TOM DUBRAVEC Cropix
CILJ JE UZETI NASLOV

Novi trener Splićana: ‘Pokojni otac bio je na Gripama blizu trofeja, nadam se da ću ja uspjeti‘

Najavio je moguća pojačanja baš iz redova Cibone, a o sudbini Roka Lenija Ukića odlučit će on sam
Piše: Frane Vulas/Slobodna DalmacijaObjavljeno: 03. srpanj 2023. 14:54

Novi trener košarkaša Splita Slaven Rimac predstavljen je u VIP salonu dvorane ‘žutih‘ na Gripama. Rimac je na klupi ‘žutih‘ naslijedio Srđana Subotića, a potpisao je ugovor do ljeta 2025. godine.

- Presretan što smo se ovdje okupili ovom prigodom. Ne treba ga posebno predstavljati. Siguran sam da će svojim znanjem i karakterom nama pomoći u postizanju ciljeva u idućoj sezoni - rekao je direktor KK Splita Dejan Žaja.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

- Slavene dobrodošao! Slaven je karakter koji nam je trebao u klubu. Znanjem, pristupom i načinom rada će nam dati dodatan impuls. Vidimo ovo kao nastavak jednog uspješnog putovanja KK Split - kazao je sportski direktor ‘žutih‘ Teo Čizmić.

- Čast mi je što sam potpisao za klub velike tradicije. Unatrag četiri-pet godina sam pregovarao s ljudima koji su bili ovdje, ali mislim da je sada došao taj trenutak. Kada pogledam sastav, vidim da klub ide prema gore, za mene je ovo prilično velik izazov. Možda sam mogao gledati druge prilike, ali mislim da je ovo pravi trenutak, ima interesantnih igrača. Nadam se da ću svojim radom i znanjem sve pomoći dići na jedan viši nivo.

Obiteljska je poveznica, i vaš pokojni otac Matan je bio trener Splita?

- Nema puno takvih primjera ni u drugim klubovima. To čovjeka čini sretnim, to je lijepa uspomena na oca koji je ovdje proveo dvije uspješne godine. Malo mu je nedostajalo za titulu. Nadam se da ću ja biti bolje sreće.

Koji je cilj postavljen?

- Ako je prošle godine igrano finale, i poslije toga dolazi drugi trener, mislim da je naslov cilj. Trofej je nešto što karakterizira cijelu sezonu, ali mislim da imamo puno posla u razvoju mladih igrača. Treba sve to skupa kvalitetno objediniti. Ono što sam vidio smatram da možemo podići vrijednost igrača da to postane dugotrajna kvaliteta klubu i hrvatskoj košarci, ali i da isto tako postignemo ciljeve koji ovakav klub traži.

Što s aspekta igračkog kadra treba Splitu?

- Nije prerano za pričati o tome. Fali nam play, kvalitetan bek šuter, te na petici imamo samo mladog Dubravčića koji tek izlazi iz ozljede. Volio bih da su to više hrvatski igrači, ali pitanje je koliko tu možemo konkurirati stranim ponudama. Volio bih da složimo momčad za pet dana, ali izglednije je da će to biti početkom kolovoza. Moramo pažljivo birati, ne samo igračku kvalitetu, nego i kakav karakter dovodimo u klub. Na to ćemo najviše obraćati pažnju.

Kakva je vaša ideja igre? Opet se momčad slaže iz temelja?

- To prije svega ovisi o kadru, to je prije svega škakljivo pitanje. Teo je radio sa mnom, zna moju košarkašku viziju. Mislim da ćemo napraviti kvalitetnu momčad koja će biti zanimljiva navijačima. Mislim da ima puno prostora za napredak. Momčad koja može trčati, igrati brzo, za to je potrebno imati tehnički i taktički spremne igrače. Ukoliko Dominik ima želju da ostane, volio bih da ostane. Mislim da još može ići na još veći nivo. Naravno, igrači imaju svoje želje.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

S Cibonom ste osvojili ABA ligu, radili u Euroligi. Je li ovo za vas korak unatrag? Jeste li sada bolji trener?

- Ako si spreman učiti svake godine si bolji trener. Čovjek bi rekao da je ovo korak natrag, ali ovo je za mene veliki izazov.

Moje iskustvo mi je pokazalo da neka dođeš u sredinu koja možda nije novi Eurolige ili Eurokupa, ali gdje te cijene, poštuju, gdje imaš kvalitetnu momčad i suradnike, gdje je dobra atmosfera za raditi. I ljudi koji su svojedobno počinjali graditi Split su kretali do nekog nivoa. Jedan od razloga zašto sam se vratio u Hrvatsku je konstantu neka negativna klima i pisanje.

Po meni moramo se okrenuti parketu. Nemoguće je da većina kvalitetnih klinaca igraju u recimo Studentskom centru. Većina klubova nije se pokazala kao partner za razvijanje mladih igrača.

Moraš ponuditi igraču kvalitetan rad i minute. Roditelji i menadžeri odvode djecu, ali i mi se moramo pozabaviti sobom, onim što radimo. Na to se treba nadograditi i neki trofej. Nisam došao biti peti nego osvojiti trofej, a nadam se da ćemo to moći pratiti.

Odgovarao je Rimac i na pitanja navijača koji su proteklih dana postavljali putem klupskih društvenih mreža. Kada ćete dovesti nove igrače?

- Bolje potpisati igrača i 15 dana kasnije, ali da potpišemo kvalitetnog igrača.

Je li Split konačno dobio trenera koji će odmarati glavne igrače i dati priliku mlađima u susretima domaćeg prvenstva u kojima vodi 20-ak koševa razlike?

- Siguran sam da će mladi nakon ove sezone biti bolji.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Način igre?

- Brza košarka daje danas više mogućnosti. ABA liga je uz grčku košarku možda najsporija, puno je taktike, ali težit ćemo da igramo brzo.

ABA liga, što očekivati, play off ili borbu za ostanak?

- Teško je reći kada ne znamo budžete drugih momčadi, ali ni to nije presudno. To će se vidjeti tek nakon dva-tri mjeseca lige.

Hoćete li usaditi mentalitet pobjednika?

- Nekad je to i nesreća, promašeni šut koji promjeni cijelu sezonu. Naravno da želimo biti pobjednici.

Jedan je navijač poželio da ostavi Shortera i vrati naslov prvaka u grad poslije 20 godina?

- Svi se nadamo tome!

Hoće li Roko Ukić igrati još jednu sezonu?

- To je prije svega pitanje za Roka.

Hoće li Split ‘ukrasti‘ kojeg igrača Ciboni?

- Nema se tu što tu krasti, vidjet ćemo je li nam netko interesantan. Ako jest, možda ćemo nekog uzeti...

Budžet sličan kao i prošle sezone

Koliki će biti budžet iduće sezone, veći ili manji nego prošle sezone?

- Čak bih rekao da postoji minimalan budžet s kojim možete biti konkurentni u ABA ligi. Smatram također da prošla sezona nije bila neuspješna. Znam da u sportu morate imati kontinuitet rada od nekoliko godina da bismo uspjeli. Spremni smo ovu godinu još više zapeti da uspijemo u om naumu. Vjerujemo da ćemo uspjeti složiti konkurentnu momčad minimalno kao lani. Mislim da ćemo biti u lanjskim okvirima. Nije da izbjegavam odgovor na to pitanje, ali imamo i varijabilan dio budžeta. Moramo odgovorno poslovati. Mislim da možemo biti konkurentni na oba polja – rekao je direktor Žaja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 07:07