Suze Luisa Scole i suigrača
 ARIS MESSINIS Afp
TUŽAN OPROŠTAJ

Prestalo se igrati. Svi su ustali i pljeskali. Neki su i plakali. Oprostila se velika legenda...

Nakon dana nabijenog emocijama, sada slijedi veliki četvrtak s dva spektakularna dvoboja za finale
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 03. kolovoz 2021. 17:29

Na koncu su sva četiri četvrtfinala otišla na stranu nositelja u nedjeljnom ždrijebu. I osim ponešto neizvjesnosti u duelu Francuza i Talijana, sve su drugo bile čiste pobjede favorita. Bio je to, međutim, dan u kojemu su se oprostili velikani svjetske košarke. Pau i Marc Gasol nisu se uspjeli niti upisati u porazu od Amerikanaca, a Luis Scola je ubacio sedam poena i skupio četiri skoka, trajao na terenu i na minus 40 u završnici, kao veliki, najveći sportaš, a onda je sve stalo...

Australija - Argentina 97:59

(Mills 18p, 4s, Landale 12p, 7s, 5a, 3ol, Thybulle 12p, 5s, 3ol, Ingles 11p, 4s, 7a, 3il, Kay 10p, 10s, 3a/Laprovittola 16p, 4a, Deck 12p, 10s, 3il)

Facu Campazzo je već ridao suze na klupi, jer to su Argentinci, tu je srce veliko, a emocije još i veće. Australci su gazili, Argentina nije imala ništa osim otvaranja utakmice i kako je vrijeme odmicalo bilo je jasno kako će to biti debakl, kako toliko nitko nije stradao u dosadašnjim četvrtfinalima, jer ovo je bio zadnji par.

Onda je na 51 sekundu do sirene, kod 56:92 Sergio Hernandez povukao iz Igre 41-godišnjeg Luisa Scolu. Posljednji puta u dresu Argentine s kojom je bio olimpijski prvak 2004. U karijeri koja traje, zapravo, tamo od finala SP-a 1990, kad je maleni Scola brisao parket u finalu Jugoslavije i SAD-a na SP-u. Prestalo se igrati,. Podigla se australska klupa, svi su zapljeskali. Stali su svi na terenu, svi su pljeskali. Svi koji su bili u dvorani su ustali i pljeskali Luisu Scoli. Sergio Hernandez je plakao, Gabriel Deck također. Da, pustio je suzu i Luis Scola...

- Vrijeme je za otići, vrijeme je za nova lica - rekao je veliki Argentinac.

Nisu Argentinci imali ništa u ovom četvrtfinalu i zbog činjenice da Australija izgleda jako dobro. I tih konačnih 97:59 veliko je upozorenje Amerikancima, puno veće nego je to bio onaj poraz od Boomersa u Las Vegasu uoči Igara. Boomersi su došli po ono što im pripada, oni su najveća reprezentacija na svijetu koja nikad nije bila na postolju na velikom natjecanju...

SAD - Španjolska 95:81

(Durant 29p, 4a, 3il, Tatum 13p, 3s, Holiday 12p, 5a, Lillard 11p, 4s, 4a, LaVine 10/Rubio 38p, 4s, 4il, Rodriguez 16p, 4il, Hernangomez 10p, 10s, 3a, 3bl)

A Ameri su pronašli formu. I taj polufinale u četvrtak ujutro po hrvatskom vremenu bit će spektakl. Španjolci su imali 40:29 u prvom poluvremenu, imali su Rickyja Rubija na 38 poena, a nitko nikad toliko Amerikancima nije zabio otkad igraju velika natjecanja s NBA igračima. Međutim, prvi problem dogodio se Španjolcima već nakon te velike prednosti u koju je Willy Hernangomez, recimo, utkao i tri blokade.

Naime, Kevin Durant je pogodio dva šuta koja samo on može zabiti. Dva šuta van svakog rezona, preko ruku obrane i u padu. Ta dva šuta razbudila su trupe Gregga Popovicha i već na odmoru je bilo 43:43.

image
Kevin Durant u akciji
THOMAS COEX Afp

Drugi problem za Španjolce bila je odluka Sergija Scariola da krene u drugom dijelu s Marcom Gasolom. Tako to više ne ide, niti s mlađim (36), niti sa starijim Gasolom (41). I njima je ovo bila zadnja utakmica za reprezentaciju, Pau je, doduše, rekao da ne zna i je li u karijeri, ali je Marc jasno rekao kako će igrati sljedeću sezonu za Lakerse, a onda, tko zna, "stari moraju jednom otići da bi napravili mjesta za mlađe".

