Foto: Mate Primorac
TUŽNA VIJEST

Otišao je kamen temeljac vrgorskog sporta, čovjek koji je podigao i proslavljenog Nikolu Vujčića

Preminuo je Slobodan Stanković Bege, čovjek koji je bio važan kotačić sporta u Vrgorcu
Piše: Mate PrimoracObjavljeno: 13. kolovoz 2024. 17:42

Tiho i dostojanstveno Vrgorska krajina oprostila se od Slobodana Stankovića Bege, čovjeka koji je odgojio generacije učenika kao prosvjetni radnik iza Biokova i podigao mnoge sportaše, otvorio im životni i sportski put, dao im potrebno samopouzdanje, ljubav i vrijeme...

Sigurno da je jedan od najvećih sportaša koji je prošao kroz Begine ruke bio je proslavljeni hrvatski košarkaški reprezentativac Nikola Vujčić, koji je ostao upisan zlatnim slovima u povijesti europske košarke kao prvi igrač koji je ostvario triple double u Euroligi, a bilo je to davne 2005. godine. Prije nego što je otišao u Split, Nikola je dane i dane provodio s Begom na igralištu ispred osnovne škole. Bege je bio istinska sportska legenda, mentor, pedagog, čovjek s dušom, a koliko je samo djece maknuo s ulice, od alkohola i droge.

Cijeli njegov život bio je sport, ali i splitski Hajduk sa čijim je šalom ispraćen na posljednji počinak. Premalo je mjesta da bi sve Begine aktivnosti istaknuli, a mogli bi krenuti s pokretanjem NK Vrgorca 80-ih godina prošlog stoljeća čija je on bio perjanica, osvajanja tadašnje međuopćinske lige s njim, pa do rukometnog kluba, brojnih malonogmetnih turnira, čuven je bio onaj na igralištu ispred nekad osnovne škole u Dragljanima, zatim do Škole malog nogometa, turnira buća u Kotezima... Imamo osjećaj da mu je sigurno jedna od najvećih želja u sportskom smislu bila da u njegovu rodnom gradu nikne i zaživi nogometni klub. No, nažalost zbog nedostatka infrastukture, a onda političke volje to se nikad nije dogodilo.

U posljednje vrijeme povukao se u Koteze, na svoje bućalište, gdje je njegov prerano preminuli sin Ivica organizirao glazbeni festival i tako kratio umirovljeničke dane. Bege je dao puno Vrgorcu i vrgorskoj dici, nadamo se da će se jednog dana i Grad Vrgorac na adekvatan način odužiti njemu. Zbogom barba Bege, hvala ti za jednu rečenicu s kojom si me kupio za cijeli život!

Linker
05. rujan 2024 16:52