Luka Gerlanc / CROPIX
A-1 LIGA KOŠARKAŠA

Šarić i Blassingame pokorili Višnjik, Cibona dvokorakom prošla u finale!

Košarkaši Cibone izborili su finale hrvatskog prvenstva nakon što su i u drugoj utakmici polufinala u gostima pobijedili Zadar s 90-86 (45-46) i s 2-0 otišli u finale gdje će se boriti s gradskim suparnikom Cedevitom
Piše: Bernard PalekaObjavljeno: 29. svibanj 2014. 00:20

Ipak nema - treće. Cibona se domogla pobjede u pravoj ratničkoj, dobroj utakmici i otišla u finale. Zadar je svoju prednost u prvom poluvremenu gradio u dobrom spoju pokretljive obrane, male inicijative u napadačkom skoku (6), te na pristojnoj realizaciji. Dok se Cibona snašla, dok je u napadu živjela samo od tandema Šarić - Rozić, Zadrani su već bili ostvarili solidnu prednost i na kraju prve četvrtine prilično ozbiljno zabrinuli Vukove.

U tom dijelu Slaven Rimac nikako nije mogao dobiti balans, a u momčadskoj je realizaciji zapinjalo jer je Blassingname upisao svega jedan poen, a ostali koji se na našli na parketu, osim Šarića i Rozića, praktički ništa. S druge je strane Zadar imao raznolika rješenja, a obranu je držao pod kontrolom. No, u drugoj četvrtini domaćin je počeo nailaziti na probleme. Prije svega u organizaciji napada, naišlo je razdoblje s malo ideja i malo poena, tu se bio izdigao samo Filip Kraljević (12 poena u sedam minuta), dok je s druge strane Cibonina igra Blassingnameovom zaslugom dobila malo više boje, okusa i mirisa. U realizaciji on je isplivao, preuzeo je inicijativu, ubacio je tri trice, držao tenzije i na njegovu adresu ide najviše zasluga za to što su se Vukovi s 31 poenom u tih 10 minuta približili samo na poen razlike prije drugoga poluvremena.

Dvojac Blassingname i Šarić, uz malu pomoć Rozićevu, odradio je treću četvrtinu na visokoj razini. Zadar je pomalo kopnio, itekako se odrazilo to što je Rajko Vidaković u odnosu na Slavena Rimca imao nešto manje mogućnosti za česte zamjene. Intenzitet koji je upostavila Cibona, zatim 13 Šarićevih poena i Blassingnameova kontrola lopte dali su Ciboni više vjetra, ali je Zadar na kraju ipak uspio izvući neodlučeno (72:72) prije zadnje četvrtine.

Zadnja četvrtina ponudila je dosta zanimljiv sadržaj. Mala prednost Cibone, dosuđena nesportska pogreška Ivanovu na Šariću, pa je Zadar preko Ivanova i Sobina vryatio prednost (81:79), a onda sa četiri uzastopna poena ( Šarić i Jagodić-Kuridža) došla na 81:83. Vidaković je vratio Lyonsa poslije malog odmora i baš je on ulazom izjednačio na 83:83.

Related content

Uslijedilo je nekoliko promašaja, pa je sigurni Šarić Ciboni donio 83:85, a na drugoj strani Kraljević promašio dva slobodna bacanja. Zadar je izjednačio Ramljakovom odbojkom u kontri poslije Šarićeve izgubljene lopte, a onda mirni Marin Rozić ubacio svoju treću tricu iz trećega pokušaja i Cibona je ušla u završnicu sa značajnom prednošću. Mogla je i riješiti sve preko Šarića, ali ga je prilično žestokim startom blokirao Sobin i odjurio u kontru u kojoj ga je prekršajem zaustavio Jagodić-Kuridža. Sobin je pogodio jedno slobodno bacanje za 86:88, Blassingname promašio tricu, no odbijenu je loptu uhvatila Cibona, prekršaj na Jagodiću - Kuridži, ali 10 sekunda prije kraja ne i slobodna bacanja jer Zadar još nije bio u bonusu. Brzo je Blassingname isposlova dva slobodna bacanja, pogodio je jednu, Ramljak krenuo prema Cibonunu košu, a Kus ga prekršajem zaustavio. Pet i pol sekundi do kraja, prvo slobodno bacanje nije pogodio, drugo je bilo klasični nabijanac, no lopta je došla Ciboni koja je preko Rozića jednim slobodnim bacanjem zaključila utakmicu.

Linker
03. svibanj 2024 19:24