ARIS MESSINIS Afp
Već sad je najbolji na svijetu

Nevjerojatni Dončić je priča dana, ispisao povijest, a nije htio srušiti rekordera! Izašao je iz igre...

Nestvarna partija 22-godišnjeg Slovenca na startu olimpijskog turnira, Slovenija pregazila Agentinu
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 26. srpanj 2021. 13:11

Smijao se. Od početka do kraja. Ispalo je na koncu da se rugao s Argentincima, iako je taj termin pretežak i to mu svakako nije bila namjera. On, dečko iz drugog svijeta, dečko od kojega je malo tko bolji danas, a kako je krenulo malo tko bi mogao biti bolji uopće.


Dobar dan Igre, ja sam Luka Dončić.


Tako je to izgledalo na povijesnoj premijeri Slovenije na Igrama, na povijesnoj premijeri Luke Dončića na skupu svih najboljih sportaša svijeta. Otvorio je s tri trice i tu je krenula čarolija. Do odmora, a igrala je Slovenija kontra aktualnog doprvaka svijeta, Argentine, Luis Scola i društvo su zaostajali već dvadeset razlike. Do poluvremena je, pazite sad, Luka Dončić ubacio 31 poen i uhvatio sam skokova!

image
ARIS MESSINIS Afp


Na kraju se zaustavio na 48. Za 31 minute igre. Nikada nije zabio u svojoj mladoj karijeri, čak niti u NBA ligi toliko, tamo mu je rekord 46 u dresu Dallasa. Mogao je, da je igrao duže, ali za tako nešto stvarno nije bilo potrebe, Dončić skinuti i rekord svih vremena na Olimpijskih igara, onaj Brazilca Oscara Schmidta koji je uvalio 55 Španjolcima 1988. godine. I ovako je izbio na drugo mjesto, postao je svakako prvi Europljanin s toliko poena u povijesti Igara, jer toliko nije zabijao nitko. Niti Dražen Petrović ispod olimpijskih krugova.

image
CHARLIE NEIBERGALL Afp


Ta Dončičeva čarolija, o kojoj smo već pisali, odmah nakon kvalifikacija za Igre, ustvrdivši kako je Luka Dončić najbolji košarkaš svijeta po FIBA pravilima, već sada, u Tokiju je dobila novu dimenziju. U času je sve na Igrama palo u drugi plan, nitko, baš nitko, bez obzira na čitav niz borbi, lova na medalje, hrpe sportova i najvećih heroja u akciji, na društvenim mrežama nije imao toliko reakcija poput - Luke Dončića. Krenulo je ludilo. Lukamanija.


A on se samo smijao. Dok je trpao Argentini, inače poznatoj po čvrstoj obrani, momcima koji znaju postaviti lakat i momcima protiv koji uvijek boli ako ste na drugoj strani. Nema veze, Slovenci su im stavili 118. Dončić 48. Kakva obrane, kakvi pokušaji, bilo je to iz nekog drugog svijeta.


On je, pak, ostao miran. Kao da odmara na Krku, u Punatu, gdje je bio i uoči Igara i gdje će, ako Bog da i kad se vrati iz Tokija. S medaljom oko vrata? Sumnja li više netko da Slovenija i Luka Dončić to nisu u stanju?
- Argentina je odlična reprezentacija s jako dobrim igračima. Znali smo to. No, jako smo se dobro spremili za njih - odgovarao je Dončić novinarima kao da mu je pomalo neugodno nakon svega što je ostavio iza sebe na terenu.

image
CHARLIE NEIBERGALL Afp


Kakav je to bio nered!
- Ne zanimaju me osobni rekordi, ne zanima me niti broj poena. Ovdje sam i radim sve samo kako bi pomogao momčadi. Tu sam radi pobjeda. Bit će dobrih i lošijih utakmica, međutim mi znamo po što smo došli u Tokio. I osjećam to jako dobro, sve što se događa je baš nekako posebno. Prvi smo puta ovdje, velika je to stvar za Sloveniju - pričao je Luka Dončić.


