Privatni album
ODUŠEVIO I PORUKOM

Ogroman napredak: Mladi hrvatski košarkaš postao jedan od glavnih igrača sveučilišnog prvaka u SAD-u

Nekadašnji junior Cedevite Ante Brzović odlično igra u SAD-u
Piše: Val KraljevićObjavljeno: 16. prosinac 2023. 08:51

Za mladog zagrebačkog krilnog centra Antu Brzovića (23) hrvatska je javnost najviše čula u veljači ove godine. Nekadašnji je junior Cedevite nakon pobjede njegovog sveučilišta Charleston Cougarsa nad Northeasternom (99:63) na presici nakon utakmice odlučio pozdraviti svoju baku i to na hrvatskom jeziku.

"Molim vas, dopustite mi da se na hrvatskom jeziku obratim svojoj baki. Ona ne govori engleski, samo je želim pozdraviti. Baba, puno te volim. Hvala ti što moliš Boga za mene. Nadam se da se uskoro vidimo na kavi."

S bakom se Ante sigurno vidio, ali je u međuvremenu osvojio CAA titulu, te je postao kamen temeljac Charlestona u pokušaju da u ovoj sezoni obrane naslov. Hrvatski centar (208cm) izabran je u treću najbolju petorku CAA lige, što je dokaz koliko se dobro uklopio u ligu.

I prije dolaska u Ameriku, Brzović je dominirao u skoku noseći dres juniora Cedevite, a to se nastavilo na sveučilištu u drugoj diviziji gdje je u svojoj prvoj sezoni igrajući za Southeastern Oklahoma State bilježio double-double učinak s 18 poena i čak 11 skokova po utakmici. Njegovih 307 skokova u sezoni 2021/2022 stavljaju ga u isti rang s najboljim skakačima u povijesti tog sveučilišta.

Prošle sezone prešao je u Charleston i postao prvi Hrvat na tome sveučilištu. Charleston je bio stepenica više, dočekali su ga bolji suigrači, ali i jači suparnici. Brzović se ponovno brzo uklopio te ima niz od devet utakmica u kojima je zabio više od 12 poena. Ove je sezone već ostvario i dva double-double učinka.

Brzović je svojim igrama od "nekog stranca iz druge divizije" postao jedan od glavnih igrača trenutnog prvaka CAA lige. Iako je jako napredovao u svojoj igri, njegov potencijal još nije dosegao svoj vrhunac. Vidjet ćemo gdje će se hrvatski centar zaustaviti.

Uz odlične igre, Brzović se u Americi sjajno snašao i zahvaljujući perfektnom znanju engleskog jezika te bi se, po komentarima tamošnjih medija, po završetku karijere odlično snašao i u ulozi komentatora.

Brzović je u SAD-u puno napredovao, neupitno bi imao što reći i u našoj ligi...

Linker
20. rujan 2024 18:42