SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
‘DANI KREŠIMIRA ĆOSIĆA‘

Najjači klupski pripremni turnir u Europi: ‘Naslijeđe velikog Krešimira Ćosića inspirira nas za uspjehe‘

Zadarska udruga ‘Dani Krešimira Ćosića‘ ove je godine organizirala besplatne kampove za djecu
Piše: Andro PolićObjavljeno: 28. kolovoz 2022. 15:02

Koji Zadranin barem jednom u životu nije zavapio - "Bog je stvorija čovika, a Zadar košarku"? U čast najslavnijem među svim predstavnicima zadarske košarke, 1998. osnovana je Udruga "Dani Krešimira Ćosića", koju vode Zdenka Zrilić i Ana Ćosić, a ove su godine organizirali besplatne košarkaške kampove za djecu između osam i devet godina na tri lokacije: u Zagrebu, Pazinu i Zadru. Upravo je Zdenka Zrilić jedno od istaknutijih imena suvremene zadarske košarke, budući da se može pohvaliti organizacijom najjačeg pripremnog turnira u Europi, a u razgovoru za Jutarnji list otkrila je ciljeve udruge, detalje o zadarskom turniru, kao i o stanju hrvatske košarke.

Koji je cilj kampova za djecu i kako ste došli na tu ideju?

"Kroz sva tri besplatna kampa prošlo je stotinjak djece koja su puno toga naučila. Nije cilj potaknuti djecu da se bave isključivo profesionalnim sportom, već od njih stvoriti i vjerne pratitelje košarke. Ovaj kamp najavili smo prvi put 2019., to je bila Anina ideja, koju sam ja rado prihvatila. Ovo je zaista jedinstveni pristup animiranju i podučavanju djece o košarci i sportu, zdravom životu i sportskim vrijednostima, a na svakoj lokaciji kamp je trajao pet dana. Organizirani su s lokalnim košarkaškim klubovima kojima je cilj promocija košarke i sporta, s Cedevitom Junior u Zagrebu, te klubom ABC u Zadru. Projekt je trebao biti realiziran već 2020. godine, no zbog pandemije je odgođen. Mi smo presretni da smo uspjeli pokrenuti našu ideju, kamp koji će mnogo značiti kako djeci, tako i boljitku hrvatske košarke. Ono što je cilj, uz samo pokretanje kampa, je održati ga dugoročno i proširiti ga na cijelu Hrvatsku. Ove godine su izabrane tri lokacije jer je to u ovim uvjetima bilo jedino moguće i izvedivo. Za budućnost planiramo pokriti barem desetak gradova u Hrvatskoj uz ove koji su bili ove godine."

Koji su ciljevi Udruge u čast Krešimira Ćosića i što ste sve postigli dosad?

"Cilj Udruge je da djeca nauče osnove košarke, te o povijesti, zdravoj prehrani, fair playu, da se sve moralne vrijednosti koje je njegovao Krešimir Ćosić, prenesu i na mlađe uzraste. Tijekom godina prikupljala su se sredstva za pomoć potrebitima putem humanitarnih večera. Udruga je obnovila i prvi koš na kojem je Krešo započeo svoju karijeru u Zadru, inicirala izradu spomenika u Zadru, izdala je Krešine zapise i biografiju. Organizirali smo panel "Košarka jučer, danas, sutra". Taj se panel pokazao konstruktivnim i uspješnim jer smo na jednom mjestu uspjeli okupiti ljude koji predstavljaju različite institucije, ne samo hrvatskog sporta, već i šire, a sve kako bi se što dublje mogla razmotriti problematika i aktualno stanje u hrvatskoj košarci i sportu općenito."

Vaš otac i Krešimir bili su dobri prijatelji. Imate li možda neko posebno sjećanje na Krešimira, je li vas on inspirirao za put prema košarci?

"Bila sam malo dijete kad je Krešo posjećivao naš dom, te kada su oni zajedno imali neke planove u svrhu unapređenja košarke. Bila sam premalena da bih shvatila o čemu se radi, no kasnije, naravno, njegovo naslijeđe koje je ostavio, i ljubav prema košarci, a koju mi je kasnije i obitelj prenijela, inspiriralo me za sve dosadašnje pothvate i aktivnosti koje smo realizirali. Postoji još puno nedovršena posla, i zato nećemo stati, već idemo dalje, kako u sklopu Zadar Basketball Tournamenta, tako i svega što Ana Ćosić i ja planiramo u sklopu Udruge."

Uvijek je lijepo vidjeti djecu u sportu, a brojni su slavni košarkaši prve ozbiljne korake napravili na lokalnim igralištima. Sve je manje djece po igralištima, a događaji poput ovog kampa dobra su prilika da djeca zavole sport. Je li to bio jedan od motiva za organizaciju?

"Sama činjenica da su brojni košarkaši prve korake napravili na lokalnim igralištima nas je potakla još puno ranije, prije nekih sedam osam godina da pokrenemo projekt "Koš za koš", o kojem se već govorilo u medijima, koji upravo obnavlja i renovira devastirana lokalna košarkaška igrališta kako bi se djeci omogućilo da se mogu vratiti sportu i košarci."

Prvo izdanje Zadar Basketball Tournamenta održano je 2014., u šest izdanja u Zadar su stigle najjače europske momčadi. Posljednje dvije godine zbog pandemije turnir nije bio održan, ali planira li se iduće godine nastavak tradicije?

