INTERVJU ZA SN

Nakon 10 godina opet kod kuće, u Zagreb se vratio dvostruki prvak Europe: ‘Ovo je bila najbolja od tri opcije‘

‘Na moju odluku utjecao i izbornik, ipak smo proveli ljeto zajedno‘
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 26. rujan 2022. 16:22

Dok hrvatska košarka proživljava najteže razdoblje u svojoj povijesti, i to ne mislimo na ono što se dogodilo s reprezentacijom jer plasman među 16 u Europi se iz perspektive naše klupske košarke može smatrati - premijom, domaćim zaljubljenicima u ovaj sport - još ih ima, ne biste vjerovali - stigla je jedna dobra vijest.

U hrvatsku košarku vraća se Kruno Simon (37), dugogodišnji hrvatski reprezentativac koji je cijelo jedno desetljeće proveo u inozemstvu, dok je posljednje dvije godine s Efesom osvajao naslove prvaka Europe. Točnije, Simon se u nedjelju i službeno vratio kući nakon što je objavljeno da će sljedeće sezone igrati za Cedevitu Junior, neslužbeno peterostrukog prvaka Hrvatske, makar klub s Velesajma po papirima nije slijednik one Cedevite koja se 2019. preselila u Ljubljanu zbog fuzije s Olimpijom...

- Zasitio sam se inozemstva, djeca su mi toliko odrasla da je ovo definitivno bilo pravo vrijeme za povratak. Pregovarao sam sa svim klubovima iz Zagreba, bio rastrgan na tri strane, no, mislim da sam donio pravu odluku, da je Cedevita bila pravi izbor za mene, bolji od Cibone i Dinama - otvoreno će i zadovoljno odnedavno bivši hrvatski reprezentativac.

image
BULENT KILIC Afp

Kako je prije Đuksa - nadimak po kojem ga znaju svi u košarkaškim krugovima - za Cedevitu Junior potpisao i Pavle Marčinković, dok na klupi sjedi Damir Mulaomerović, hrvatski izbornik "u ostavci", uz starosjedioce Šabića, Batinića, Rašića i mladog Kučića te pridošlice Vrgoča i Lončara. na Velesajmu se složila zanimljiva momčad.

- Naravno da je na moju odluku utjecao i izbornik, ipak smo proveli ljeto zajedno. Ono što mislim je da se klupske ambicije ne bi trebale mijenjati jer ja sam došao i da pomognem mlađim momcima kako bi se bolje razvijali. Mislim da momčad ima kvalitetu za Hrvatsku ligu, pogotovo jer su Cibona, Zadar i Split ograničeni budžetima, daleko je to od onoga što je bilo dok sam ja igrao u Hrvatskoj.

Bilo kakve procjene u ovom mu je trenutku vrlo teško dati...

- Prvo moram upoznati suigrače, onda i vidjeti, osjetiti kakva je liga, kolika je razlika u odnosu na ABA ligaše. Dosta igrača znam tek po imenima, posljednjih godina nisam imao puno prilike pratiti našu ligu. Cedevitu Junior sam, recimo, gledao tek na završnici Kupa, kad su igrali finale s Cibonom. Zato sve što bih sada rekao u smislu onoga gdje bismo mogli biti sljedeće sezone, za što ćemo se boriti, bilo bi čisto nagađanje.

image
CLAUDIO GRASSI/LAPRESSE/PROFIMEDIA Claudio Grassi/Lapresse/Profimedia

Prije no što se pak Kruno Simon priključi momčadi, Cedevita Junior će u Jonavi odraditi kvalifikacijski turnir za FIBA Eurokup. Za Litvu se otputovalo u nedjelju, sutra je na rasporedu četvrtfinale protiv estonskog Kaleva, domaćin turnira igra s rumunjskom Craiovom, dok u polufinalu čekaju kosovska Sigal Priština i austrijski Kapfenberg Bullsi. Nastup u Eurokupu osigurava samo pobjednik turnira.

