RONALD GORSIC Cropix
DRAMA POD TORNJEM

Sudac napravio ozbiljnu zbrku, Split se žalio, ali teško je očekivati da će Cibona pristati na novi meč!

U zadnjoj sekundi kod plus dva za Cibonu dosuđea su tri bacanja za Split. Ali, nikad nisu izvedena
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 08. prosinac 2022. 19:31

Ostalo je 1,2 sekunde do kraja na semaforu utakmice osmine finala Kupa Krešimira Ćosića, pri vodstvu Vukova od 90:88. Minutu odmora imala je klupa Splita. Loptu je iz auta izvodio Roko Ukić, a po nju je stigao Dominik Mavra, kojega je pratio Blaž Mesiček. Mavra je primivši loptu zadriblao ulijevo, jednom udario u pod, pa se podigao na šut i promašio, a u zraku je ostala ruka Luke Karduma, prvog suca ove utakmice, pokazujući da je Mavra fauliran pri šutu i da treba izvesti tri slobodna bacanja.

Povjerenik Perković

Kronologija događaja ide nakon toga ovako; druga dvojica sudaca, Martin Vulić i Bojan Kruljac, dolaze do Karduma na konzultacije i, očito je, netko od njih nije siguran je li faul dosuđen unutar vremena. Opet, netko od njih se i dosjetio, iako za ovaj stupanj natjecanja nije moguća upotreba snimke, kako je direktan prijenos na SPTV-u i da se tamo može provjeriti što je bilo. Kardum tada odlazi do klupe Splita i govori da će pogledati snimku, isto radi i na klupi Cibone te s Martinom Vulićem odlazi provjeriti na monitoru uz teren što se zbilo.

Vrlo su kratko bili uz monitor, jer tu je sve bilo jasno. Lopta nije napustila Mavrinu ruku, a već se upalilo svjetlo koje označava kraj utakmice na tabli, kao što je i faul kojega je dosudio Kardum bio izvan vremena. Prevedeno, Cibona je čisto pobijedila. Međutim, Split se žalio nakon utakmice tvrdeći kako Kardum nije smio pogledati snimku, jer to nije dozvoljeno pravilima. I da je trebao dopustiti Mavri da izvede tri slobodna bacanja.

Prvi stupanj za donošenje odluke po ovoj žalbi jest povjerenik natjecanja Božo Perković, a ako s njegovom odlukom jedan od klubova neće biti zadovoljan, Savez slaže tročlanu komisiju koja će donijeti konačnu odluku.

Kako je Cibona pobijedila unutar vremena, a snimka će to potvrditi, bez obzira je li ona smjela biti korištena ili ne, teško je za vjerovati da bi pod Tornjem pristali utakmicu osmine finala igrati ponovno, samo zato jer se Luka Kardum zaigrao. Taj scenarij je najmanje vjerojatan i kad bi se on dogodio, sasvim je jasno da bi nas čekao puno veći skandal od ovoga koji je kreirao Kardum svojom pogreškom.

O čemu se tu radi? Šibenčanin Luka Kardum sudi ABA ligu, zna dobiti pokoji meč i u Euroligi i Eurokupu, a na svim tim terenima zna da postoji mogućnost pregledavanja snimke nakon odluke koju je donio u završnici utakmice. Prevedeno, niti jedan iskusniji sudac nikad ne bi odsvirao faul na Mavri, jer za 1,2 sekunde nije moguće da Mavra primi loptu, napravi dribling, naskoči na dvije noge i šutne dok ga prati igrač.

Svaki iskusniji sudac, koji je godinama sudio bez video asistencije, odsvirao bi kraj utakmice, a jedina je mogućnost da bi sudio faul, ali tada na podu, za dva bacanja, bila bi samo ako je netko faulirao Mavru prije nego što se ovaj podigao na šut. A to se ovdje nije dogodilo. I da je u Karduma više iskustva, niti sada ne bismo imali repove utakmice.

Veliki presedan bi to bio

Iako je Splitov trener Srđan Subotić kazao kako za njega ova utakmica nije završila, jer čeka odluku po žalbi, bio bi veliki presedan da se odluči igrati ponovno. Osim što se ta utakmica vjerojatno ne bi odigrala.

Prisjetimo se samo recentne situacije s Eurobasketa kada Litva nije šutirala slobodno bacanje koje je trebala šutirati, a utakmica s Njemačkom je kasnije otišla u produžetke, koje je Litva izgubila. Niti ta se utakmica nije igrala ponovno, niti je FIBA-i palo na pamet da to traži od nekoga...

Linker
19. travanj 2024 05:55