Krunoslav Simon

 INA FASSBENDER Afp
LEGENDA - ZAUVIJEK!

Sad je službeno, Hrvatu Turci dižu dres pod svod dvorane: ‘Da mi je to netko rekao... Nezamislivo!‘

Bit će to tek drugi dres koji će visjeti u Sinan Erdem dvorani, prvi je onaj legendarnog Makedonca
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 24. studeni 2022. 15:14

Sinan Erdem je najpoznatija turska dvorana, mjesto na kojemu se do sada igralo svjetsko i europsko košarkaško prvenstvo i mjesto na kojemu će se igrati u bliskoj budućnosti sve ono što Turci požele organizirati od vrhunskog dvoranskog sporta.

Od 1. prosinca nadalje, u toj će, sad već kultnoj europskoj dvorani visjeti zauvijek dres jednog Hrvata. Naime, Efes, dvostruki uzastopni europski prvak, u četvtak je objavio kako će prvog dana prosinca kao počast svemu što je napravio za istanbulski klub, kojemu je Sinan Erdem dom, podići dres Krune Simona uoči euroligaške utakmice protiv Olympiacosa.

Simon zna za to već neko vrijeme, ali je do objave morao šutjeti o svemu. Iako, ponos se mogao iščitati iz svega što nam je o tom činu Efesa kazao...

- Velika je to počast za mene. Efes je već poslao avionske karte za mene i cijelu obitelj, idemo tamo 29. studenog, podizanje dresa je 1. prosinca. I mogu reći da sam jako ponosan, jer to je jedan znak traga koji sam tamo ostavio. Znam da je ispalo da budem prvi iz ove generacije Efesa kojemu se podiže dres, ali sam jako dobro svjestan da je to tako jer sam prvi otišao, nakon prošle sezone, a nije mi niti kraj pameti pomisliti da sam u osvajanju tih trofeja bio važniji od jednog Shanea Larkina ili Vase Micića, koji još uvijek igraju za Efes.

Bit će to ukupno drugi dres koji će visjeti sa svoda Sinan Erdema, jer je tu je već dres makedonskog playmakera Petra Naumoskog, legende kluba iz devedesetih godina prošlo stoljeća. Simonov će dres s brojem 44 visjet će odmah do...

- Proveo sam pet godina u Efesu, živio sam pet godina u Istanbulu i od prvoga dana mi se svidjelo baš sve. Ozračje koje vlada oko klub, ali is am Istanbul. I tu će se uvijek osjećati poput svog doma. Znate i sami koliko sam privržen Zagrebu i koliko mi znači sve što ima veze s mojim gradom, ali ja sam u zadnje dvije godine osjećao kad bih sletio u Istanbul kao dolazim u Zagreb. Da mi je to netko kad sam potpisivao za Efes, bilo bi mi to nezamislivo.

image
SEFA KARACAN Anadolu Agency Via Afp

Efes je i bez Simona u pohodu na trostruku uzastopnu europsku krunu. Opet je počeo klimavo u sezonu, ozlijeđen je i Shane Larkin, no pala je Barcelona, svladali su Milano s trideset poena viška u gostima, a i Larkin se vraća...

- Nije to novost za Efes, svake sezone je počinje s dosta mučenja, ali ove je sezone dosta drugačije, jer je dosta novih igrača, koji su i nositelji, pa je sve to trebalo uglazbiti. To treba imati na umu kad se gleda start Efesa. No, sada se vraća Shane, pa će to biti opet kompletna slika, a Efes će i dalje biti favorit za sve.

Proteklog tjedna Efes je svladao Barcelonu, a nakon utakmice je trener Barcelone Šarunas Jasikevičius vulgarno napao pomoćnog trenera Efesa, našeg Tomicu Mijatovića optužujući ga da je Efes snimao trening Barcelona...

- Imam veliki respekt prema Šarasu i kao igraču i kao treneru, ali mislim da je s nekim stvarima doista pretjerao i da mu se ne smije gledati kroz prste nedopustivi način na koji se ponaša. Znam Tomicu i ono za što ga optužuje Šaras je totalna nebuloza i sasvim sam siguran sam da je sto posto u pravu. Šarasova ponašanje iznenađuje, jer ponavljam imam veliki respekt prema njemu i kao igraču i kao treneru.

Sve se to događa dok Kruno Simon pohađa vjerojatno posljednju rehabilitaciju u svojoj dugoj karijeri. On je igrač Cedevite Junior, a nakon što je odigrao samo jednu utakmicu ove sezone na treningu je slomio ruku i čeka se sada njegov povratak.

- Upravo sam dogovorio s liječnikom kontrolni pregled, jer proteklo je šest tjedana od operacije. I moram reći da sam već jako nervozan, jer mi se baš jako igra. Fali mi košarka, fali mi igra s loptom, jer su mi suhi treninzi bez lopte dosadili. Opet, ne želim se vraćati na silu, pa to moramo biti pametni.

Ako liječnik na tom kontrolnom pregledu da zeleno svijetlo za normalan trening, kad bi Simon mogao i zaigrati?

- Čeka me nakon toga tjedan dva treniranja s loptom, driblinzi, lagana polaganja, kako bih jačao specifični dio ruke. Taman će se sve to poklopiti s pauzom u sezoni, ali i ona će pomoći da se nakon nje vratim u punoj snazi.

Kruno Simon je i veliki nogometni fan, ali tko to uopće nije posljednjih dana. A ovo je njegov dojam nakon prve utakmice u Dohi u kojoj je Hrvatska remizirala s Marokom.

- Sigurno je da nitko nije zadovoljan. Ali, ovo je tek prva utakmica, a one su teške. Mi smo ponekad i skloni podcjenjivanju nekih reprezentacija, no ja sam siguran da je ova naša reprezentacija u stanju igrati odličan nogomet. I da dečki imaju puno rezerve. Ispred nas su utakmice protiv Kanade i Belgije, koje su pokazale da su odlične reprezentacije, ali meni je cijelo vrijeme u glavi da smo mi najbolji kad je najteže. I ne bojim se niti Kanade, a niti Belgije ako ćemo biti pravi.

Ne postoji veliko natjecanje na kojemu Simon nije pratio u zadnje vrijeme nogometnu reprezentaciju, ali u Katar neće ići...

- Jednostavno nisam fan cijele te organizacije. Obožavam ta velika nogometna natjecanja, idem na svako prvenstvo, ali ovo me jednostavno ne privlači. I daleko je, i cijene su sulude, pa sve to postaje malo više od nogometa u koji smo se svi zaljubili.

Linker
19. travanj 2024 00:24