- Ne znam što očekivati jer mi nije poznata snaga protivnika, razina tih momčadi. Uostalom, tek je početak sezone, nitko ne može znati kakve će biti momčadi na tom turniru, uključujući i našu.

Vratimo se onda mi još malo na ono što je prošlo, na vrijeme dok je razmišljao hoće li uopće nastaviti igrati košarku, onda i odbijenicu Ciboni...

- Umirovljenje je definitivno bilo opcija nakon operacije pri kraju prošle sezone. Međutim, s obzirom da sam se na pripremema reprezentacije osjećeo dobro, na Eurobasketu vidio kako još uvijek mogu igrati na zadovoljavajućoj razini, preostalo mi je samo izabrati gdje ću nastaviti karijeru. Da sam otišao u Cibonu, to bi bilo drukčije jer se klub natječe u ABA ligi, ali unatoč i dalje visokom statusu u Europi je danas to nešto potpuno drukčije i nisam htio iz prvaka Europe ići u momčad koja se bori za ostanak.

Dok je novi ugovor od Efesa odbio još početkom ljeta, nakon Eurobasketa su na njegovu adresu morale stići još neke ozbiljne ponude iz inozemstva.

- Bilo je ponuda i prije i nakon Eurobasketa, ali već sam bio odlučio da inozemstvo nije opcija.

Otišao je iz Trnskog, a vraća se na Kajzericu. Za one koji ne poznaju Zagreb, riječ je o kvartovima koje dijeli tek cesta i tramvajska pruga.

- Da, ispalo je tako. Opet ću trenirati u Novom Zagrebu, blizu dvorane u kojoj sam proveo 14 godina.

Nažalost, klub u kojem je - kao i Marko Tomas, Ante Tomić, Dario Šarić, Mario Hezonja... - naučio igrati košarku te počeo graditi veliku karijeru, više ne postoji. Pritom je u Hrvatskoj ostalo jako malo igrača s kojima je Simon dijelio parket ili svlačionicu, odnosno takvi - Damir Mulaomerović, Josip Sesar, Vladimir Krstić, - su sada treneri u HT Premijer ligi koju će od od listopada zaigrati.

- Ha-ha, došlo je i to vrijeme, ali ja nakon Eurobasketa zaista mislim da u rukama i nogama ima još pokoju sezonu, pod uvjetom da ostanem zdrav - zaključio je Kruno Simon.

Simon u Zagrebu

- Kao klinac poeo u Maksimiru, nastavio u Zrinjevcu

- S 13 godina, 1998. došao u omladinski pogon KK Zagreb

- Osvajao naslove kadetskog i juniorskog prvaka Hrvatske

- Za prvu momčad debitirao 2002. sa 17 godina

- Od 2003. do 2012. standardni prvotimac Zagreba

- Odigrao 197 utakmica u ABA ligi i ubacio 2333 poena (11. u povijesti)

- Tri kupa Krešimir Ćosić: 2008, 2010. i 2011.

- S naslovom prvaka Hrvatske 2011. izborio nastup u Euroligi

Simon u inozemstvu

- Iz Zagreba 2012. otišao u Unicaju

- Nakon sezone u Malagi potpisao za Lokomotiv Kuban

- Na ljeto 2015. preselio iz Rusije u Italiju

- S Milanom osvojio dva kupa (2016. i 2017), Superkup 2016. (MVP) i naslov prvaka Italije 2016.

- U srpnju 2017. potpisao za Efes

- S klubom iz Istanbula u pet godina osvojio osam trofeja

- Kup Turske 2018. (MVP) i 2022.

- Superkup 2018. i 2019. (MVP)

- Naslov prvaka Turske 2019. i 2021.

- Dvostruki uzastopni prvak Europe 2021. i 2022.

- Efes je umirovio Simonov dres s brojem 44

- U karijeri odigrao 238 utakmica u Euroligi i ubacio 2310 poena (39. u povijesti)


Linker
24. travanj 2024 11:34