Screenshot: Facebook
BILO MU JE TEK 28

Preminuo jedan od najviših košarkaša u povijesti: Novi Mutombo izgubio bitku s opakom bolesti

Živio je u teškim uvjetima Konga, slabo se hranio, a napala ga je i tuberkuloza.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 03. svibanj 2022. 12:58

Preminuo je Bienvenu Letuni, kongoanski gorostas, 28-godišnji košarkaš kojeg je španjolski Joventut doveo dok mu je bilo 15. Letuni je bio jedan od 40 najviših ljudi svijeta (2.24 m), a raspon ruku iznosio mu je čak 242 centimetra. Bio je toliko visok da se nije ni morao odraziti s parketa, ne bi li uputio ijedan šut prema košu...

Vijest o Letunijevoj smrti prvi je podijelio Carlos Jimenez, kreator portala Solobasket, čovjek koji je možda i najagilnije pratio njegovu karijeru. Zadnjih je godina zbog svoje visine često imao problema sa zdravljem, a njegovo stanje nije bilo ni naročito općeprihvaćeno u lokalnoj mu zajednici rodne Kinšase. Bio je na ljekovima, ali i dosta siromašan, slabo se hranio, a prošle godine dobio je i tuberkulozu.

Letuni je prije dolaska u Joventut 2009. bio na probi u Baskoniji, no prije početka karijere morao se podvrgnuti operaciji kako bi riješio svoj problem gigantizma. No, nikada ga nije do kraja riješio pa je njegova profesionalna karijera kratko trajala. Inače, u košarku je krenuo još kao 13-godišnjak u Kinshasi, gdje je nekoć igrao i veliki Dikembe Mutombo.

Linker
23. travanj 2024 16:50