Ronald Goršić/CROPIX
DANKO RADIĆ SE BRANI

'Problemi leže u klubovima, a ne u Savezu! 'Jao onome kome je Novosel mentor'

Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 15. ožujak 2012. 18:31

Jedna od najnapadanijih osoba u hrvatskoj košarci, pa čak i šire, jedna od možda najomraženijih, svakako najspominjanija - sve je to objedinio u svom liku Danko Radić, predsjednik HKS-a, sportski direktor ABA lige, dopredsjednik HOO-a... Valjda nije nešto zaboravljeno.

Nekako ispada da je dežurni krivac za svaku negativnost na ovim našim prostorima, pa stoga i odmah prvo pitanje; pomišljate li uopće na odlazak s mjesta čelnog čovjeka hrvatske košarke?

- Pomišljam, naravno, ali ću o tome odlučiti samo ja i to kada vidim da isto žele i svi oni koji su me izabrali.

Odgovor koji smo već do sada čuli, ali od jednog drugog predsjednika, u jednom drugom sportu.

Dobro, izgleda li vam netko od opozicije kao ozbiljan kandidat za vašu fotelju?

- Ne, iz jednostavnog razloga što opozicije - nema.

Kako nema?

- Nikome se ne da na ovaj način baviti košarkom, puno je lakše sjediti u busiji i od tamo djelovati...

Polako, nije li baš nedavno pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Pero Skansi podigao prst i prema vama, ne spada li on u opoziciju, ili točnije, nije li on u opoziciji još od podizanja bune Generacije '92?

- Doministar Skansi a niti ministar Jovanović nisu o meni niti o HKS-u do sada izrekli ništa negativno. A kada su ih neki mediji pokušali isprovocirati baš na tu temu, želeći valjda neki sukob, izbjegli su to ili rutinski odgovorili. Uostalom, kada se promijene neki članci u Zakonu o sportu, oni će moći djelovati puno više nego sada.

Odakle dolazi sva ta negativna energija prema vama, kada, kako kažete, nemate opoziciju?

- Najviše od 2-3 novinara koji žele biti savjest košarkaškog društva. Reći ću vam i ovo, mislim da su ti napisi u 95 posto slučajeva osobno linč prema meni, a nikako konstruktivna kritika. Zato se i agitira naokolo za mojom smjenom, što je prevršilo svaku mjeru.

Po vama kao da nema problema u hrvatskoj košarci, sve je divno i krasno, iako mnogi misle suprotno, da je stanje očajno.

- Stanje u hrvatskoj košarci nije niti loše niti očajno kako vi kažete, već je puno bolje od mnogih segmenta u sportskom društvu naše zemlje. Vrlo smo uvažena asocijacija u FIBA-i, u HOO-u, a i jedna od najboljih sportskih udruga po mišljenju državne uprave, to su lako provjerljive stvari.

Imate odgovor na svako pitanje. Recimo, vidite li svjetlo na kraju košarkaškog tunela kada je reprezentacija u pitanju?

- Vidim, ali ne vidim da će biti velikih promjena. Jer to nema veze s HKS-om, jer su svi igrači 10 mjeseci u klubovima, treneri također. Ono što mi u Savezu možemo samo je logistička potpora, sva struka je u klubovima. I to je prava istina, zato oštrica kritike uvijek promaši, nikada ne pogodi pravog krivca.

Nego uvijek vas?

- Da, ide se na krivu osobu. Najlakše je pljuvati po predsjedniku Saveza, a to što se i kako radi po klubovima, gdje jest najveći problem...

Ali vi ste predsjednik tog saveza, koji sačinjavaju i klubovi?

- Klubovi su samostalni, mi kao savez ne možemo im ništa narediti, osim možda savjetovati. A savjetodavaca je danas previše.

Određujete suce u ABA ligi, predsjednik ste HKS-a, u kojem su klubovi koji igraju u toj ligi i koji se žale na suđenje.

- A što bi onda trebali reći klubovi iz drugih država, koji su također, kada izgube, nezadovoljni suđenjem. Ma dajte, molim vas.

Priča se i da vi određujete trenere po klubovima, to je nedavno rekao i Mirko Novosel, legendarni trener.

- Neka dođe bilo koji predsjednik ili direktor iz naših 14 klubova i to potvrdi. Ja ne razgovaram o tome s klubovima, tek ako me se pita, dam svoje mišljenje i to je sve. A ljudi koji to tvrde, standardni su bukači koji stalno nešto ispaljuju bez dokaza.

KOMPLETAN INTERVJU PROČITAJTE U SPORTSKIM NOVOSTIMA!

Linker
05. srpanj 2024 18:04