Jordi Bertomeu

 MIKE KIREEV Nurphoto Via Afp
KLUBOVI MU OKRENULI LEĐA

Odlazi ‘vječni direktor‘, jedan od najdugovječnijih djelatnika u Europi, a sprema se povijesna promjena

Za odlazak Bertomeua bili su Maccabi, Panathinaikos, Milano, CSKA, Žalgiris i Olympiaacos
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 02. studeni 2021. 16:28

Na sastanku klubova 11 vlasnika A licence, donijeta je i službena odluka kako će Jordi Bertomeu, vječni direktor Eurolige, postati bivši s okončanjem ove sezone. Presudila je većina glasova, jer su za odlazak Bertomeua bili Maccabi, Panathinaikos, Milano, CSKA, Žalgiris i Olympiaacos, dok su protiv te odluke uz španjolske klubove Real Madrid, Barcelonu i Baskoniju bila i oba turska kluba, Efes i Fenerbahče.

Efes i Fenerbahče su uoči ovog glasovanja smatrani dijelom onih klubova koji zahtijevaju promjene, no očito je kako su se predomislili u zadnji čas, ali ta njihova odluka nije spasila Bertomeua.

Razlog odlaska čovjeka koji je na čelu Eurolige od prvog izdanja ovog natjecanja, od 2000. godine, leži u financijskim gubicima Eurolige i okviru natjecanja u kojemu euroligaši, vlasnici A licenca ne mogu zarađivati, već godinama bilježe gubitke. Što će odlazak Bertomeua značiti za odnose s FIBA-om, kao i za tretman košarke u regiji, tek treba vidjeti. Ukoliko Euroliga, odnosno klubovi ne pronađu zamjenu za Bertomeua do konca sezone, nije isključeno da Euroligu od sljedeće sezone vodi vijeće klubova s euroligaškom A licencom.

Linker
05. svibanj 2024 09:19