VIŠESTRUKI PRVACI EUROPE

Matjaž SMODIŠ vs. Nikola VUJČIĆ: PH u Dvojci otvara okršaj legendi Eurolige!

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 20. ožujak 2012. 18:27

Liga prvaka će “krenuti s praskom”, derbijem u Dvojci Doma sportova, gdje najbolji hrvatski klub ove sezone, osvajač Kupa Krešimir Ćosić (Cedevita) dočekuje “najbolji europski klub 20. stoljeća” (Split).

Međutim, osim što će u Dvojku ove sezone doći već četvrti europski prvak (Cibona, Partizan, Maccabi), u pozadini se krije još bolja priča. Na parketu će se izravno sudariti dva velikana, euroligaške legende, ponajbolja “četvorka” i “petica” Eurolige u prvom desetljeću 21. stoljeća.

U utakmici Cedevite i Splita gledat ćemo okršaj Matjaža Smodiša i Nikole Vujčića!

- On će mi uvijek ostati u sjećanju kao jedan od dragih suparnika. Uvijek mi je bilo drago igrati protiv njega jer je svojedobno bio taj kojeg sam morao pobijediti da bih došao na vrh.

Naplaćenih -44

Smodiš se ovom izjavom vratio nekih šest godina unatrag. Kad je iz Bologne preselio u Moskvu i kad je sa CSKA krenuo u osvajanje Europe. Kojom je tada vladao Maccabi. Odnosno, Nikola Vujčić koji je s Ponosom Izraela prvu titulu osvojio u Tel Avivu '04. Kad je u finalu pomeo Smodišev Fortitudo (trener bolonjskog kluba bio je Jasmin Repeša), završilo je čak 44 razlike (118:76).

Poraz koji Smodiš nikad nije zaboravio. Na osvetu nije morao dugo čekati. CSKA je titule prvaka Europe osvajao u Pragu '06. i Madridu '08. Oba puta je u finalu pao Maccabi. A između ta dva Final Foura, '07. je Smodiš do završnog turnira došao baš preko Maccabija, koji je CSKA tada izbacio u četvrtfinalu. Spomenutih -44 je Smodiš, dakle, naplatio s četiri pobjede u pet važnih utakmica protiv Maccabija nakon toga...

- Je, CSKA je bio bolji. Ali kad na pogledaš rezultat iz Praga, poraz od samo četiri razlike, moraš žaliti. Jer bili smo blizu trećem naslovu za redom.

Kao što je Maccabi nekoliko godina bio Smokijev “trn u peti”, tako je Vujin kasnije bio CSKA.

Drugo vrijeme

Puno velikih bitki su vodili Matjaž Smodiš i Nikola Vujčić. I imaju puno toga zajedničkog. Dobrog i lošeg. Od brojnih trofeja s Virtusom, Fortitudom i CSKA, odnosno ASVEL-om i Maccabijem, do silnih razočaranja u “najdražim dresovima”. Velikani hrvatske i slovenske košarke, naime, nikad nisu napravili ništa s reprezentacijama. Smodiš i Vujčić nisu zaokružili velike karijere s nekakvom reprezentativnom medaljom. Za čim obojica žale...

Večeras, doduše, u Domu sportova nećemo gledati najbolju “najbolje na Starom kontinentu”, to vrijeme je iza Smodiša i Vujčića, ali u onim minutama u kojima se budu našli zajedno na parketu, vjerojatno će se i njima vratiti neke slike iz prošlosti. Od Tel Aviva, preko Praga, do Madrida. Od finala Eurolige do prvog kola hrvatske Lige za prvaka.

Ali nije baš sve drukčije. Opet će Matjaž Smodiš biti u crvenom, a Nikola Vujčić u žutom...

Vujčić vs. Smodiš



Međusobno 6-5

Međusobna finala Eurolige 2-1

Naslovi prvaka Europe 3-2

Nastupi na Final Fouru 7-6

Finala Eurolige 6-5

Linker
08. srpanj 2024 18:20