Toni Kukoč i ovoga je ljeta na Gripama navijao za svoj klub koji je u njegovo vrijeme bio pojam u Europi
 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
RASPRODAJA UGLEDA

Sramotno pripremljen izlet nekad velikog hrvatskog kluba! Golobradi Kukoč i društvo su te razbili s +93

Split se nakon 17 godina vratio u europska natjecanja i ispao u kvalifikacijama za FIBA Ligu prvaka
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 16. rujan 2021. 17:19

Poraz od Fribourga, švicarskog prvaka koji je u prvom kolu atenskih kvalifikacija za Ligu prvaka bio slobodan i čekao da se hrvatski doprvak obračuna s poluamaetrima s Cipra - što zorno demonstrira stanje u našoj klupskoj košarci - ni u kojem slučaju se ne može nazvati sramotnim. Iz razloga što je bio očekivan nakon što je Split u Atenu došao sa samo 10 igrača koji su se na Gripama okupljali tek u protekla tri tjedna nakon što je novi trener Srđan Subotić pripreme počeo bez više od pola momčadi kakva je danas.

Tako je završio europski put Splita, nekad velike Jugoplastike koja se s ovim švicarskim klubom susrela u Kupu Radivoja Koraća 1986. godine s tek punoljetnim Tonijem Kukočem i upisala +93 (!) u dvije utakmice. U Švicarskoj su Žuti dobili 38 razlike (119:81), na svojim Gripama čak 55 (120:65). U Ateni je bilo minus devet...

Ali ni "break" od preko 100 poena u 35 godina nije pretjerano važano, nitko tu više ne živi u zabludi da "tamo neki Švicarci" nisu bolji od hrvatskog doprvaka, problem ovog atenskog izleta puno je dublji od po jedne pobjede i poraza u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a on leži u činjenici da se Split nije ni smio vratiti u Europu ako za Europu nije spreman. A da je tome tako su morali znati i bivši članovi Nadzornog odbora, koji su olako prihvatili pozivnicu Hrvatskog košarkaškog saveza, znajući da su na odlasku, kao i da aktualno stanje u klubu ne dozvoljava mogućnost nastupa u tri paralelna natjecanja.

Kako nastup u HT Premijer ligi nije sporan, dok su se iz kluba također odavno izjasnili da ni u kojem slučaju neće istupiti iz ABA lige, nastup u Ligi prvaka bio je nemoguć s financijskog, čak i čisto kalendarskog aspekta. Pa je tako svima bilo jasno da Split na kvalifikacije u Atenu ide ispasti jer bi se u suprotnom uveo u velike probleme.

- Osjetili smo razinu na kojoj svi želimo biti, ali ostaje žal da nismo ušli u finale kako bismo se borili za nešto više - poručio je trener Srđan Subotić nakon poraza od Fribourga.

Razumljiva izjava svakog istinskog sportaša kakav Subotić bez sumnje jest. Međutim, i sam je sigurno svjestan da njegova momčad ne bi mogla pratiti zahtjeve tog natjecanja, čak i kad se po povratku iz Grčke treninzima priključe Roko Ukić i Shawn James, programirani starteri na playu i centru.

I tu se krije sramota iz naslova ovog teksta. Naime, tako je pripremljena ova sezona koja je počela u Ateni. Sramotno. Jer ako momčad na početku priprema nije kompletna, odnosno ako se nije uspjela kompletirati ni do prve službene utakmice, onda je tu sve jasno. Žuti su na kvalifikacije otišli rasprodavati ugled nekad velikog kluba. Velikoj povijesti unatoč, Split to danas nije. Makar na Gripama vjeruju da se i u sljedećoj sezoni mogu boriti za trofeje u Hrvatskoj te osigurati ostanak u ABA ligi. Što bi se moglo i dogoditi s Ukićem - u prosincu će napuniti 37 godina - iz prošle sezone i ako se Jones zaista potvrdi kao pojačanje.

Ali ako se i dogodi, to neće promijeniti činjenicu da se na Gripama radi stihijski i da će Srđan Subotić prije svega morati - improvizirati. Ostaje nam vidjeti koliko će u tome biti uspješan, ali bez podrške "odozgo", bez posloženog sustava funkcioniranja cijelog kluba, to dugoročno neće značiti baš ništa...

Linker
25. travanj 2024 01:39