Mario Hezonja i Aco Petrović

 Privatni album
BIT ĆE NA RASPOLAGANJU

Nakon sastanka u Beogradu stigla je važna potvrda, on će biti veliki adut i nositelj neke nove Hrvatske

Posve je svjestan svoje odgovornosti u godinama koje dolaze i spreman je prihvatiti važnu ulogu
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 01. travanj 2023. 14:50

Nakon što je proteklog tjedna u Berlinu sjeo s Jaleenom Smithom i dogovorio da Amerikanac s hrvatskom putovnicom cijelo ljeto bude u programu reprezentacije, Aco Petrović se u petak ujutro u Beogradu sastao s Marijom Hezonjom.

Sastanak se dogodio uoči euroligaškog meča Partizana i Real Madrida, a Hezonja se, u što se nije niti sumnjalo, a prema onome što se može doznati, stavio na puno raspolaganje nacionalnoj vrsti nadolazećeg ljeta. Mario Hezonja će tako već od 5. srpnja biti u programu reprezentacije koju će Realov košarkaš povesti kroz žrvanj pretkvalifikacija za Eurobasket, onda će pričekati i NBA igrače, Darija Šarića i Ivicu Zupca pa bi svi zajedno, u najboljem mogućem sastavu, pokušali izboriti olimpijske kvalifikacije kroz predolimpijski turnir koji je na programu od 12. do 20. kolovoza.

Iako sezona u Španjolskoj najduže traje, pa je moguće da se ona protegne i do konca lipnja, Mario Hezonja je Petroviću bez krzmanja potvrdio kako je on od prvog dana priprema nadolazećeg ljeta na raspolaganju.

image
OSCAR GONZALEZ Nurphoto Via Afp

Ključni igrač do OI 2028.

Petrović je tako logistički pripremio teren za novog izbornika, kojeg bi trebao predložiti oko Uskrsa. Za očekivati je da ispred Upravnog odbora Petrović ponudi dva imena za izbornika, ali kako ti razgovori s potencijalnim kandidatima još uvijek traju, pričekat ćemo Petrovićevu konačnu odluku o tome tko će biti njegovi kandidati. Za sada se čini da bi ta dva imena koja će doći pred Upravni odbor Hrvatskog košarkaškog saveza mogli biti Josip Sesar i Dario Gjergja, ali pričekajmo još tjedan, dva...

Što se tiče Marija Hezonje, on iza sebe ima drugu najvažniju sezonu u svojoj karijeri. Dok je lani u Uniksu pod vodstvom Velimira Perasovića pokazao sav svoj potencijal i zaradio ugovor s Real Madridom, u kraljevskom klubu, u širokom kadru igrača je hrvatski reprerzentativac pronašao svoju ulogu i napravio novi iskorak u svojoj košarci koja je, čini se, tek na uzlaznom putu najvećih dometa. S obzirom na najavljen odlazak Bojana Bogdanović iz reprezentacije - iako i tu treba pričekati, pa vidjeti je li to konačni odlazak - Mario Hezonja će biti ključni igrač u vanjskoj liniji neke nove Hrvatske, barem do Olimpijskih igara u Los Angelesu 2028. godine, do tada bi trebao trajati i mandat novog izbornika kojeg ćemo dobiti uskoro.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Dovoljno da zagolica maštu

Mario Hezonja se vratio u hrvatsku reprezentaciju prije dva ljeta, na kvalifiakcijama u Splitu za Igre u Tokiju, nakon što ga u njoj nije bilo od Olimpijskih igara u Riju. Igrač takvog profila bit će u sljedećim godinama važan osigurač ambicija Hrvatske. U najboljim je godinama, ima ih 28, iza njega je pregršt iskustva, ali s obzirom na sve okolnosti koje su pratile ovu karijeru, što je za ovu priču i najvažnije, Hezonja svoje najbolje utakmice tek treba odigrati. Uhvatio je klupski kontinuitet na vrhunskoj razini, nema razloga za ne vjerovati kako će taj kontinuitet samo nastaviti producirati i kroz reprezentativna okupljanja.

Mario Hezonja bi tako, uz Darija Šarića i Ivicu Zupca, trebao biti nositelj jedne nove Hrvatske. Ona je danas svjesna pozicije na kojoj se nalazi i gladna je uspjeha. S obzirom na signale koji stižu sa sastanka u Beogradu, Mario Hezonja je posve svjestan svoje odgovornosti u godinama koje dolaze i spreman je prihvatiti važnu ulogu koja će se ispred njega postaviti.

Što je jako dobra vijest. I dovoljno je to uzbudljivo da zagolica maštu.

Linker
22. svibanj 2024 17:44