SRUŠIO ŠARIĆEV REKORD

Super Mario ide u Orlando: 'Nismo ga doveli da bi osvajao naslove u zakucavanjima!'

U noći s četvrtka na petak Mario Hezonja ispisao je novu stranicu u povijesti hrvatske i europske košarke. 20-godišnji Dubrovčanin izabran je kao 5. pick na NBA draftu
Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 26. lipanj 2015. 11:25

U noći s četvrtka na petak Mario Hezonja ispisao je novu stranicu u povijesti hrvatske, ali i europske košarke. Dvadesetogodišnji Dubrovčanin izabran je kao 5. pick na NBA draftu od strane Orlando Magica, što ga, uz Španjolca Rubija, kojeg su također 5. pickom 2009. godine izabrali Minnesota Timberwolvesi, čini najviše pozicioniranim europskim bekom u povijesti izbora. Naravno, Hezonja je ovim izborom debelo srušio hrvatski rekord na draftu koji je 12. mjestom na prošlogodišnjem izboru postavio Dario Šarić. Podsjećamo, i Šarića je tada izabrao Orlando, ali su mladog Šibenčanina tradeom odmah poslali u Philadelphiju.

Hezonji su dionice naglo porasle doslovno nekoliko sati uoči održavanja drafta – Mario je do prije nekoliko dana figurirao kao siguran odabir na jednom od prvih osam mjesta, ali za većinu analitičara to je značilo 7. ili 8 pick te odlazak u Denver ili Detroit. No, prvo ga je ESPN-ov novinar Chad Ford 'dignuo' na 5. mjesto u svojim prognozama, da bi se u četvrtak poslijepodne Mario i na drugim projekcijama popeo na 6., 5. ili čak 4. mjesto.

U svakom slučaju, u Orlandu su bili oduševljeni što je Hezonja ostao slobodan na 5. mjestu te je njihov generalni menadžer Rob Hennigan stisnuo pesnice kad je shvatio da Knicksi 4. pickom uzimaju Latvijca Kristpasa Porzingasa, koji je ujedno jedini više pozcionirani Europljanin na ovogodišnjem draftu.

'Nismo ga doveli da 'samo' osvaja natjecanja u zakucavanju i tricama, već se nadamo da će nam Mario pomoći da pobjeđujemo. On je super talentirani dečko koji donosi mnogo dobrih stvari u naš klub. Odličan je šuter i posjeduje široki napadački arsenal. Također, dobro se kreće na parketu te može igrati obranu zahvaljujući svojoj atletičnosti – rekao je Hennigan za službenu stranicu Magica.

Nažalost, Mario nije bio osobno prisutan na draftu, budući da je njegov trener u Barceloni, Xavi Pascual, odredio kazneni trening za četvrtak ujutro (Barça je izgubila naslov od Reala) pa nije bilo moguće da na vrijeme stigne u New York. Stoga je Mario za svoj novi klub izbor prokometirao iz Španjolske:

- Doista sam sretan što me odabrao Orlando jer su oni jako dobra ogranizacija. Generalni menadžer, trener i igrači su svi super pa sam i zbog toga dodatno sretan.

Mladi Hrvat je zatim u svojem prepoznatljivom 'vjerujem-u-sebe' stilu dodao:

- Sve što činim nastojim uraditi na najvišem nivou. Igram s velikim sampouzdanjem i to me tjera da budem bolji svaki dan i sprema me za velike stvari!

Hezonja je ovim izborom postao i najviše draftirani neamerički igrač u povijesti Orlanda. GM Hennigan je istaknuo kako ga već sljedeće sezone očekuje u klubu te smatra da njegov otkup od Barcelone neće biti problematičan. Mario, naime, u ugovoru s Barçom ima klauzulu koja određuje da Katalonci moraju primiti 2 milijuna dolara ako ovog ljeta ode za NBA ligu. Kako će mladom Hrvatu rookie plaća u prvoj sezoni iznositi najmanje 3 100 000 dolara, to ne bi trebao biti problem (podsjećamo, NBA klubovi ne smiju plaćati odštete za igrače, već taj novac ide iz njihovog ugovora).

U svakom slučaju, u Magicu će našeg igrača dočekati crnogorski centar Vučević, dok će se za minute boriti s Oladipom, Fournierom, Harrisom i Benom Gordonom, ovisno o tome da li će igrati 'dvojku' ili 'trojku' u novoj momčadi. Sudeći po prvom pogledu na sastav Orlanda, željenih 25 minuta po utakmici trebali bi se ostvariti za našeg košarkaša.

Inače, na prvom mjestu drafta nije bilo iznenađenja – Minnesota Timberwolvesi izabrali su bivšeg centra Kentuckyja Karla Anthonyja Townsa za kojeg se smatra da je igrač s najvećim potencijalom u ovogodišnjoj generaciji. Lakersi, s druge strane, jesu iznenadili jer su drugim pickom uzeli playmakera D'Angela Russella, dok je Jahil Okafor 'pao' na treću poziciju, u Šarićevu Philadelphiu. Kod Sixersa bi mogla nastati gužva pod košem sljedeće sezone, budući da već imaju Noela, a trebao bi se vratiti ozljeđeni centar Embiid. Gdje su tu uračunali centra Dukea, zna samo GM Sixersa Hinkie. Moguće je da imaju i neki trade u vidu jer je Okafor već sad spreman za NBA, a 211 cm visoki igrač s dobrim kretanjem pod košem nije tako česta biljka.

Kao kuriozitet valja spomenuti da su najvijači Knicksa izviždali izbor Porzingasa – Latvijac, još jedan u nizu 'novih Nowitzkija', vjerojatno ih previše podsjeća na Andreu Bargnanija, koji u MSG-u nije pružio ono što se od njega očekivalo. A opet, u tom klubu nitko osim Anthonyja se ne može sastaviti s loptom već nekoliko sezona .

Linker
21. svibanj 2024 23:38