ARIS MESSINIS Afp
SLOVENCIMA OTVOREN PUT

‘Ovo nikad nismo doživjeli! Pokazali su neizmjerno poštovanje prema Luki Dončiću i prema Sloveniji!‘

Slovenija je izbjegla sve španjolske zamke, poslala Španjolce na SAD, a sebi otvorila put ka medalji
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 01. kolovoz 2021. 19:02

Bio je to šlager prvog kruga. Iako su Španjolska, aktualni svjetski prvak i Slovenija, aktualni europski prvak osigurali četvrtfinale i prije posljednjeg meča, znali su i jedni i drugi kako pobjednik tog sraza izbjegava mogući najnepovoljniji ždrijeb u četvrtfinalu, ogled sa SAD-om. I stoga je ulog bio velik. Ali, i taktike s obje strane.


Sergio Scariolo je pripremio stupicu za Luku Dončića, igrao kombiniranu obranu cijelo vrijeme i dva se puta činilo kako je slomio Sloveniju, ali...


Imala je Španjolska nakon dvije vezane trice Rudy Fernandeza i plus 12 na sredini treće dionice, pa je onda dvije vezane trice pogodio Pau Gasol na sredini posljednjeg kvartala za plus šest. Imala je Španjolska i loptu za produžetak, čak su došli do otvorene trice Rickyja Rubija, no on je, kao i Alberto Abalde prije toga, promašio šut za tri poena, a Slovenija je izdržala sav pritisak. I bili su tu sjajni Vlatko Čančar, bio je tu supersnalažljivi i okretni Mike Tobey, bio je tu mirne ruke kad je trebalo Klemen Prepelič.


Da, naravno, bio je tu i Luka Dončić, samo asist daleko od triple-doublea (12 poena, 14 skokova i devet asista), ali s cijelom strategijom Španjolaca usmjerenom na njega i tri faula zaradio još u uvodnoj četvrtini.


- Nismo očekivali takvu španjolsku igru. I meni je bilo teško. I nismo igrali dobro. Ali, prilagodili smo se. I sada smo sretni - rekao je Luka Dončić nakon velike pobjede s kojom su Slovenci bez poraza otišli u četvrtfinale.


Načinu na koji su Luka Dončić borio sa svim zamkama Španjolaca kredit je nakon utakmice dao i onaj koji ih je smislio, Sergio Scariolo.
- Dončić je zbilja odličan igrač. Znao je kako se postaviti. Mi smo, ipak, uspjeli Sloveniju natjerati na manji broj poena nego li ih inače postižu, ali i to nije bilo dovoljno.


Scariolo je dodao i ovo:
- Unatoč porazu ja sam ponosan na svoje igrače, oni su vodili od početka do završnice. No, zbog nekih grešaka nismo izašli kao pobjednici. Slovenija je imala u završnici više energije od nas.


Obrana Španjolaca u kojoj se udvajalo, utrajalo ako treba na Dončiću, zadivila je Slovence.
- Pokazali su Španjolci sa svojom obranom neizmjerno poštovanje i prema nama i prema Dončiću. Prvi smo puta nešto tako doživjeli. Bila je to opasna strategija. Međutim, iako su ga znala čuvati i trojica, to je Luka. On je pronašao način da lopta dođe do nas ostalih. On nama vjeruje i opet nas je doveo do pobjede. Odigrao je vrlo, vrlo zrelu utakmicu. Iako nije bio na broju poena na koji smo od njega navikli - rekao je nakon utakmice Edo Murić, kapetan Slovenije.


Aleksandar Sekulić, izbornik Slovenije živi svoje najbolje dane i nije propustio poentirati.
- Kad svjetski prvak igra protiv tebe zonsku obranu, to znači jako puno toga. Luka nas je, pak, razmazio do te mjere da kad ne zabije 25, pomislimo da ima slabu večer. Ali, on je opet bio odličan.


Ne, odličan. Bio je opet - najbolji. Spreman za sve stupice protivnika.


Prije toga je Argentina sa 97:77 svladala Japan, uz double-double neuništivog Luisa Scola, od 23 poena i deset skokova te stigla među osam najboljih.


A kad je sve završilo obavljen je i ždrijeb četvrtfinala. Slovenija je pobjedom nad Španjolskom, pokazalo se, dobila puno toga. U četvrtfinalu ide na Njemačku, a Španjolci će niti, manje niti više nego na - SAD. I to nije sve, Slovenija se nalazi u gornjem dijelu ždrijeba, gdje drugi četvrtfinalni par čine Francuzi i Talijani, dok su uz Španjolce i Amerikance još Australci i Argentinci. Dakle, od prva tri favorita uoči Igara SAD-a, Španjolske i Australije samo će jedna reprezentacija igrati finale. S druge strane netko iz pokera Slovenija, Francuska, Njemačka i Italija bit će u velikom finalu. Nekako, iz ove perspektive sada tu kao najbolja oklada izgleda - Slovenija...


Četvrtfinale se igra u utorak, odnosno dvije su utakmice (Slovenija - Njemačka i Španjolska - SAD) u noći s ponedjeljka na utorak, dvije ujutro i rano popodne utorka (Italija - Francuska, Australija - Argentina).


​Ludi utorak nas čeka...


Rezultati, skupina C: Slovenija - Španjolska 95:87 (Čančar 22, Tobey 16p, 14s, 3a, Prepelič 15p, 3a, Dončić 12p, 14s, 9a, 5il, Blažič 10p, 4s/Rubio 18p, 3s, 9a, Abalde 14p, 4s, 3ol, Fernandez 12p, 5s, Llull 12), Argentina - Japan 97:77 (Scola 23p, 10s, Camšazzo 17p, 7s, 11a, 3il, Deck 16p, 4s, 3a, Delia 14p, 7s/Baba 18p, 7s, 3a, Watanabe 17p, 9s, 3il, Hachimura 13p, 11s, 4il, Hiejima 13p, 3a, Tanaka 10p, 3s, 3a). Poredak: Slovenija 3-0, Španjolska 2-1, Argentina 1-2, Japan 0-3.


Parovi četvrtfinala (utorak, 3. kolovoza): Italija - Francuska (10.20 sati), Slovenija - Njemačka (03.00 sati), Španjolska - SAD (06.40 sati), Australija - Argentina (14 sati).


Parovi polufinala (četvrtak, 5. kolovoza): Ita/Fra - Slo/Nje, Špa/SAD - Aus/Arg.

Linker
05. svibanj 2024 05:33