Antonio Ahel/ata Images/profimedia
TONI KUKOČ

‘Rađa i ja smo mogli doći u Partizan, ali rekli su nam da se zaključamo u sobu. Jokić? Nije na razini njih dvojice‘

‘Nazvali smo naše roditelje i rekli im da imamo ponudu Partizana, ja sam htio ići...‘
Piše: SNObjavljeno: 30. ožujak 2024. 21:05

Bivši hrvatski košarkaš, Toni Kukoč, dao je intervju za srpske medije povodom boravka u Beogradu. Kako je aktualna situacija s njegovim sjajnim dočekom u beogradskoj areni na utakmici Partizana i grčkog Olympiacosa, osvrnuo se i na taj događaj.

- Mogao sam biti igrač Partizana. Točnije, Dino Rađa i ja mogli smo biti igrači Partizana. Moglo se dogoditi, ali nije. Ne znam koliko je to zapravo tajna. Dok smo Rađa i ja bili u Puli na pripremama reprezentacije, došao nam je Dragan Kićanović i predložio da prijeđemo u Partizan. Nazvali smo naše roditelje i rekli im da imamo ponudu Partizana, ja sam htio ići. Tada su naši roditelji pozvali ljude iz Jugoplastike, koji su čim su čuli što se događa pozvali nas i rekli da se vratimo u sobu, zaključamo je i ne izlazimo dok oni ne dođu - rekao je Kukoč za Športski Žurnal.

Na pitanje je li njegova generacija jugoslavenske reprezentacije privukla pozornost NBA lige i otvorila vrata Europljanima, odgovorio je da je to bilo dominantno vrijeme jugoslavenske košarke.

- Sigurno smo ih natjerali da obrate pozornost na ono što se događa u Europi. Za Ameriku je to bio trenutak kada su shvatili da i izvan njihove lige postoje košarkaši koji mogu brzo trčati, visoko skakati, pogađati u serijama. S druge strane, NBA je za nas bila i izazov, prilika da provjerite koliko smo dobri protiv najboljih - prisjetio se bivši reprezentativac Jugoslavije.

Na pitanje usporedbe svog vremena u NBA ligi s današnjim, tvrdi da je to neusporedivo.

- Ne sviđa mi se što su pravila učinila košarci. Obrambene tri sekunde loše su promijenile utakmicu. Ne sviđa mi se ni pravilo koliko ruka mora biti ispružena pri kontaktu s protivničkim igračem. Pravila su promijenila košarku i uništila obranu. Razumijem da publika dolazi vidjeti kako igrači pogađaju koš, ali koja je svrha igrati u igri s 250 poena? Jordan je jednom u sezoni zabio 50-60 poena i to je bilo čudo igre. Sada svaka tri ili četiri tjedna neki igrač postigne 60 bodova i nitko drugi ne dobije ništa. Nama, Bullsima, Luka Dončić je zabio 60 poena u jednoj utakmici - zaključio je Kukoč.

Osobito je srpski medij iznenadio izjavom o Nikoli Jokiću.

- Nikola Jokić dominira NBA ligom zbog stila igre na koji američki košarkaši nisu spremni. Jokić nije atletičan, ne trči brzo i ne skače kao američki igrači s koledža, ali ima nevjerojatnu kvalitetu uvesti utakmicu u ritam koji mu odgovara. Pogađa, asistira, hvata lopte, sve u svom "modu". Kad uvede utakmicu u ritam koji mu odgovara, onda može što hoće - rekao je o sjajnom Srbinu.

Na pitanje je li Jokić najbolji igrač s ovih prostora, odgovorio je da još nije na toj razini.

- Možda i bude, ali ne još. Unatoč svim statistikama, Jokić nije na poziciji centra na razini Divca i Rađe. Divac je prije 30 godina iznenadio Ameriku kako je svojom visinom baratao loptom, Rađa kako je mogao uhvatiti loptu ispod koša i stići na drugu stranu zabiti koš - rekao je Kukoč.

Linker
06. svibanj 2024 18:09