NBA DOIGRAVANJE

Oklahoma City - San Antonio: Ima li Popovich nekog skrivenog asa u rukavu?

Piše: dvoznak.comObjavljeno: 06. lipanj 2012. 12:42

Sve do početka lipnja u San Antoniju je vladala idila. Njihovi Spursi su u 50 dana nanizali 20 pobjeda od čega polovicu u doigravanju, a u konferencijskom finalu imali lijepih 2-0. Nisu bili previše zabrinuti ni nakon što je s uvjerljivih minus 20 prekinut niz, ali nakon što je momčad Thundera obranila domaći parket i izjednačila na 2-2 lagano su se počeli pojavljivati upitnici iznad mnogih glava i to s razlogom.

Durantula i ostatak društva otputovali su u San Antonio i slavili 108:103 te postali prva ekipa u ovogodišnjim konferencijskim finalima koja je pobijedila na gostujućem parketu (sinoć je Boston uradio isto). Možda još impresivnije zvuči podatak da su treći puta u pet dana porazili Spurse ili onaj da su prekinuli njihov niz nepobjedivosti u AT&T centru, koji se protezao na jedanaest utakmica.

- Iz svake utakmice smo naučili nešto novo, posebno iz prve gdje su nam potpuno zaustavili protok lopte i pronalazili rupe u obrani. Bili smo strpljivi i zadržali mirnoću što nam se višestruko isplatilo - izjavio je Scott Brooks čija momčad ima priliku postati tek 15. u povijesti koja je okrenula 0-2 u seriji.

Nakon ranog vodstva domaćina momčad Thundera je preuzela kontrolu i dobila prvu dionicu 26:21. U sljedećih 12 minuta gosti su otišli na +14, ali su Spursi do poluvremena uspjeli smanjiti na 52:44. Nakon odmora Ginobili predvodi svoju momčad do preokreta i vodstva 67:61 koje nije dugo trajalo (Durant tri pa dva). Naime, gosti se bude u završnici treće četvrtine te preuzimaju kontrolu i u završnu dionicu ulaze prednošću 81:72. Pet i pol minuta prije kraja na semaforu je stajalo 101:88 za momčad iz Oklahoma Cityja, ali Popovicheve trupe rade 11:0 seriju i stižu na svega dva poena zaostatka (103:101), 50 sekundi prije kraja.

Najbolji šesti igrač lige, James Harden prekida tu seriju tricom, ali nakon brzog koša Spursa, Thabo Sefolosha gubi loptu te domaćini tako dobivaju priliku za izjednačenje. Ipak, trica Manua Ginobilija četiri sekunde prije kraja ne prolazi, dok Kevin Durant s druge strane zabija slobodna bacanja za prvi break u ovoj seriji.

- Sada smo u situaciji da moramo pobijediti ili idemo kući. To nam je posao. Nećemo se sažalijevati - izjavio je Manu Ginobili.

Domaćini su iz igre šutirali s 45,9 posto uspješnosti uključujući 9/24 (37,5%) za tri poena, dok su momci iz Oklahoma Cityja bili na 50 posto iz igre te gađali trice 8/21 (38,1%). Spursi su izgubili čak 21 loptu što je rezultiralo sa čak 28 poena za OKC Thunder. Popovichevim trupama nije pomogao ni bolji skok (42-34), ni više asistencija (23-22), ni prednost u koševima iz kontre (15:13), ni više koševa iz reketa (38:30).

- Ne smiješ izgubiti toliko lopti te nakon njih primiti toliko poena. U doigravanju je to jednostavno nedopustivo. Mislim da smo se pošteno borili u prvom dijelu, ali razočaran sam pomanjkanjem istog u drugom poluvremenu. Ukoliko ne budemo u srijedu cijelu utakmicu na njihovom nivou ova serija je gotova - smatra legendarni trener Spursa.

Najbolji strijelac gostiju bio je Kevin Durant s 27 koševa (10/19) uz pet asistencija i četiri skoka. Russell Westbrook zabio je 23 (9/24) uz 12 asistencija i četiri ukradene lopte. James Harden zabio je 20 koševa (6/11), a upisao je još četiri skoka i tri dodavanja. Serge Ibaka je dodao devet poena, a osam Daequan Cook.

Gregg Popovich ovu je utakmicu odlučio otvoriti s Ginobilijem u startnoj petorci umjesto Dannyja Greena što se pokazao kao dobar izbor barem što se njegovog učinka tiče, ali je istovremeno poremetio rotaciju. Argentinac je utakmicu završio s 34 koša (11/21) uz sedam asistencija i šest skokova. Tony Parker postigao je 20 poena (5/14), a uhvatio je četiri skoka te podijelio isto toliko asistencija. Tim Duncan je ubilježio 18 poena (7/10) uz 12 skokova. Jedini koji je dobro reagirao s klupe bio je Stephen Jackson.s 13 ubačaja.

U svojoj povijesti, Spursi su se vratili i dobili seriju samo jednom kada su zaostajali 3-2 u nekoj seriji. U šestim utakmicama odigranima izvan San Antonija imaju 2-5 omjer, a nakon obje pobjede izgubili su sedmu kod kuće što znači nikada nisu prošli dalje kada su se našli u točno ovakvoj situaciju.

Momčad koja se nalazu u 3-2 vodstvu prolazi u čak 85,7 posto slučajeva, a momčad koja igra pred svojim navijačima šestu utakmicu prolazi u 91,8 posto situacija.

- Imamo sjajnu priliku. Igramo pred svojom publikom, ali to nam ne garantira pobjedu. Oni nam sigurno neće pustiti ovu utakmicu samo zato što su izgubili prethodne tri. Na postotke se ne možemo previše oslanjati. Imamo 48 minuta da dokažemo kako smo bolja momčad i plasiramo se u finale - izjavio je trener Thundera, Scott Brooks.

Linker
18. svibanj 2024 06:43