Ameri su u tim uvodnim minutama nastavka stavili utakmicu pod kontrolu, sipali su trice, letjeli terenom i odigrali jako, jako dobru utakmicu. Čak i kad je čudesni Rubio davao nade Španjolcima, SAD je znao smiriti utakmicu, igrao baš onako kako treba igrati kad si favorit i kad je nokaut faza natjecanja.

- Bila je to sjajna utakmica, ali znamo da imamo još dosta posla za obaviti. Španjolska je odlična, Scariolo je čudesan trener, jedan od najboljih na svijetu. I zapanjili su me koliko su dugo bili u utakmici, kako se nisu predavali. I dajem Španjolcima veliki kredit za sve što su napravili s ovom generacijom igrača - podvukao je Gregg Popovich, znajući i sam da će neka nova Španjolska biti u Parizu za tri godine, bez oba Gasola, vjerojatno i Rudyja Fernandeza, Sergija Llulla, Sergija Rodrigueza...

Kevin Durant je otkrio dio taktike koja je služila Amere u pobjedi od 95:81: - Kad bi se netko zabio u reket, znali smo da će dva ili tri Španjolca biti tamo, pa je lopta išla van, jer tu je bila bolja pozicija za šut. Ako budemo šutirali bez tih prodora i izbacivanja lopti van, neće biti dobro po nas.

Pau Gasol svima se zahvaljivao: - Ne mogu pronaći riječi da zahvalim svima što sam imao čast biti još jednom dio Igara.

A Sergio Scariolo je dodao: - Nadam se da su naši mladi igrači mnogo toga naučili, kako je to biti momčadski igrač i odličan suigrač. I kako se natjecati. Ova priča je doista legenda, ne samo za španjolsku košarku. Meni je bilo zadovoljstvo provesti toliko vremena s tim momcima, no znam da će link između nas ostati zauvijek - govorio je o zadnjoj utakmici oba Gasola španjolski izbornik.

Slovenija - Njemačka 94:70

(Dragić 27p, 6s, 4a, Dončić 20p, 8s, 11a, 5il, Tobey 13p, 11s, 3il/Lo 11p, 3il, Fiffey 10)

I dok su neke legende odlazile, neke su nove crtale povijest. Recimo, Luka Dončić. Njemačka je bila "plitak potok", završilo je 94:70, Slovenci su u polufinalu, dijeli ih 40 minuta od medalje. Ako je uhvate postat će najmanja država ikad s medaljom na interkontinentalnim natjecanjima u globalnom sportu kakva je košarka. Da, i Luka Dončić je na 17-0 u nacionalnom dresu, a broji se i dalje. Ovoga puta je bio dva skoka daleko od triple-doublea, jer je ubacio 20 poena, podijelio 11 asista i skupio osam skokova. Zoran Dragić je stavio 27, uz šest skokova i četiri asista, I nakon utakmice je imao potrebu nešto reći.

image
Luka Dončić slavi
ARIS MESSINIS Afp

- Naš izbornik Sekulić je oduvijek s nama i zna svakog igrača do posljednje koščice. Zna kako izvući iz svakog 100 posto. Respektiramo ga i on isto tako respektira nas. On je najbolji mogući trener za nas.

Rekao je to, jer... - Naša obrana je protiv Nijemaca bila sjajna.

Nije prvi put, uostalom, to su primijetili i Nijemci. - Puno smo razgovarali uoči utakmice o njihovoj obrani, ali kad se s njom suočiš, tek tada shvatiš koliko je ona dobra. Oni su uvijek na strani pomoći, mogu igrati presing po cijelom terenu i doista se s nečim sličnim nisam susreo na ovom turniru - kazao je Niels Giffey.

I kad su ušli u polufinale, Slovenci su počeli otvorenije pričati. - Potiho smo najavljivali boj za medalju, ali sada to možemo reći i naglas. Borimo se za medalje - podvukao je Klemen Prepelič, "Prle" za prijatelje u svlačionici. Edo Murić je dodao:

- Mi smo po dolasku u Tokio obećali da ćemo se zabavljati na svakoj utakmici. I to radimo. I sanjamo dalje. I borimo se za te snove.

A u polufinalu, da snovi budu i veći, na drugoj strani stajat će Francuzi. Sad je red na utakmice za odličja. Čeka nas veliki četvrtak...

Italija - Francuska 75:84

(Fontecchio 23, Gallinari 21p, 10s, Polonara 15p, 7s/Gobert 22p, 9s, Fournier 21p, 3s, 4a, 4il, Batum 15p, 14s, 3a, 3ol, Heurtel 10p, 5a, 3il)

Polufinala (četvrtak):

SAD - Australija (06.15)

Slovenija - Francuska (13.00)

Linker
04. svibanj 2024 13:20