Španjolska reprezentacija

 TOBIAS SCHWARZ Afp
ZA POVIJEST

Potres u košarkaškom svijetu! ‘Ovaj dan ostat će u sjećanju svih koji vole košarku! Nešto jedinstveno‘

Pozicija Hrvatske u odnosu na posljednju Fibinu ljestvicu nije se mijenjala
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 18. studeni 2022. 20:43

Potres u košarkaškom svijetu! Dogodilo se i to - prvi puta u povijesti, odnosno prvi puta od 2010. od kada FIBA vodi ljestvicu najboljih svjetskih reprezentacija, broj 1 nije SAD.

S obzirom na rezultate s posljednjih natjecanja taj uspon Španjolaca na vrh i nije neočekivan. Reprezentacija SAD-a završila je sedma na Svjetskom prvenstvu u Kini, osvojila zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. i završila na trećem mjestu na AmeriCupu, turniru zemalja Sjeverne i Južne Amerike, u rujnu. Istovremeno, Španjolska je osvojila Svjetsko prvenstvo 2019., izgubila od Amerikanaca u četvrtfinalu Olimpijskih igara, a potom osvojila Eurobasket u rujnu, ali i izborila plasman na iduće Svjetsko prvenstvo koje će se idućeg ljeta održati na Filipinima što SAD još nisu napravile.

image

Prvaci Europe

TOBIAS SCHWARZ Afp

Doduše, Amerikanci u rankingu vide i urotu. Naime, olimpijska zlata (a košarkaši SAD osvojili su četiri u nizu) Fiba ne vrednuje koliko i svjetska s obzirom da Olimpijske igre ipak nisu pod njezinom ingerencijom.

Kako god, Amerikanci više nisu na tronu. Španjolska na posljednjoj ljestvici tako ima 758.6 bodova, SAD 757.5, slijede Australija (740.3), Argentina (734.3), Francuska (715), Srbija (710,9), Slovenija (704.3)...

- 18. studeni 2022. je datum koji će ostati u sjećanju svih nas koji volimo košarku jer prvi put u povijesti Španjolska zauzima prvo mjesto na FIBA-inoj ljestvici za muškarce. Ovo je simbolična titula, ali za nas je od velike važnosti. Ova titula i vjerojatno se ne može predugo zadržati, ali je nešto toliko jedinstveno, prestižno i povijesno - euforično je komentirao predsjednik španjolskog košarkaškog saveza Jorge Garbajosa.

Da zabilježimo još i kako se pozicija Hrvatske u odnosu na posljednju Fibinu ljestvicu nije mijenjala. S 445.1 bodom nalazimo se na 23. mjestu, između Tunisa i Finske.

Linker
22. travanj 2024 10:56