TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
U SJAJNOJ FORMI

Prvo ime derbija i tvorac velike pobjede proživljava drugu mladost: ‘I s 37 godina pokušavam napredovati‘

‘Nekako smo očekivali da ću ući u formu u ovo vrijeme, mjesec dana nakon što sam se priključio‘
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 14. listopad 2021. 12:58

Godine nisu problem, jer klasa je vječna. Kao što smo se još jednom uvjerili u slučaju Roka Lenija Ukića i onoga što je odigrao u velikoj pobjedi Splita nad Zadrom (71:62) u okviru Prvenstva Hrvatske u dvorani Krešimira Ćosića.

Njegovih 26 koševa duplo je više od prvog sljedećeg (Uroš Luković) s obje strane, njegova efikasnost (8-13, ostatak momčadi 18-48, trice 5-8,; ostatak momčad 6-24, slobodna bacanja 5-5; ostatak momčadi 3-10) u utakmici na mali broj koševa bila je poput bronhija za Žute.

K tome, Ukić je s tri uzastopne trice u dvije minute definitivno prelomio derbi, od 56:62 do 57:71.

U formi u pravo vrijeme

- Nekako smo očekivali da ću ući u formu u ovo vrijeme, mjesec dana nakon što sam se priključio momčadi - rekao je 36-godišnjak na pragu 37. rođendana (5. prosinca).

- Zapravo, možda mi je trebalo i malo manje, jer sam i protiv Gorice bio dosta dobar. Stanje je zadovoljavajuće, ali još smo na početku sezone.

image
ZVONKO KUCELIN

Usput, Roko ne igra sve utakmice, niti se očekuje da će u ovoj fazi igrati sve utakmice. Nakon Gorice je preskočio gostovanje kod Budućnosti i to je dio razloga odlične partije u Zadru.
- Sve se radi u dogovoru i u interesu ekipe. Za Budućnost smo uzeli u obzir da idemo na dug put i da nas čeka težak protivnik. Tako se radi u cijelom svijetu, pogotovo s igračima u godinama. Uostalom, momčad je odigrala vrhunsku utakmicu u Podgorici, jasno je i da bez mene mogu pobjeđivati i da ne ovisi sve o meni. To ne bi bilo ni dobro. U Zadru mi se dosta toga poklopilo. Tamo nikada nije lako dobiti, kad izgubiš devet od posljednjih deset, onda to ostane u podsvijesti. Imali smo kontrolu rezultata cijelo vrijeme, falio je samo taj jedan korak da se odlijepimo.

image
BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix

A taj korak je bila trica na isteku napada za 56:65 na četiri minute prije kraja. Netipično za njega, s desne strane.
- Takve šutove svakodnevno vježbam, znam u kojem smjeru mogu igrati i ne pokušavam vratiti sat unatrag. I s 37 godina pokušavam napredovati u igri, pa je i ta trica iz desnog driblinga nešto novo. Nije neki moj specijal, ali prije sam stvari rješavao drugačije, sada više ne mogu tako. Radio sam na tome i vratilo se. Ima tu, naravno, nešto i u samopouzdanju.


Što bi se reklo, tko kaže da se starog psa ne može naučiti novim trikovima? Pobjeda je posebno vrijedna, jer je ostvarena bez Tonija Perkovića i Shawna Jonesa. U stvari, Jonesa bi trebalo prestati spominjati. Proći će mjeseci prije nego se vrati na parket i taj hendikep bi se morao anulirati.

- Logično bi ga bilo nadomjestiti, ja bih to nazvao odgovornim klupskim ponašanjem. Očekujem da ćemo se pojačati tamo gdje imamo manjak, definitivno nam treba visoki igrač.
Split je već demantirao zloguke proroke, nakon poraza od Cedevite Junior i razbijanja kod Crvene zvezde, počelo se odbrojavati kao da su u knockdownu, no onda je uslijedila pobjeda ohrabrenja nad Cibonom. Umjesto raspada sustava momčad je počela ulaziti u formu, u posljednjih sedam dana su uvjerljivo svladali Goricu, bili u šansi do kraja u Podgorici, te skinuli Zadar.

Blokada? Ma, smiješno

- Mislim da je sve to prije svega na račun obrane, koju zbilja igramo dobro i ona nam daje rezultate. Nadam se da će tako biti i protiv Studentskog centra u nedjelju, našeg prvog protivnika po mjeri u ABA ligi. Prije toga imamo i Sonik, nećemo nikoga podcijeniti, bit će i to zahtjevna utakmica. Jasno je da napadački možemo još bolje, od sebe očekujem da igram ovako u kontinuitetu. Ne svaki put s oko 30 koševa, nego da doprinosim. Mi smo ratnička ekipa koja zna što hoće i kako do toga doći. Mislim i da smo ekipa za koju se isplati navijati.

Kad je već spomenuo obranu, njegova blokada Antonija Jordana u prvoj četvrtini i posljedična reakcija navukli su navijačima Žutih osmijehe na lica.
- Ma, bilo je i meni smiješno, jer se dogodilo slučajno, baš mi je naletio onako u dvokoraku. Reakcija? Na gostovanju uvijek tražiš nekakav impuls koji je važan za cijelu momčad.

Za kraj je još jednom upozorio na važnost utakmice protiv Studentskog centra u nedjeljnoj matineji (12 sati) na Gripama.
- Generalno, u sezoni uvijek imaš neke utakmice koje podcrtaš crvenom bojom. Važnije su od ostalih. Ova je takva, direktan konkurent za ostanak u ABA ligi. Ne treba nam, naravno, presing, ali to je utakmica u kojoj moramo učiniti sve da pobijedimo.
Pritom se ne smije dogoditi eventualni kiks protiv Sonik Puntamike u petak.

Linker
24. travanj 2024 02:12