Nezaboravna generacija: Andro Knego, Franjo Arapović, Željko Pavličević, Sven Ušić, Mirko Novosel, Adnan Bečić, Ivan Fattorini, Mihovil Nakić, Zoran Čutura i Aco Petrović

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
OPRAŠTAJ OD VELIKANA

Objavljeno kada će biti pogreb legende: ‘Kad kažeš Mirko Novosel, to je isto kao da kažeš košarka...‘

‘Mirko Novosel je bio Onaj Jedan kojeg je dala hrvatska košarka. I tu smo, zapravo, davno stali‘
Piše: SNObjavljeno: 20. srpanj 2023. 20:32

Tužna vijest o smrti Mirka Novosela glasno je odjeknula u regiji.

Dvostruki europski prvak i svjetski viceprvak s Jugoslavijom i član košarkaške Kuće slavnih ostavio je dubok, neizbrisiv trag, te su vijest prenijeli brojni mediji u susjedstvu, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

’Preminula legenda Cibone i jugoslavenske košarke Mirko Novosel’, piše Dnevni Avaz, sport.ba donosi tekst s naslovom ‘Tuga okovala regiju: Napustio nas je legendarni Mirko Novosel’, dok TV N1 Sarajevo donosi ‘vijest koja je potresla hrvatsku košarku’.

Srpski mediji pišu u sličnom tonu, Kurir piše o odlasku ‘legendarnog člana Kuće slavnih i jugoslavenske košarke’, a to je sumarum naslova koji su osvanuli i na Blicu, B92, Mondu i drugim srpskim medijima.

Slovenski Sportklub također piše o tužnom odlasku legende hrvatske košarke te ističu da je riječ o čovjeku koji je doveo košarkaškog Mozarta Dražena Petrovića u zagrebačku Cibonu iz Šibenke 1984. godine.

Mirku Novoselu počast je odala i Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

”Napustio nas je Mirko Novosel, legenda košarke, koji je svojim radom i uspjesima obilježio naš sport. Član je Kuće slavnih, osvojio je brojne olimpijske, svjetske i europske medalje, te klupske naslove. Iskrena sućut obitelji, prijateljima i svima koji su ga poznavali”, stoji u ministričinoj objavi na Twitteru.

Pored oproštajnih poruka koje su odaslali ljudi iz javnog života, legendarnom hrvatskom treneru naklonili su se i brojni anonimni komentatori na društvenim mrežama.

”Kad kažeš Mirko Novosel, to je isto kao da kažeš košarka. Najveći gospodin, pa dosta praznih mjesta, pa onda neka se ostali malobrojni poredaju”, “Mirko Novosel je bio Onaj Jedan kojeg je dala hrvatska košarka. I tu smo, zapravo, davno stali. Bilo je kvalitetnih trenera, ali ne i vrhunskih”, “Počivaj u miru, oče Cibone”, “Velikani jugoslavenske košarke putuju u vječnost… Hvala, Mirko…”, samo su neke od poruka ožalošćenih tviteraša.



Pogreb u subotu u 10 na Mirogoju

Posljednji ispraćaj Mirka Novosela bit će u subotu u 10 sati, na zagrebačkom groblju Mirogoj.


Andrej Plenković izrazio sućut obitelji Mirka Novosela

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je sućut obitelji Mirka Novosela, u kojoj stoji:

"Poštovana obitelji Novosel, sa žaljenjem sam primio vijest da nas je napustio velikan hrvatskog sporta i član košarkaške Kuće slavnih, gospodin Mirko Novosel. Njegovo će ime i uspjesi, nebrojeni trofeji koje je osvojio, ostati trajno zabilježeni u povijesti hrvatske košarke kao uzor mladim naraštajima. Uime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno, primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja."

Linker
01. svibanj 2024 00:19