Cibona je prošle godine u svojoj dvorani osvojila Kup Krešimir Ćosić

 DAVOR PONGRACIC Cropix
FINAL EIGHT KUPA

Na Gripama se igra za prvi trofej sezone: Split ili Zadar, Cibonina obrana naslova bila bi ravna čudu

Među ‘elitom‘ su i dva drugoligaša, Vrijednosnice Osijek i Kvarner 2010
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 13. veljača 2024. 13:50

Ligaška kola odigrana su za veljaču, slijede diljem Europe okršaji za prvi trofej u sezoni, za osvajanje nacionalnih kupova, odmah iza toga kreću i reprezentativni okršaji u kvalifikacijama za Eurobasket. Zbog kojih, prvi puta od 2017. godine, stoji i Euroliga.
No, prije nego li se svi skupa okrenemo reprezentativnim izazovima, čeka nas uvijek zanimljivi okršaji u Kupu Krešimir Ćosić. Od utorka do subote na splitskim Gripama igrat će se za prvi trofej sezone. A priča ovoga Kupa posve je slična lanjskom scenariju.
Tada se završnica igrala u Zagrebu, već u četvrtfinalu sučelili su se prvi favoriti Cibona i Zadar. Vukovi su tada preživjeli Zadar, Dario Drežnjak promašio je šut za polufinale, dok se Cibona kasnije dokopala i trofeja, nakon što je u finalu sredila Cedevitu Junior. MVP lanjske završnice bio je Borna Kapusta.

Pokloni i naklon za Ukića

Sada će opet dva prva favorita zaigrati - voljom ždrijeba - u četvrtfinalu. Naime, u srijedu od 20 sati na Gripama nas čeka okršaj Splita i Zadra. Realno, tko dobije ovaj ogled, bit će u statusu velikog favorita za ponijeti u svoje vitrine prvi trofej sezone, jer Cibona, treća u redu favorita, niti Kup, jer on je pod ingerencijom HKS-a, ne igra s kompletnom momčadi zbog dugovanja bivšim igračima i trenerima.

Split je domaćin ove završnice i Splitu je to najbolja šansa za prekinuti grozan niz u povijesti kluba, velikoj povijesti kluba bez trofeja. Naime, proteklo je okruglih dvadeset godina otkako je Roko Ukić, koji će na Kupu i službeno dobiti poklone i naklon za svršetak karijere, pogodio koš za pobjedu Žutih u Jazinama i pobjedu nad Zadrom za osvajanje Kupa 2004. godine. Split želi prekinuti taj post i ima dovoljno argumenata da to učini.

image
JAKOV PRKIC Cropix

Prije svega je to razina forme koju je dobio Slaven Rimac u posljednje vrijeme, pa Split od Nove godine naovamo izgleda kao naša najbolja momčad. Iako, i tu treba staviti neke ograde. Split neće biti kompletan, jer je ozlijeđen Krešimir Ljubičić, dok će Vito Kučić imati pravo nastupa za Žute u domaćim natjecanjima tek od ožujka. K tome, Slaven Rimac nema u domaćim ogledima mogućnosti držati zajedno na terenu tri američke uzdanice, nego će u istom trenutku moći u petorci biti samo dvojica između Shannona Shortera, D. J. Funderburka i Lewisa Sullivana. Usput, iako je Split senzacionalno skinuo Partizan u Beogradu, na Kup stiže s dva vezana poraza. Šokantnim od Zaboka pri povratku iz Beogradu i tijesnim od Budućnosti u subotu.

Zadar će u još tmurnijem raspoloženju stići na Gripe. Naime, u nedjelju je momčad Danijela Jusupa pretrpjela najteži poraz sezone, Zvezda ju je demolirala s 39 poena viška. Takav poraz jednostavno mora ostaviti traga, pri tome su Zadrani pred pritiskom, jer bi se velika ulaganja ove sezone trebala pokazati i na rezultatu. Lani je Zadar igrao doigravanje u ABA lige prema kojem ide i ove sezone i osvojio je naslov prvaka, baš u finalu protiv Splita. S obzirom na veći proračun, navijači očekuju ove sezone duplu domaću krunu, koju je Zadru donio prije tri sezone Veljko Mršić na klupi.

Cibona je osvojila posljednja dva izdanja kupa, ali za ponoviti takav doseg ovaj put postoje zaista male šanse. S obzirom na to da će Dino Repeša loviti svoj prvi trofej sa samo šest seniora - u posljednje vrijeme se čuvenoj petorci Radovčić, Aranitović, Majcunić, Perasović i Vuković priključio i Bundović - tako mala rotacija trebala bi od srijede do subote izdržati tri teške utakmice. U samo četiri dana. Djeluje to nemoguće...

Ždrijeba se i polufinale

Opet, Cibona je tu negdje odmah iza Splita i Zadra. Slijede Dinamo i Cedevita Junior, koji će međusobno odmjeriti snage u četvrtfinalu, tu je još Dubrava, te dva prvoligaša (drugi rang natjecanja), Kvarner 2010 i Vrijednosnice Osijek.
I dok će Kvarner juriti senzaciju te će pokušati u četvrtfinalu iskoristiti igrački hendikep Vukova, Osječani se nadaju da bi do polufinala mogli stići hvatajući na krivoj nozi Dubravu.

Treba dodati i kako ne postoji kostur završnice, nego će se u srijedu, nakon ogleda Splita i Zadra, ždrijebati parovi polufinala u petak. U subotu je veliko finale i saznat ćemo tko je ta momčad koja će u nastavak sezone ući s velikim vjetrom samopouzdanja na svojim leđima.

Linker
02. lipanj 2024 04:25