Luka Šamanić

 Sarah Stier/Getty Images/Profimedia
NOVA ŽIVOTNA PRILIKA

Prošao je sito i rešeto, odbijao ponude, pa dočekao željeni potpis. U svemu ima loša vijest za Hrvatsku

Pokazao je da je u stanju preskočiti zid, prepreku koja je ispred njega bila postavljena
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 08. travanj 2023. 15:11

Luka Šamanić definitivno se vratio u NBA ligu. Nakon što je 23-godišnji Zagrepčanin dobio desetodnevni ugovor s Utah Jazzom, kojega je pretvorio u pet odigranih utakmica u 7,3 poena, 4,3 skoka i 1,8 asista za momčad u Salt Lake Cityju, Jazzeri su mu ponudili ugovor za preostale dvije utakmice do konca sezone, ali i ugovor za cijelu sljedeću, 2023./24. sezonu. Taj se ugovor treba potvrditi u srpnju, ali s obzirom na signale koje stiže iz Salt Lake Cityja, način na kojemu o Šamaniću govori trener Will Hardy, pa i planove koje je već momčad otkrila hrvatskom polivalentnom visokom igraču, a tiču se nadolazećeg ljeta, sasvim je razumljivo ustvrditi da će Luka Šamanić od starta nove sezone biti NBA igrač, a u Salt Lake Cityju se nadaju da će novi Hrvat u gradu biti na tragu onoga što je u ovoj momčadi davao u svoje tri NBA sezone Bojan Bogdanović.

Tako je okončana, čini, ključna i najteža faza karijere silno darovitog Šamanića, koji je ponikao u mlađim kategorijama Zagreba, te je košarkaški odrastao u Barceloni, pa jednu sezonu proveo u Olimpiji, da bi ga 2019. godine kao 19. pick prve runde draftirali San Antonio Spursi.

image
JAMIE SQUIRE/Getty Images Via Afp

Nisu to bile lake uvodne dvije NBA sezone, Luka Šamanić morao je učiti o NBA košarci u sustavu koji je zahtjevan, kojim rukovodi Gregg Popovich i u kojemu je u prvoj sezoni odigrao tri, a u drugoj 33 utakmice. Više je vremena proveo u Austin Towersima, razvojnoj momčadi koja nastupa u G League, a onda je morao krenuti dalje. Povratak u Europi očito nije bila opcija, jer kad su ga Spursi otpustili, stigao je dvosmjerni ugovor s New York Knicksima, za koje, kasnije će se ispostaviti nije odigrao niti jednu utakmicu. Bio je neko vrijeme u Westchester Knicksima u G League, no tu je i zaradio, početkom 2022. ozljedu, koja ga je odvojila od terena.

Luka Šamanić tog je trenutka bio na početku. Reputacija u ligi u kojoj ako vas stave u ladicu teško je promijeniti narativ, a njemu nije pomoglo što su ga se Spursi riješili, odnosno učinio je to Gregg Popovich. I bio je ozlijeđen. Plan je bio posve se oporaviti, raditi na tijelu sa Slavenom Hlupićem i tek kad je fizički postao OK, na red je stigla košarka.

image
Usa Today Sports/Ddp Usa/Profimedia

Proteklog ljeta Šamanić je već počeo dobivati unosne europske ponude, no nije ih prihvaćao, jer iza njega je bila stanka od devet mjeseci, a zov NBA lige bio je još jak. U tom trenutka stigla je i promjena agenta, pa se o Šamanićevoj karijeri počeo brinuti Mark Bartelstein, koji u NBA ligi ima dobru reputaciju, a tražio je europskog igrača u svojem portfelju s kojim bi iskoračio i na europsko tržište, odnosno postao zanimljiv izbor za neke buduće europske talente. I Šamanić je u rujnu dobio ponudu Boston Celticsa da s njima odradi kamp uoči početka nove sezone.

Razgovor s Popovichem

Nakon što je na tom kampu ostavio dobar dojam, zaigrao je i neke predsezonske utakmice, završio u razvojnoj momčadi Celticsa, Maine Celticsima. Iako je to opet bila G-League, za koju je i sam znao da ju je prerastao, Šamaniću je trebao kontinuitet utakmice. I odigrao je sezonu za Maine Celticse bez ugovora, a pri tome je isporučivao 21,5 poena, 9,2 skoka i 1,9 asista. Kako je bio bez ugovora, mogao je u bilo kojemu trenutku prihvatiti neku ponudu, a one su stizali, i to njih nekoliko iz Eurolige, no Šamanić je čekao. I stigao je poziv Utah Jazza.

Tamo je bio Will Hardy, trener koji ga je upoznao u San Antoniju, a baš prva utakmica u kojoj je zaigra u svojem povratku u NBA ligu, bila je baš u protiv Spursa u gostima. Uoči utakmice je razgovarao s Greggom Popovichem, kojemu se dopalo ono kako se Šamanić razvio i o tome je govorio nakon te utakmice. Popovich je u času izbrisao tim rečenicama sav loš publicitet koji je Šamanića pratio iz sezona u Spursima i sve se počelo otvarati.

A samo su mu 23 godine

Do ugovora koji je stigao prije nego li se i sam Luka Šamanić mogao nadati. Sljedeća etapa karijere je odigrati dobru sezonu koja slijedi i onda zaraditi višegodišnji ugovor. U Jazzu ili negdje drugdje, pokazat će vrijeme.

A da Jazz ozbiljno računa na Šamanić dokazat će i plan koji mu je predstavljen za sljedeće ljeto. U kojemu će Šamanić morati i na Ljetnu ligu, što, pak, nije dobra vijest za hrvatsku reprezentaciju nadolazećeg ljeta, jer Šamanić tu vjerojatno neće moći biti na dispoziciji.

Kako bilo, Luka Šamanić je pokazao da je u stanju preskočiti zid, prepreku koja je ispred njega bila postavljena. Prije nešto više od godinu dana bio je ozlijeđen, bez ugovora i s reputacijom prve runde drafta kojega su se odrekli Spursi.

Što je sve skupa, veliki, baš veliki zid. Luka Šamanić je zagrizao još jače, zagrizao je kao nikada do tada da bi zid preskočio.

Bit će ovo dobra priča, čini se. Luka Šamanić ima tek 23 godine, nemojte to zaboraviti. A u cijeloj plejadi visokih igrača kojima Hrvatska raspolaže baš nitko nije toliko polivalentan na obje strane terena i toliko atletičan, s vrlo pristojnim tangom vanjskog šuta.

Sljedeća stepenica je - kontinuitet.

Linker
26. travanj 2024 03:01