ARIS MESSINIS Afp
KAKAV IGRAČ

Monstruozna utakmica Luke Dončića! NBA zvijezda uništila svjetske doprvake i očarala legendu: ‘Zvijer...‘

Dončić je bio i na tragu rušenja olimpijskog rekorda po broju poena u jednoj utakmici
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 26. srpanj 2021. 08:48

Briljantni Luka Dončić napravio je show u prvoj utakmici slovenske košarkaške reprezentacije na Olimpijskim igrama. Europski prvaci su na startu skupine C deklasirali svjetske doprvake Argentince s 118:100, a zvijezda Dallas Mavericksa završila je utakmicu s 48 poena!

Dončić je otvorio dvoboj s tri trice i već je time dao naslutiti da će ovo biti još jedan njegov dan. Do kraja prve četvrtine ubacio je 17 koševa, a u istom je ritmu nastavio i u drugoj, pa je već do poluvremena u statistici imao 31 poen, te osam skokova i dvije asistencije, a Slovenci su vodili 62:42!

Sve je to nagnalo velikog Manua Ginobilija da na Twitteru počasti Dončića jednom riječju: "Zvijer!"
Argentinci su i u nastavku utakmice bili posve nemoćni, a Dončić je nastavio trpati. Sve do konačnih 48 koševa (šut 18-29 iz igre, trice 6-14), 11 skokova i pet asistencija. I sve to za 31 minutu na parketu. Srušio je time i rekord, nijedan Slovenac u dresu reprezentacije nije zabio toliko koševa.

Odličan je u slovenskoj vrsti bio i Klemen Prepelič s 22 koša (šut 6-7 iz igre, trice 4-5), dok su Argentince predvodili Luis Scola s 23 i Facundo Campazzo s 21 poenom.

Podsjetimo, po dvije najbolje reprezentacije iz svake od triju skupina olimpijskog turnira plasirat će se u četvrtfinale, a njima će se priključiti i dvije najbolje trećeplasirane momčadi.

Dončić je bio na tragu rušenja olimpijskog rekorda po broju poena u jednoj utakmici kojeg drži slavni Brazilac Oscar Schimdt. On je u Seoulu 1988. postigao 55 poena na utakmici protiv Španjolske. Dončić je možda i mogao do tog rekorda, ali ga je slovenski izbornik Aleksander Sekulić izvadio iz igre 4 i pol minute prije kraja utakmice. Slovenija je tada vodila 106:80 i pitanje pobjednika je bilo rješeno.

Linker
17. travanj 2024 02:53