REUTERS/Thomas Peter
PONOVNO NA SVJETSKOM TRONU

ŠPANJOLSKA JE NOVI PRVAK SVIJETA! FANTASTIČAN NASTUP PRVOG FAVORITA SP-A Argentina nije imala šanse, razigrani Španjolci u velikom stilu uzeli zlato

Piše: HinaObjavljeno: 15. rujan 2019. 13:53

Španjolski košarkaši osvojili su naslov svjetskih prvaka nakon što su u finalu u Pekingu svladali Argentinu s 95-75 (23-14, 20-17, 23-16, 29-28).

Španjolcima je to drugi naslov svjetskih prvaka, a prvi su osvojili 2006. godine, a do drugog naslova su došli sa svih osam pobjeda. U finalu su na dominantan način "razbili" Argentinu s 20 razlike, a Argentinci su u dvoboju za zlato ostali posve bez snage i odigrali najlošiju utakmicu na prvenstvu.

Španjolci su puno bolje otvorili utakmicu, poveli su s 12 razlike, da bi Argentinci furioznom serijom došli samo na poen zaostatka. No, to je bilo sve od Južnoamerikanaca u finalu, Španjolci u drugoj četvrtini ponovno dižu razliku na +15 i tu prednost kontroliraju do samog kraja te suvereno osvajaju naslov.

Kod Španjolaca je prednjačio Ricky Rubio s 20 koševa i 7 skokova, Sergio Lull je dodao 15 koševa, a Marc Gasol (14, 7 skokova) je naslovu NBA prvaka dodao i svjetski. Gabriel Deck (24) i Nicolas Laprovitola (17) bili su najbolji kod Argentinaca, čije su prve zvijezde Luis Scola (8) i Facundo Campazzo (11) posve podbacile. Španjolci su imali čak 20 skokova više (47-27) u finalu.

Ranije su košarkaši Francuske u utakmici za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Kini svladali Australiju sa 67-59 (11-16, 10-14, 21-16, 25-13), obranivši tako broncu osvojenu na prethodnom SP u Španjolskoj.Australija, koja je vodila tri četvrtine i na polovici treće četvrtine imala prednost od čak 15 koševa, drugi je put na velikim natjecanjima ostala bez medalje. Na OI u Rio de Janeiru 2016. je u borbi za broncu izgubila od Španjolske.

Najbolji strijelac u redovima Francuske bio je Nando De Colo sa 19 koševa te Evan Fournier sa 16, a ključnu ulogu odigrao je u zadnjoj četvrtini s tri trice Andrew Albicy (devet koševa).Kod Australije, koja je izgubila čak 19 lopti na utakmici, najviše je koševa zabio Joe Ingles (17), dok je Patty Mills ubacio 15.

ŠPANJOLSKA - ARGENTINA 95:75 (23:14, 20:17, 23:16, 29:28)

ŠPANJOLSKA: Colom, Fernandez, Ribas, Rubio, Claver, Gasol, W. Hernangomez, Oriola, Rabaseda, Llull, Beiran, J. Hernangomez

ARGENTINA: Caffaro, Vildoza, Scola, Campazzo, Laprovittola, Brussino, Fjellerup, Delia, Deck, Redivo, Garino, Gallizzi

-----------------------------------------------

KRAJ: Španjolska je svjetski prvak. Susret je završen rezultatom 95:75.

Četvrta četvrtina:

9' Plus 20 je, točno 90:70.

7' Nešto duže vrijeme između prekršaja. Ulazak u posljednje tri minute, 84:70 vode Španjolci.

6' Dva bacanja stavlja Rubio, opet su Argentinci došlli do -12, ali više nije moglo, barem ne za sada. Peti prekršaj i za Ribasa.

5' Lull 2+1! Vrlo važni koševi za Furiju. 73:58, polovica četvrtine polako prolazi. Tricu potom zabija i Juancho Hernangomez. On je sada zaradio i peti prekršaj, a koš i dodatno bacanje stavlja Deck. Deck zabija i nakon ukradene lopte za 78:66.

4' Još dva bacanja za Campazza, čini se da još nije sve gotovo i da smo možda malo prerano zaključili stvari.

3' Pokušavaju Argentinci nekako doći do smanjenja rezultatskog zaostatka, ali im to do sad baš i nije išlo... Laprovittola doduše zabija tricu, a onda se u seriji 0-5 nadodaje i Deck pa će Scariolo na plus 14 ipak zvati minutu odmora.

1' Još deset minuta dijeli Španjolsku od novog naslova svjetskog prvaka.

Treća četvrtina:

10' Laprovittola je nakon bacanja postao prvi Argentinac s dvoznamekastim brojem poena. U trećem periodu gledamo festival slobodnih bacanja. Na kraju treće je velikih plus 19 za Španjolce.

