DAMIR KRAJAC/CROPIX
S NJIM NEMA DOSADE

‘Mogu ja nešto reći na tu temu? I Rocky je imao šest nastavaka, pa je svaki put bio šampion!‘

U svojoj 35. godini iskusni bivši reprezentativac peti put se vraća u Cibonu
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 24. listopad 2020. 13:09

Kao prvo, nije ni trebao otići iz Cibone u ljeto 2019. nakon što je kao MVP finala donio Vukovima naslov prvaka protiv Cedevite, no "nitko nema para kao Mornar iz Bara". Zatim, nije jasno, ako su postojale obostrane simpatije i ako je Damir Markota trenirao s Cibonom ovoga proljeća, zašto se tada nisu dogovorili.

Kako bilo, stiglo je sve nakon početka sezone, nakon što je Markota zaigrao za Zabok tri utakmice i nakon što su pod Tornjem shvatili da su krivo sastavili centarsku liniju. Damir Markota peti put pod Tornjem. U prosincu će mu biti punih 35.

- Evo, još nisam formalno potpisao, ali sve smo dogovorili.

Što to nije bilo moguće dogovoriti ovoga ljeta?

- Nakon što su zaustavljene sezone zbog korone nisam radio ništa mjesec dana, onda sam se priključio treninzima Cibone, i tu je bilo međusobnog interesa. Međutim, stigao je kolovoz pa rujan, a mi nismo ništa potpisali, iako je i dalje tu bilo prostora. Kako je sezona u međuvremenu počela, priključio sam se Zaboku. Igralo mi se još, mislim da još mogu. I tako, prije koji dan su opet počeli kontakti, znali su moju situaciju, znaju da sam tu, na raspolaganju i spreman pomoći.

Što se tiče HT Premijer lige, a tamo je ovoga vikenda, barem od onoga što se može igrati, na rasporedu sedmo kolo, Šveđo neće moći igrati do 12. kola. No, mogao bi odmah zaigrati u ABA ligi. I kakva mu se danas čini Cibona u odnosu na onu koju je ostavio u ljeto 2019. godine?

- Velićeva filozofija je tu, pa je neki kostur isti, tu su Bilinovac, Novačić, Bundović, Prka, doduše nema Roze, Marka Ljubičića, Rogića i mene od one šampionske momčadi. Popunilo se to mlađim igračima i, za razliku od onoga puta, čini mi se da ću se sada lakše uklopiti.

U toj momčadi će ga kao kapetan dočekati klinac kojemu je, po obostranim izjavama, te posljednje Šveđine sezone pod Tornjem Markota bio mentor.

- Pa malo mi je čudno da je Roko kapetan. Ja ću njega i dalje smatrati mlađim igračem koji još mora dosta toga napraviti da bi mi bio kapetan, ha-ha-ha. No, ta kapetanska vrpca znači nešto i uopće ne sumnjam da će Roko opravdati to što je nosi. Ona, prije svega, nalaže onome koji je nosi da ima pravi pristup, oko njega mora pucati parket od njegove energije i siline. Ja sam tu za pomoći mu.

Je li razgovarao o svojoj ulozi, Ivan Velić je očito prekrižio Kristijana Krajinu, pa se nameće da Markota dolazi na poziciju čistog centra.

- Kad smo razgovarali, govorili smo o obje pozicije, ali nekako više ide u tom smjeru da bih bio "petica". No, te pozicije su u današnjoj košarci ionako povezane, onaj u centarskom paru tko se izvlači i šutira taj je na "četiri", ovaj drugi na "pet". Meni pozicija ne znači ništa, kao ni statistika, važno je ono što napravi momčad. A kad bi tu svoju poziciju mogao nekako nazvati, onda bih rekao da je to "combo" centra. Kad postoji "combo" bek, onaj koji može igrati i "jedan" i "dva", onda to može biti tako i s visokim pozicijama.

I u paru bi trebao igrati s Rokom Prkačinom.

- Znali smo tako u Velinom konceptu igrati i prije dvije sezone, recimo, igrali smo Novačić i ja na centrima pa smo dobili jednu Budućnost. Filozofija je da se puno preuzima, možda će i sada biti tako, ali meni je najvažnije u ovom trenutku da se što prije priključim.

U svom petom dolasku.

- Mogu ja nešto reći na tu temu oko mog petog dolaska u Cibonu?

Dapače...

- I Rocky ima šest nastavaka, pa je svaki put bio šampion!

Stigao je Šveđo, s njim neće biti dosadno. A svakako će pomoći.

Linker
25. travanj 2024 05:23