Dražen Petrović

 SCREENSHOT: REAL MADRID Screenshot: Real Madrid
30. OBLJETNICA SMRTI

Pitali smo građane kakva su im sjećanja na Dražena: ‘Puno mi je značio, bio je vrijedan, simpatičan i pošten‘

Posjetitelji na njegov grob dolaze iz raznih dijelova svijeta, a svaki od njih ima svoje uspomene na Dražena
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 07. lipanj 2023. 17:02

Navršila se 30. obljetnica otkako smo ostali bez jednog od najvećih hrvatskih sportaša, Dražena Petrovića. Tragična automobilska nesreća 7. lipnja 1993. na autocesti u Njemačkoj, nedaleko od Ingolstadta, tada je odjeknula svijetom.

Košarkaški Mozart rođen 22. listopada 1964. godine u Šibeniku ostavio je neizbrisiv trag u svjetskoj, a posebno Hrvatskoj košarci za koju mnogi tvrde kako njegovim odlaskom, više nikada nije bila ista.

Cibonu je dva puta odveo na krov Europe dok je s reprezentacijom osvojio medalju na svakom natjecanju na kojem se pojavio izuzev Europskog prvenstva 1985. godine. Od ostalih medalja, osvojio je dvije sa svakog velikog natjecanja na kojem je igrao s Jugoslavijom - olimpijsku broncu 1984. i srebro 1988., svjetsku broncu 1986. i zlato 1990., europsku broncu 1987. i zlato 1989., a kulminacija je stigla 1992. kad je s Hrvatskom igrao protiv legendarnog Dream Teama i osvojio najdraže srebro na Olimpijskim igrama u Barceloni.

O njegovom doprinosu priča se i danas, a stotine ljudi godišnje dolazi na njegov grob. Tako je bilo i na 30. obljetnici. Na Mirogoju smo zatekli ljude iz različitih dijelova Hrvatske, ali i svijeta, koji su došli odati počast velikanu košarke te su s nama podijelili svoje uspomene na Dražena.

- Dražen je, kako uvijek volim reći, bio moja prva ljubav. Imala sam 12 godina i od OI-a u Los Angelesu on mi puno znači. Redovito dolazim na Mirogoj, pratim sve utakmice i...on mi je bio neki uzor i ideal. Bio je vrlo važan u mojem životu. Bio je izuzetno simaptičan, vrijedan i pošten čovjek - rekla nam je Simona.

Dražen je bio i ostao popularan i izvan granica Lijepe naše.

- Ovo je prvi puta da sam došao ovdje. Inače sam novinar iz Rima, a ovdje sam stigao odati počast Draženu i napraviti jednu reportažu o njemu. Dražen mi znači sve, kada je preminuo imao sam 20 godina. Najviše pamtim Draženova 62 koša protiv Snaider Caserte, to je bila fenomenalna utakmica i njegova sjajna partija - rekao je Marino iz Rima.

Nakon svega, ne postoji bolji zaključak od onoga koji nam je njegova majka Biserka poručila na odlasku: ‘‘Dražen je tu, čeka ljude da mu dođu. Čeka...‘‘

Linker
27. travanj 2024 23:43