9' Iako iz igre ima šut 0-6, Scola skuplja poene iz slobodnih bacanja. Evo mu šestog.

8' Scola je dodao još dva s crte, nema tektonskih promjena po pitanju rezultata.

7' Prvi poeni Clavera danas. Scola će nakon prekršaja Gasola na crtu "za jedan". Tek sada je zabio svoje prve poene.

6' Nakon minute odmora Sergija Scariola, dva slobodna bacanja ubacuje Sergio Llull. Gasol dodaje jedno - 58:39.

5' Argentinska trica zasad je na 3-16, nemaju Gaučosi nikakvog rješenja za ovu utakmicu. Ide i 2+1 za Rubija. Fenomenalna je Španjolska na početku drugog dijela. Deck smanjuje tricom... Jednu je stavio i Campazzo za ekspresnih 6-0 Argentine!

4' Vildoza promašuje tricu, Španjolska ima najveće vodstvo (52:33).

3' Dva slobodna bacanja imat će Juancho Hernangomez, zabio je jedno. Argentina se teško nosi s vrlo razigranom Furijom. Gasol zabija novi zicer.

2' Skok u napadu, Oriola je promašio, ali je Rubio popravio.

1' Razmjena koševa na startu drugog poluvremena. 45:33 je, Španjolska je i dalje vrlo agresivna.

Druga četvrtina:

10' Poluvrijeme završava s 12 koševa španjolske prednosti. Zasad Furija sve drži pod kontrolom. Već osam španjolskih igrača upisalo se u strijelce, a oni i skakački dominiraju. Kod Argentine - Laprovittola 9, Brussino je ostao na startnih 8 poena.

9' Campazzo zabija oba (39:31). Ipak, Juancho Hernangomez od table vraća na deset razlike. Rubio se potom ušetao u reket nakon promašaja vanjskog šuta Campazza.

8' Laprovittola stavlja dva slobodna bacanja, a onda zabija i Oriola. Na crti slobodnih bacanja opet je Campazzo.

7' Zakucavanje Decka nakon što Rudy i Claver nisu pogodili na suprotnoj strani. Rudy se iskupljuje polaganjem za 37:27.

6' Delia zabija na dodavanje Campazza, Ribas radi nesportsku osobnu pogrešku i daje Argentini priliku za kakvim-takvim priključkom. Campazzo zabija oba slobodna bacanja.

5' Willy Hernangomez stavlja dva slobodna bacanja, Furija održava dvoznamenkastu prednost.

4' Laprovittola konačno zabija tricu - 31:19 je. Zabio je isti igrač i za dva.

3' Krasno se okrenuo Willy Hernangomez i dodatno povećao španjolsko vodstvo. Argentince ne ide vanjski šut, Laprovittola promašuje, ali Rudy zato ne griješi. Španjolska serija 17:1.

2' Dugo su strijelci bili rezervirani, mnoštvo prekršaja na startu ove dionice. Rudy zabija tricu za 26:14.

Prva četvrtina:

10' Za plus osam (21:13) zabija Willy Hernangomez koji je ukrao loptu i fantastično istrčao kontru. Zabija i Llull za 23:14, konačan rezultat prvog perioda.

9' Ribas je zabio tricu za novo španjolsko odvajanje. U sljedećem napadu isti je igrač realizirao dva slobodna bacanja.

8' Scola promašuje tricu za minus jedan, Rubio također ne zabija. Ali, Gabriel Deck ima dva plus jedan! Deck je zabio, 12:0 Argentinaca.

7' Campazzo smanjuje na 14:10, imali su Argentinci i napad za minus dva. Španjolci padaju, Scariolo je pozvao minutu odmora.

6' Još jednom Brussino gađa tricu! Zabio je svih osam poena Argentine.

5' Konačno argentinski koš, trica Brussina. Zasad je on jedini strijelac Gaučosa.

4' Ne ulazi trica Campazzu, šuterska kriza poprima sve veće razmjere, a s druge strane zabija Oriola (14:2).

3' Dva slobodna bacanja pogađa Rubio, 9:2 je za Španjolsku. Razlika se povećava, Juancho Hernangomez zabija koš, a imat će i dodatno bacanje nakon prve minute odmora. I njega je zabio, odlaze Španjolci na plus deset.

2' Zabija i Rubio, 4:0 početno vodstvo Španjolske. Uslijedila je i trica Marca Gasola. Prve argentinske koševe zabija Brussino.

1' Čast da zabije prve poene danas imao je Oriola. Prije njega promašivali su Rubio i Scola.

14:00 Susret je počeo!

13:45 U susretu za treće mjesto Francuzi su sa 67:59 svladali Australiju. Posebno su efikasni bili u posljednjoj četvrtini koju su dobili rezultatom 25:13.

Linker
23. travanj 2024 09:50