Slovenski stručnjak je u dva tjedna već uveo neke promjene

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
DVA TJEDNA POD TORNJEM

Preuzeo Cibonu i odmah napravio velike promjene: ‘Nije normalno da hrvatski klubovi ne igraju u Europi‘

Slovenac je odlično startao na klupi Cibone, upisao je tri pobjede, a pao je i Zadar
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 06. veljača 2022. 11:05

Cibona je tražila trenera samo do konca sezone nakon što se razišla s Vladimirom Jovanovićem, a Gašper Okorn nije imao ništa protiv. Iza sebe ovaj 49-godišnji Slovenac ima 15-tak godina inozemne karijere, osvajao je trofeje u Sloveniji i u Mađarskoj i nije se bojao izazova. Svjestan je i toga kako je Cibona najveći klub kojega vodio, svjestan je i situacije u koju je došao.

I uhvatio se posla. U vrlo malo vremena promijenio je puno više nego je to, na primjer, učinio Vladimir Jovanović kad je prije godinu dana naslijedio Ivana Velića. Suzio je tako Okorn rotaciju, Josea Vildozu sklonio je s lopte, više mu Danko Branković ne iskače nepotrebno na osam metara od koša, pa uspije Cibonin centar, kao što je bio slučaj u Zadru, privesti utakmicu kraju iako je opterećen osobnim greškama. I stigle su uvodne tri pobjede. I dok je ona kontra Furnira u četvrtfinalu Kupa očekivana, bez problema je upisana pobjeda za miran svršetak ABA lige protiv Studentskog centra, a onda je stigao i trijumf u Zadru u okviru HT Premijer lige, trijumf s kojim je Cibona pokazala da je vrlo živa u bilo kojoj kombinaciji za osvajanje domaćih trofeja.

Ima detalja za popraviti

Nakon dva tjedna pod Tornjem, s vrućim emocijama koje nosi pobjeda u Zadru, Okorn je sažimao dojmove u subotu ujutro...

"Uoči utakmice u Zadru smo saznali da za domaćina neće igrati Mavra i Bursać, i odmah sam osjetio kako je ta informacija stavila pod dodatni pritisak naše igrače. Nekako se počela provlačiti misao kako sada to mi moramo dobiti, jer Zadar je oslabljen. I to je za mladu momčad, poput naše, teška situacija, jer Zadar je tu mogao biti opušteniji. I bili smo u strašnom grču na početku utakmice, ali smo se dobro izvukli. Nije nam proradio Gnjidić, malo nas je vadio u prvom dijelu Vildoza, malo Radovčić, malo Reuvers, a onda su priključili Gegić, Nakić, dao je ruku i Novačić. Opet smo imali neke šanse zatvoriti utakmicu ranije, jer smo u trećoj četvrtini imali 50:40 i to prokockali za minutu i pol, isto tako smo imali plus osam u završnici i trebali smo tu stati na loptu, pogađati penale, malo se smiriti, a doveli smo se u situaciju da nam Carter šutira tricu za produžetak. To moramo popraviti..."

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

OK, ali Cibona je odnijela bodove u Zadru, to vas mora činiti zadovoljnim?

"Uvijek kad dobiješ u Zadru, to je plus. Kad smo mislili da će Zadar biti kompletan, on je važio za favorita. Onda se ta uloga prebacila na nas, nismo na početku reagirali, ali izvukli smo se. Daleko je to, pak, od našeg maksimuma."

Puno toga ovisi u vremenu današnjem o percepciji. Prije nego li ste stigli pod Toranj Cibona je izgledala u podređenom položaju u bilo kakvoj priči o domaćim trofejima, sada, ususret završnice Kupa, Cibona je barem s jednakim šansama kao ostali u procjenama pobjednika...

"Mi pokušavamo srediti svoje redove, a u isto vrijeme tu je i zadatak pobjeđivanja utakmica. Naravno, svaka pobjeda koja dođe nosi pozitivni impuls i donosi nam puno više samopouzdanja. I mi se gradimo polako, iz utakmicu u utakmicu. Kad smo već kod Kupa, mene zabrinjava kako će mlada momčad reagirati u utakmicama koje se igraju dan za danom. Bit će to prvi puta i bit će to neka nova situacija."

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Košarkaška zemlja

Zadar je pao, a u ponedjeljak će Vukovi pokazati mišiće Splitu, drugom najvećem takmacu u Hrvatskoj, ovoga puta u okviru ABA lige.

