Zach Edey

 JAMIE SQUIRE/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA
KAKO ĆE SE SNAĆI?

NBA liga čeka igrača koji je napravio nešto što nitko nije uspio 41 godinu. Uspoređuju ga s jednim Hrvatom

Zach Edey je dominirao sveučilišnom košarkom posljednje dvije godine, ali NBA skauti su skeptični oko njegove uloge
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 11. travanj 2024. 12:52

Sezona sveučilišne košarke je završila s naslovom pobjednika za momčad UConna koja je u finalu sa 75:60 pobijedila Purdue. Najbolji sveučilišni igrači su automatski počeli s pripremama za NBA draft, a među njima je i Zach Edey, igrač koji je posljednje dvije sezone osvojio sve pojedinačne nagrade koje se moglo osvojiti.

Edey je 21-godišnji Kanađanin visok 224 centimetra i težak 136 kilograma. Igrao je za Purdue i to četiri godine, a u ovoj sezoni je imao prosjek od 24,9 poena, 12,2 skoka, 2,2 blokade i 2,1 asistencije. Bio je najbolji strijelac ove sezone, a popis nagrada je impresivan. Osvojio je Lute Olson nagradu za najboljeg igrača elitne Divizije I sveučilišne košarke, dva puta zaredom Kareem Abdul-Jabbar nagradu za najboljeg sveučilišnog centra, dva puta zaredom Pete Newell nagradu za najboljeg igrača u postu te onu najvažniju - dva puta zaredom je osvojio John R.Wooden nagradu koja se dodjeljuje najboljem sveučilišnom igraču sezone. Tu nagradu su osvajali velikani poput Michaela Jordana, Tima Duncana, Kevina Duranta ili Anthonyja Davisa, ali Edey je prvi košarkaš nakon 1983. i Ralph Sampsona koji ju je osvojio dva puta zaredom. Doduše, to nije čudno jer su oni najbolji košarkaši sveučilište obično napuštali nakon jedne sezone.

Edey je ostao sve četiri godine i prijavio se za ovogodišnji draft, ali predviđanja za njegov izbor nisu baš najbolja. Obično ga vide u drugom dijelu prve runde, dakle nakon 16. mjesta ili početkom druge runde. Skauti su skeptični da bi on svoju vještinu mogao prenijeti u najjaču košarkašku ligu na svijetu.

Dva su problema u njegovoj igri. Prvi je činjenica da nema gotovo nikakav vanjski šut. Purdue je za Edeyja neprestano postavljao akcije u kojima bi on primio loptu duboko u postu, jako blizu obruču, a onda bi to lako završavao zahvaljujući svojoj prirodnoj snazi. Osim toga, postavljao je puno blokova i nakon njih se ‘rolao‘ prema obruču što je bilo neobranjivo, ali čim bi se izvukao na šut dalji od 3-4 metra, to bi predstavljalo problem. U cijeloj NCAA karijeri je samo dva puta pokušao šut za tri poena, a jednom je bio precizan. S obzirom na trendove u NBA ligi, to nije dobar pokazatelj.

Druga stvar je njegova brzina, odnosno nedostatak iste. Edey je prilično spor igrač, a nevjerojatan je podatak da u cijeloj NCAA karijeri nije postigao niti jedan koš iz tranzicije. U obrani ne može braniti brže igrače, a to su iskorištavali već na razini sveučilišne košarke. Protivničke momčadi su često postavljale pick‘n‘roll akcije kako bi izvukli Edeyja da čuva beka, a on to ne bi uspio ispratiti.

Zbog svega toga NBA skauti misle da on ne može biti ništa više od rotacijskog igrača. U jednom skaut reportu mu uspoređuju s našim Ivicom Zupcem te kažu kako je to najveći doseg kojeg Edey može imati, ali da je vjerojatnije da bi mogao imati karijeri poput Bobana Majranovića. Šteta za Edeyja što ne može još ostati u sveučilišnoj košarci...

Linker
16. travanj 2024 13:52