Inače, morate i to znati, Luka Dončić je kontra Argentine odigrao svoju 14. utakmicu na velikim natjecanjima za Sloveniju. Znate koji mu je skor? 14-0. Dobio je sve na Eurobasketu 2017., njih devet, zatim četiri na olimpijskim kvalifikacijama i sada ima trijumf na Igrama. Gdje će sve to stati?
- Pristup je presudio, počeli smo odlično. A u napadu? Pa to je - Luka Dončić. Mislim da smo svjedočili jednoj od najboljih utakmica koje je ikada itko odigrao u povijesti Igara.

image
ARIS MESSINIS Afp


Tako je to vidio onaj koji je bio uz Dončića na parketu, Jaka Blažič. On je s nekoliciom suigrača pred kraj utakmica, kad je Dončić već sjedio na klupi, razgovarao s izbornikom Aleksandrom Sekulićem o tome da se vrati Donćića u igru kako bi skinuo rekord Oscara Schmidta.
- Na kraju to nije želio niti Luka. On nije tu radi toga, radi poena, on je tu radi pobjeda. I sada mu ide dobro, jer tako, pa još uvijek nema poraz, zar ne?


Mike Tobey je postao Slovenac neposredno uoči Igara i živi neki ludi san. Obitelj je tom Amerikancu ispred kuće u Monroeu, u državi New York, izvjesila slovensku zastavu, a on je sam kazao da ga slobodno ne moraju više zvati Mike. Sad je - Miha.
- Kad Luka igra na ovaj način, ja znam koji je moj dio posla. Skakao sam, pomagao u obrani. I idemo, utakmicu po utakmicu.
Pitali su Tobeyja i kako gleda na poraz SAD-a od Francuske.


- Dugo su dominantni. A ostatak svijeta je napredovao. Vidjet ćemo kako će sve to završiti, kažem, korak, po korak...


A Argentinci? Prije svega, jedna velika pohvala Luisu Scoli, koji je s 41. napunjenom godinom ubacio 23 poena uz četiri skoka u uvodnoj utakmici svojih petih Igara. Međutim, Sergio Hernandez, izbornik Argentine pričao je samo o - Dončiću.
- Jedino što vam mogu reći o ovoj utakmici jest: Luka Dončić. On je najbolji košarkaš na svijetu, uključujući tu i sve najbolje iz NBA lige. Ako sam i ranije imao dvojbe oko toga, nakon ove ove utakmice meni je sve jasno. Ne sjećam se da sam ikada u svojoj karijeri vidio da neki igrač toliko dominira kako je to činio protiv nas Dončić. Mi smo se morali mijenjati i ništa mu nismo mogli. On igra neku svoju utakmicu, ostatak momčadi igra neku drugu. Mi smo probali, kažem vam, baš sve, sve što bi prolazilo da igrate protiv normalnih igrača. Ali, on nije normalan. U samo tri minute je poremetio sve ono što što smo spremali uoči utakmice.


Pri tome, morate znate da Sergio Hernandez nije neki bezvezni tip, ozbiljan je to trener. A što je to uopće Argentina spremala za Dončića?
- Ma meni je glupo o tome pričati nakon što je čovjek odigrao ovako. Spremali smo se da ga izoliramo, da ga odvojimo od suradnje s drugim igračima, a čovjek nam je u dvije i pol minute strpao 15 poena. Onda smo ga počeli udvajati, a on je krenuo razigravati ostatak svoje momčadi. Ne postoji bilo kakvo rješenje protiv Luke Dončića!


Facu Campazzo je nekada u Realu dijelio svlačionicu s Dončiičem, a sada je bio na suprotnoj strani.
- Igrali smo u ritmu kakav je on postavio. Imao je odgovor na sve situacije na terenu. Mi ga pustimo, on zabije, pa ga pritisnemo, a on dijeli asiste. Cijelo vrijeme smo igrali baš onako kako je to on želio...


Dok je još trajalo, dok je Slovenija pisala svoju povijest, a Luka Dončić počeo ispisivati nova poglavlja čudesne karijere, Twitter je gorio. Klanjali su svi živi, Manu Ginobili, Bogdan Bogdanović, tko je god gledao...


​Jer, bila je to - čarolija. Najbolji na svijetu?


​Kako to objasniti nekima koji misle da on još uvijek nije najbolji niti u Europi. A najbolji svih vremena u Europi, Dirk Nowitzki je pred koji dan kazao.
- Ja u tim godinama nisam bio niti blizu onoga što danas radi Luka Dončić.

Rezultati, skupina C: Slovenija - Argentina 118:100 (Dončić 48p, 11s, 5a, 3bl, 6il, Prepelič 22p, 4s, Čančar 12p, 5s, Tobey 11p, 14s/Scola 23p, 4s, Campazzo 21p, 6s, 4a, 3ol, Deck 17p, 8s, 3il, Vildoza 11p, 3s, 5a, 3ol).

Linker
23. travanj 2024 10:33