Dražen Petrović
 ARHIVA HANZA MEDIA
SRAMOTNA ODLUKA

Prvi i posljedni put u povijesti: Na današnji je dan Draženu Petroviću i društvu oduzet naslov prvaka

Vlasnici male pivovare odlučili su svoje pivo 83:82 poslati jednom od aktera tadašnjih događanja
Piše: Davor TrutinObjavljeno: 09. travanj 2021. 20:15

Prije nekoliko mjeseci objavili smo zanimljivu priču o maloj šibenskoj kraft pivovari 022 koja je na tržište izbacila niz pivskih proizvoda. Priča je zanimljiva jer vlasnik te manufakture imena svojih proizvoda naziva slavnim godinama iz šibenske duge i bogate povijesti.

Nikad prihvaćena odluka

No, zadnje pivo koje je izašlo iz male šibenske pivovare ima znakovit naziv 83:82. Teško će netko iz prve dokučiti zašto baš to ime. Ali, Šibenčani, posebice oni koji su vezani uz sport, te četiri znamenke pamtit će cijeli život. To je naime konačan rezultat treće finalne utakmice Šibenka - Bosna, odigrane davne 1983. godine kojom su Dražen Petrović i ekipa s Baldekina osvojili naslov prvaka Jugoslavije.

Danas, 9. travnja, navršava se 38 godina od tog povijesnog događaja za šibenski sport, a jedan od važnih aktera u negativnim događajima koji su slijedili poslije velikog trijumfa Šibenke bio je i Vasil Tupurkovski. Ovaj Makedonac u to vrijeme bio je predsjednik KSJ i upravo je on Draženu i ostalim igračima Šibenke podijelio medalje i uručio pobjednički pokal za prvaka na Baldekinu.

No, samo 24 sata kasnije sramotnim odlukama čitave tadašnje vrhuške YU košarke uz pomoć nekih jataka iz ostatka bivše države, ali i Hrvatske, Šibenčanima je ta titula oduzeta. Prvi i posljednji put u povijesti. Poduzetni šibenski pivari su odmah imali namjeru između ostalog svoju pivu 83:82 svečano uručiti i Tupurkovskom. I, uz pomoć svojih makedonskih prijatelja to su nedavno i napravili.

image
Vasil Tupurkovski s pivom 83:82
Privatna arhiva

- Želja nam je bila da baš na 38. obljetnicu ove legendarne utakmice pošaljemo ovo naše pivo, koje smo napravili u čast naše pobjede, Iliji Matijeviću, Vasilu Tupurkovskom i nekom iz KK Bosne, da ga popiju u to ime i da im na taj način pokažemo da ni Šibenka ni Šibenik nikad nisu prihvatili odluku o poništenju te utakmice. I da se mi i dan danas smatramo prvacima, jer su tu titulu koja nam je oduzeta za zelenim stolom, naši igrači zaslužili igrom na parketu, a mi navijanjem na tribinama - kazao nam je Vedran Škugor, koji je zajedno s Lukom Škugorom vlasnik pivovare 022.

Pivo poslali i Bosni

Rekao nam je da se čuo s Tupurkovskim koji se odmah počeo pravdati da on nije kriv za tu sramotnu odluku, ali šibenskim poduzetnicima to u ovoj priči nije ni bilo bitno, već su sve napravili kao znak pažnje i da se spomen na te slavne dane šibenske košarke pamti i po nekim drugim, ali isto tako zanimljivim poveznicama.

Rekli su nam u pivnici da će sada svoju pivu 83:82 poslati i Iliji Matijeviću i nekim akterima iz 1983. iz KK Bosne. Kako će im ta inače vrlo ukusna piva prijati, valjda ćemo doznati.

Linker
19. travanj 2024 07:22