"Nema veze u kakvoj je Split poziciji na ljestvici ABA lige, jer Split je u isto vrijeme trenutačno vodeći u HT Premijer ligi i sve to treba staviti u neku ravnotežu. Uostalom, to je momčad koja ima jednog Roka Ukića, a svi znamo kakvu on karijeru ima iza sebe i to moramo poštovati od prvog do zadnjeg momenta. Sada je tamo i Shorter, a to je igrač, poput Cartera iz Zadra, koji je u stanju sam riješiti utakmicu. Čeka nas teška utakmica, još jedna u nizu, nakon Studentskog centra i Zadra, i za pobjedu ćemo morati biti na maksimumu, na pola neće proći."

Okorn je dva tjedna u Ciboni, prije nego li je došao na klupu zagrebačkog kluba o njemu je morao imati svoje mišljenje, kako mu sve izgleda sada, iznutra?

"Znate svi kako je Cibona vidjela i svoje bolje dane. No, ja se moram baviti terenom, a drugi ljudi su zaduženi za neke druge stvari. Kako dobivam informacije iz prve ruke stanje koje je ozbiljno se sređuju. U ovoj sezoni nema minusa, sve se plaća, pa dečki mogu razmišljati samo o košarci. I Cibona se polako vraća. I ide prema Europi. Kažem, to je moje osobno mišljenje, ali činjenica da Cibona ne igra u europskim kupovima, to nema veze s vezom, meni to nije normalno. Da niti jedan klub uz Hrvatske ne igra u europskim kupovima, meni je to nezamislivo, pa Hrvatska je košarkaška zemlja..."

image
RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

Balkanski dernek

Mađarski Falco, kojega je Okorn vodio, a onda mu bio i sportski direktor, trenutačno igra Top 16 fazu Lige prvaka, pa Slovenac zna vrlo dobro o kakvom je tu natjecanju riječ.

"FIBA već šest godina razvija tu ligu i ona je sve bolja, sve bolje momčadi igraju Ligu prvaka. Uostalom, ako iz Eurokupa izuzmemo tri, četiri momčadi poput Valencije, Virtusa, Partizana ili Lokomotiv Kubana, a te love Euroligu, po meni nema neke razlike između Eurokupa i Lige prvaka. Uostalom, u Eurokupu su Promitheas, Slask, a u Ligi prvaka Tenerife, AEK, jaki francuski klubovi, nema tu više razlike. Liga prvaka je ozbiljno natjecanje i nije loše da se ide u tom smjeru..."

Posebno kad se, a za to postoje ozbiljne indicije, Eurokup i Liga prvaka ujedine i postanu isto natjecanje. Samo da i tu ne zakasnimo zbog balkanskih derneka...

Pitanje o Gnjidiću je pitanje za milijun dolara

Što se događa s Lovrom Gnjidićem, u Zadru to nije bilo dobro? Može li on uhvatiti kontinuitet?

- To je u ovom trenutku pitanje za milijun dolara. Puno pričamo. Gnjidić igra na poziciji playmakera, a to je najzahtjevnija pozicija u košarci. On je mlad i ja mu dajem podršku, želim da bude prvi prvi play Cibone i ja ga tako vidim. Neke se stvari mladom igraču mogu tolerirati, neke ne, ali ja ću stati iza Gnjidića i uvjeren sam kako će on vezati neke vrhunske utakmice. Jest, slažem se, nije to u Zadru bio dobar nastup, ali treba strpljenja. Nema jamstva za ništa, ali meni se čini da Gnjidić ima u sebi sve preduvjete da izađe na pravi put. On je inteligentan, kuži košarku i ima moju podršku.

A kako se Vildoza privikao na ulogu u kojoj nije primarno na lopti, u kojoj ne igra playa?

- Mi se još uvijek uhodavamo, tražimo. Razgovarali smo o toj njegovoj ulozi u kojoj treba igrati od lopte, ali opet, tu treba napraviti balans, jer on je ipak playmaker, pa je naučio igrati s loptom, pa mu ona treba da bi ‘preživio’. Što raditi kad je lopta kod njega, to je sad dio na kojemu radimo, što raditi kad nije kod njega. Vildoza ima svoje minuse, ali moj je dojam da kuži stvari, prihvaća...

Uostalom, uvijek će tu pomoći i statistika koja govori da je Argentinac u ovoj ulozi puno bolji?

- Pošteno smo pričali o njegovoj ulozi, a sada ću pričekati još dvije utakmice i opet razgovarati s njim. Tu su brojke, on pogađa, a u Zadru je podijelio i šest asista...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 01:34