AP Photo
KOŠARKA

Rusija i Litva na OI

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 08. srpanj 2012. 12:07

Košarkaši Rusije i Litve izborili su, preko kvalifikacijskog turnira igranog u Venezueli, nastup na skorašnjim Olimpijskim igrama kojima je domaćin London.

Uspjelo je to spomenutim reprezentacijama tako što su dobili polufinalne oglede kvalifikacijskog turnira, a za posljednje treće mjesto koje vodi prema Londonu će se boriti Nigerija i Dominikanska Republika.

Rusija je sa 85-77 pobijedila Nigeriju, koja je kolo ranije izbacila s turnira, Grčku. Za Ruse je ovo treći nastup na Olimpijskim igrama, a treba spomenuti da je Nigerija bila na sličnom tragu, kao protiv Grčke, da iznenadi još jednog favoriziranog suparnika.

Rusija se, baš kao i Grčka, odlijepila od Nigerijaca u drugoj četvrtini (20-8 su dobili taj dio igre). No, u nastavku je Nigerija, malo po malo, smanjivala zaostatak, pa je tako pet minuta prije kraja bilo samo +6 za Rusiju. Ipak, ruski igrači nisu dopustili novi veliki šok na turniru, te su rutinski u završnici blokirali nalete opasnog suparnika.

Najbolji su kod Rusije bili Andrej Kiriljenko sa 19 poena, osam skokova, četiri ukradene lopte i tri asistencije, te Aleksej Šved sa 22 poena, šest skokova i četiri dodavanja. Najbolji Nigerijac je bio Ike Diogu sa 16 poena i 12 skokova.

Litva je lakše pronašla put do uspjeha, te je u polufinalu svladala Dominikansku Republiku 109-83. Već na poluvremenu je bilo 15 poena razlike, a dodatno povećanje rezultata Litavci su kreirali u zadnjoj četvrtini (+12 u tih deset minuta igre).

Pet je Litavaca postiglo dvoznamenkasti broj poena, a najviše Maciulis (19), uz šest skokova i sa šutom 6-8 za dva poena i 2-2 za tri poena. Valanciunas je dodao 17 uz sedam skokova. Kod Dominikanske Republike je prednjačio Jack Martinez sa 13 poena i 10 skokova.

Kvalifikacije za OI:

Rusija - Nigerija 85-77

Litva - Dominikanska Republika 109-83

Linker
29. rujan 2024 00:16