"Laska nam kada Zadar Basketball Tournament nazivaju najboljim europskim pripremnim turnirom. Puno je poznatih klubova sudjelovalo u turniru, poput CSKA, Fenerbahčea, Olympiacosa, Efesa i drugih. Radimo na tome da u budućnosti nastavimo s organizacijom tog turnira, na nedavnom Final Fouru u Beogradu susrela sam suradnike koje nisam vidjela od početka pandemije, te su svi pokazali veliki interes za turnirom. O tome koliko je turnir značajan za promidžbu, govori činjenica kako je njegov doseg bio preko 400 milijuna ljudi, uključujući i kinesko tržište, a turnir je sve te godine bio prenošen u preko 12 zemalja, od Italije, Grčke, Turske, Rusije, Njemačke, pa sve do kineskog tržišta i mnogih drugih. Benefiti ovakve promocije Hrvatske kao sportske i turističke zemlje svakako nisu zanemarivi. Lijepo je da jedna ovakva kvalitetna sportska i gospodarska priča nije otišla u zaborav."

Nedavno ste sudjelovali na međunarodnom panelu gdje je vaš turnir predstavljen kao jedini samostalni hrvatski sportski događaj koji je imao veliki međunarodni doseg, a sudjelovali ste i na panelu o ženama u sportu. O čemu se točno radilo?

"Jedan od glavnih organizatora cijele priče bio je Pete Radovich. Zahvalna sam što smo imali priliku ispred svih njih predstaviti koliki je značaj turnir imao u međunarodnim krugovima. Bilo je lijepo prisjetiti se svega što smo zajedno postigli u tako kratkom razdoblju, te ukazati na ono što je meni velika čast, a to je da je Zadar Basketball Tournament jedini hrvatski veliki sportski samostalni događaj, i projekt koji je financiran iz vlastitih izvora i sponzorstava. Projekt koji promovira Hrvatsku, te sve ono što je u interesu Hrvatskoj na velikom međunarodnom tržištu. Sudjelovala sam na panelu koji je obrađivao temu žena u sportu. Na panelu uz mene su sudjelovale poznata talijanska novinarka Diletta Leotta, program je vodila Kate Abdo s CBS-a, a tu je bila i njezina kolegica s CBS-a Amanda Gurerra te Mirna Zidarić. Motiv panela bio je način i put koji žene moraju proći da bi se na jedan kvalitetan način uopće pozicionirale u tom poslu. Potegnuto je i pitanje je li teže ženama ili muškarcima te tu moram istaknuti da za mene ne postoji muški ili ženski svijet. Mislim da smo svi ravnopravni, a sve počinje na koji način prezentirate sebe i svoje projekte te na kraju dobijete i takav feedback. Mislim da se jedan kvalitetan rad, trud i vrhunski projekt mogu progurati, pozicionirati u bilo kojem svijetu bio to sport ili nešto drugo. Ako opravdava uloženi trud, uslijedit će i vrhunski rezultat."

Licencirani ste agent FIBA-e, niz godina dovodite najjače europske momčadi u Zadar na najjači pripremni turnir, a dobra ste i poznavateljica zbivanja u hrvatskoj košarci. Kako komentirate trenutnu situaciju, vidite li svjetlo na kraju tunela?

"Odgovor na to pitanje najljepše je započeti upravo Krešinim citatom: "I košarka, prirodno, na svoj način, izrasta iz zemlje. Ona je plod uvjeta iz kojih raste". Ključan problem u hrvatskoj košarci nedostatak je komunikacije među institucijama koje predstavljaju sport. Treba pustiti privatni kapital u vlasništvo klubova, ne samo da se traže sponzorstva, jer rezultati naših klubova nisu dobri. Nema napretka i nema proizvodnje mladih igrača. Tu je Cibona iskočila posljednjih nekoliko godina, no, vidimo u kakvu se situaciju dovela. Moramo biti svjesni toga da niti jedan privatni investitor i kompanija neće vezati svoj brend uz neuspjeh, a to je ono što hrvatska košarka jest trenutačno", veliki neuspjeh.

Posljednja finalna serija prvenstva između Cibone i Zadra s punim dvoranama u oba grada, pokazatelj je kako Hrvati vole i prate košarku.

"Pune dvorane u oba grada jesu pokazatelj da Hrvati vole košarku, da je ta košarka kvalitetnija, dvorane bi bile punije. Ključan je rad s omladinskim pogonima, razvoj mladih igrača. To je jedini put kojim možemo popularizirati košarku. Ne zaboravimo, navijači su šesti igrač svake momčadi."

Može li dobar rezultat reprezentacije na nadolazećem Europskom prvenstvu biti veliki korak prema povratku hrvatske košarke tamo gdje i pripada?

"Nužan je dobar rezultat na Eurobasketu, to bi bio veliki korak prema povratku hrvatske košarke. Ne zaboravimo, kada je hrvatska nogometna reprezentacija osvojila drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu, svi su tada htjeli biti nogometaši. Mislim da će dobar rezultat hrvatske reprezentacije na Eurobasketu isto tako potaknuti djecu da se počnu baviti košarkom, a sve dalje prepušta se onda struci i ljudima koji bi to trebali kvalitetno njegovati."

Linker
05. svibanj 2024 22:19