DAMIR KRAJAC/CROPIX
KVALIFIKACIJE ZA EUROBASKET

Prvakinje Europe bile su prejake: Favorizirana Srbija u Zaboku slomila hrvatske košarkašice

Konačna razlika u skoku, 26-46 najbolje će posvjedočiti o razlici u tom segmentu igre
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 14. studeni 2021. 20:44

Hrvatska - Srbija 66:84 (21:24, 14:31, 16:7, 15:22)

ZABOK Gradska dvorana. Gledatelja 1000. Suci: Yalman (Turska), Bissuel (Francuska) i Deman (Francuska).

HRVATSKA: Mašić, Begić 19p, 7s, 4a, Marić, Slonjšak 13p, 5il, Miloglav, Dedić, Cvitković 3il, Petrak 3, Dojkić 18p, 3s, 4il, Tadić 5p, 3a, Periša, Bura 8p, 8s.

SRBIJA: Čađo 12p, 4s, Jovanović 7s, Crvendakić 33p, 7s, Anderson 13p, 6s, 9a, Stanković 3s, Nogić 2p, 4a, Janković 2, Krajišnik 15p, 9s, 5il, Katanić 4, Đorđević 1, Olić 2, Turudić.

-------------------------------------------------------------

Nakon pobjede u Bugarskoj, najbolje hrvatske košarkašice nisu uspjele upisati domaću pobjedu nad favoriziranom Srbijom, aktualnim europskim prvakinjama i polufinalisticama Igara u Tokiju. Iako su pokazale veliku borbenost, nisu se mogle djevojke Stipe Bralića oduprijeti visini i snazi protivnica, a konačna razlika u skoku, 26-46 najbolje će posvjedočiti o razlici u tom segmentu igre. Stoga je pobjeda Srbije od 84:66 bila i realna.

- U nekim dijelovima utakmice, posebice u trećoj četvrtini držale smo se dogovora i to je dobro funkcioniralo, no u nekim dijelovima utakmice to i nije bilo tako. Imali smo problema u skoku, pokušale smo odigrati što moguće bolje obranu, ali na nekim stvarima treba raditi, jer mi smo mlada ekipa, a i iza nas je bio naporan put i utakmica u Bugarskoj, dok je Srbija imala fokus samo na ovoj utakmici - kazala je kapetanica Ivana Dojkić, koja je odigrala pod ozljedom, ali i s velikim hendikepom.

Naime, imala je naša prva violina već koncem prve četvrtine tri faula, a u 15. minuti već i četiri, od čega su joj tri dosuđena u napadu.

- Mislim da neke stvari nisu bili korektno dosuđene, to je moj dojam. Jednostavno sam imala osjećaj kao da me žele izbaciti iz igre. Ne, nemam problema s time da odigram cijelo poluvrijeme s četiri penala, ali nije bilo korektno prema meni, očito moram naučiti u budućnosti biti pažljivija - kazala je Dojkić.

Dok Ivana Dojkić nije postala opterećena osobnim pogreškama, ona je vukla Hrvatsku, ali se raspad dogodio nakon njezina četvrtog penala. Ideja Stipe Bralića je bila skupljati u obrani, jer smo bili u podređenom položaju na skoku, no osim što to nije pomoglo u skok igri, patila je time i obrana od vanjskog šuta, pa su nas Srpkinje uništile šutem, posebno Aleksandra Crvendakić, koji je zaključila utakmicu sa 33 poena, a trice je šutirala 3-4.

Ona je bila dio trokuta Marine Maljković, izbornice Srbije, kćeri legendarnog Bože Maljkovića. Igru i tempo je kontrolirala naturalizirana Amerikanka Yvonne Anderson, a reket je držala kapetanica Tina Krajišnik. Ukupno, previše za Hrvatsku.

Imala je Srbija 55:35 na odlasku na veliki odmor, ali nada se pojavila u trećoj dionici u kojoj su naše, uz puno agresivniju obranu dopustile Srbiji da ubaci samo sedam poena. Kada je probuđena Iva Slonjšak u nastavku stavila tricu na devet minuta do sirene, za 54:62, pojavio se i tračak nade i mogući preokret, no vrlo brzo je trokut Anderson, Crvendakić i Krajišnik, uza asistenciju Saše Čađo, utakmicu priveo kraju.

- Nismo dobro reagirale skakački, bile su čvrste, jače od nas. Probudili smo se u drugom dijelu, ali nije bilo dovoljno. Za drugi ciklus znamo što moramo bolje rekla je Iva Slonjšak.

Hrvatska će pokušati u preostale dvije utakmice u skupini srediti Bugarsku na svom parketu, a onda i pokušati nešto na gostovanju u Srbiji kako bi se domogla barem pozicije među najboljim drugim reprezentacijama u skupini i tako dospjeti na Eurobasket 2023. godine. A nastavak ovog ciklusa igra se tek za godinu dana...

- Crvendakić je igrala savršeno, sve je pogodila, ali naš je problem bio skok i fizička dominacija Srbije. Imale su Srpkinje dvadesetak skokova u napadu, ali i odlični šut. Osjetio se i umor od naše utakmice protiv Bugarske, a Srbija se spremala samo za nas. No, nije sve ovo niti čudno, jer Srbija nije bez razloga europski prvak i polufinalist Igara. Presnažne su i prečvrste za nas. Dok smo parirali u prvoj četvrtini imali smo i katastrofalnu situaciju s osobnim greškama, s nekim sudačkim odlukama i bili smo tu razbijeni. Poremetilo nam je to ritam igre u napadu, a u drugom poluvremenu su odlično reagirale Petrak i Bura i tu smo uhvatili ritam - zaključio je izbornik Stipe Bralić.

Linker
26. travanj 2024 10:17