Barret Benson (desno)

 Instagram
NOSITELJ IGRE

Pojačanje iz Amerike već je stiglo u Split, čeka ga najvažnija moguća uloga: ‘Samo sam ovdje želio biti‘

Barret Benson posljednje je dvije godine proveo u Poljskoj i, kažu, bio jedan od najboljih centara
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 19. kolovoz 2024. 21:35

Vjerojatno posljednja “kockica u mozaiku” trenera Slavena Rimca i sportskog direktora Tea Čizmića bila je pozicija startnog centra Splita, dok je izbor pao na Amerikanca Barreta Bensona. Trebao bi 209 centimetara visoki 26-godišnjak biti nositelj igre Žutih u novoj sezoni. Na Gripe je stigao iz poljskog Lublina gdje je imao statistiku od 14 poena i 8 skokova po utakmici. Na prvu se čini kao idealan partner prije svega za Bornu Kapustu kojemu je forte “pick” igra.

Benson je u Splitu dva dana, odradio je prve treninge s ekipom. Priča se da je lako uklopljiv u svaki sustav i vrlo prilagodljiv. Za početak nam je otkrio kako je došlo do potpisa za Žute.

- Svako ljeto tražim najbolji mogući klub koji bi mi odgovarao, do kolovoza smo razgovarali s raznim klubovima, no Split je upravo klub u kojem sam želio biti. Povijesni klub koji se natječe na visokoj razini, ABA ligi i hrvatskom prvenstvu - započeo je Amerikanac koji je za jednog stranca vrlo pristupačan.

Klub izuzetne povijesti

Govorio je i o svojoj novoj ekipi.

- Imamo sjajnu jezgru ekipe koja se sastoji od momaka koji su u klubu već duže vrijeme, uz neke mlade igrače to je sjajan spoj. Momci su jaki i vidi se da razumiju košarku. Uz to, Split je sjajno mjesto za život. Vrhunska kvaliteta košarke, dobra jezgra domaćih momaka i sjajan grad. Počašćen sam što sam ovdje.

Na spomen njegovog prošlogodišnjeg suigrača i bivšeg igrača Splita Tomislava Gabrića, Benson je razvukao osmijeh.

- Naravno da sam pričao s Tomom nakon što mi se javio trener Rimac. Raspitao sam se o klubu, momčadi i gradu i dobio najbolje moguće povratne informacije. Uputio me kako tu funkcioniraju stvari i razgovor s njim mi je samo olakšao odluku da dođem ovdje.

Koliko Benson zna o svom novom klubu?

- Nisam još upoznat sa svakim detaljem, iako sam napravio temeljito istraživanje prije potpisa ugovora. Znam da sam došao u klub izuzetne povijesti, u mnoge stvari me uputio i Gabrić tako da je sve dobro. Drago mi je da sam ovdje.

image

Barret Benson

KK SPLIT

U svoju novu rezidenciju je stigao prije par dana, otkrio je i prve dojmove o klubu, dvorani i ostalim stvarima oko kluba.

- Jako je vruće, ha-ha. Mokar sam kao voda, dok su treninzi ujutro. Volim novu ekipu i osjećam se ugodno uz suigrače. Zahvalan sam i stožeru i osoblju kluba koji mi pomažu da se što brže uklopim, ali to neće biti teško uz ovu ekipu.

Opisao je novi centar Splita sebe kao igrača.

- Igrač sam visoke energije, volim puno trčati i napadati ofenzivni skok. Puno pričam u obrani, volim kratki “roll”, ali i igru leđima. Generalno, raznovrstan sam igrač, ali prvo bih izdvojio visoku količinu energije.

Po nekim procjenama je Benson prošle sezone bio najbolji centar poljske lige.

- Iskreno, ne zanima me puno jesam li najbolji ili najgori centar, ali takav kompliment je uvijek lijepo čuti. Fokus mi je samo na odličnoj sezoni sa Splitom, volim svoje suigrače i ovaj grad. U glavi mi je samo trening u 9.30, prvo teretana pa onda teren.

Kakav je Barret Benson izvan terena?

- Studirao sam na fakultetu video i film pa se volim baviti takvim stvarima. Volim i TV emisije, ali nije mi strano ni voziti bicikl ni istraživati, obiteljski sam čovjek - priča Amerikanac koji je nedavno zaručio djevojku, imaju čak tri psa u kući.

- Da, imamo tri mala psa, oni će ubrzo doći s djevojkom. Volimo sve životinje, u Americi tijekom pauze od košarke čak i volontiram sa životinjama.

Pričao je Benson i kako vidi sebe u Rimčevom sustavu.

- Gdje god da igram, na kojem god levelu, najbitnije je da igram sa srcem i strašću. To nikad ne smije doći u pitanje. Na kojoj god poziciji da igram to neće izostati. Još moramo definirati uloge, ali najbitnije je da mi pobjeđujemo.

Jedva čekam punu dvoranu

Evo kakva su njegova očekivanja od ABA lige u kojoj će prvi put zaigrati.

- Svjetski poznata, respektabilna i fizička liga. Ne treba ni nabrajati klubove koji tu igraju, ja samo očekujem da se mi natječemo i pobjeđujemo. Vidjet ćemo kada sve krene, prvo trening u 9.30 ujutro.

Split igra u NBA ritmu, preko 70 utakmica kroz sezonu.

- Trenutno nisam za to spreman, ali bit ću kad bude potrebno. I ja i ekipa. Natjecat ćemo se i pobjeđivati. Sjajno je što imamo toliko prilika, ako odigramo jednu utakmicu loše, već sljedeću noć je nova šansa. Bit ćemo sto posto spremni - uvjeren je Benson koji je za kraj poslao poruku navijačima:

- Jedva čekam vidjeti punu dvoranu, upoznati sve te ljude o kojima sam čuo puno dobroga. Jedva čekam da zajedno krenemo u mnoge bitke i pobjeđujemo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. kolovoz 2024 21:44