tonija Kukoča u Kuću slave splitskog sporta, a u Hrvatsku bi se trebao vratiti ovaj tjedan radi službenog predstavljanja u Cedeviti. Odmah će se krenuti i s popunjavanjem igračke ruže jer su pod ugovorom samo Baždarić, Car i Bilan.

Linker
26. lipanj 2024 18:43