RANKO SUVAR Cropix
TEŠKA SITUACIJA

Sve skupa izgleda otužno: Kad bi hrvatski klubovi stigli do ovog pothvata, bilo bi to malo čudo

I da. Ostat će borba za trofeje. Jer njih, domaće trofeje, na kraju dana netko mora osvojiti
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 16. listopad 2024. 10:05

Nije bilo tako davno, sjetit ćete se, nema tome niti mjesec dana, hrvatski košarkaški klubovi kretali su novu sezonu s velikim planovima.

Zadar je znao da je ostao bez Luke Božića, ali i Darija Drežnjaka i Arijana Lakića, no Amar Gegić i tek pridošli Vladimir Mihailović trebali su Danijelu Jusupu donijeti kontinuitet trofeja i sigurno mjesto u doigravanju ABA lige. Jusup je u sezonu ušao i plačući oko svog ugovora koji je trajao do konca tekuće sezone, tražio je on još jednu, a onda se nekako stvar smirila nakon što je dobio produžetak za pola sljedeće sezone.

Split je složio momčad koja je trebala nakon dva desetljeća napokon osvojiti trofej, ali i biti u doigravanju ABA lige. Onda je stiglo prizemljenje u Podgorici, dogodile su se i ozljede Bensona i Katića, ali uhvatila se Zvezda na krivoj nozi i umalo pobijedila Cedevita Olimpija. Split se još nekako koprca.

Otužna slika pod Tornjem

A Cibona je posebna priča. Samo par dana uoči početka sezone obznanjeni su ciljevi. Dva trofeja i doigravanje ABA lige, sipale su se velike riječi nadahnute s registracijom cijele momčadi za sezonu. I dok je u startu bila nejasna pozicija upravljanja kluba prema kojemu četiri inozemna člana Skupštine kluba biraju i plaćaju trenera i strane igrače, a domaći dio kluba, formalno u klubu i oni izvan njega, plaćaju domaće igrače, ali i skidaju blokadu na HKS-u, sve se raspalo i prije nego li je to itko mogao očekivati.

Chris Thomas je dobio šansu, mediji su lijepo prenijeli njegove košarkaške poglede, klub mu je bildao PR s pričom o tome kako je odgajao Stepha Curryja, a on je mantrao o tome da mu Vukovi igraju kao Golden State Warriorsi.

Onda se sve urušilo. Cat Barber nije tip kojega je lako voditi, a Thomas nije trener koji ga je mogao kontrolirati. Momčad je prilično nespremna, a Thomas nije istrpio niti prozivanja tribina na utakmici s Krkom pa je ušao i u verbalni obračun s navijačima.
Sve skupa, nakon samo četiri kola ABA lige, izgleda otužno. Split je dobio Zvezdu, svaka im čast, ali samo Zvezdu, Cibona niti sama ne zna kako je bila bolja od Studentskog centra, a Zadar je uspio biti bolji samo od Cibone.

image

Danijel Jusup

ZVONKO PAVIC Cropix

I evo, ih, daleko od doigravanja. U grčevitoj borbi za ostanak. S nadom da će Đoko Pavićević iz Mornara i dalje sjediti u kućnom pritvoru u Baru, bez mogućnosti kontroliranja svojih računa, pa će barem Mornar biti lošiji od Hrvata.

I da. Ostat će borba za trofeje. Jer njih, domaće trofeje, na kraju dana netko mora osvojiti. Zadar, Split ili Cibona.
Cibona je krenula čistiti situaciju u klubu. Direktor Tomislav Šerić poslao je adresu četiri inozemna člana Skupštine prijedlog o razrješenju Chrisa Thomasa i ta se situacija raspetljava. U Šibeniku je uostalom Bariša Krasić odlučio voditi utakmicu po svojem nahođenju, iako je Thomas i dalje bio na klupi, jer on, naime, ne može voditi utakmice hrvatskog prvenstva.

Ako bi strani članovi skupštine kluba, barem tako ide priča, nastavili inzistirati na Thomasu, onda bi se mogla pokrenuti priča oko njihova statusa u Skupštini kluba u koju nisu mogli niti ući, jer nisu bili članovi kluba prije toga. Što znači, da bi u cijelu priču mogli ući već pomalo zaboravljeni igrači, oni iz Bandićevih vremena, oni čuveni “uredi za upravu” koji bi mogli Cibonine skupštinare izbaciti iz fotelja...

‘Povratak’ u domaće okvire

Split se nada će se što prije oporaviti ozlijeđeni igrači, Zadar ne zna niti sam što bi napravio s Amarom Gegićem, kojega Danijel Jusup napada na minutama odmora ali i na presicama, a Cibona se nada da će smjenom Thomasa, vjerojatno i odlascima Barbera i Zanne od sezone napraviti nešto.

Realnost je da su proračuni sva tri kluba veći nego što su to bili lani, ali kako je vrijednost novca pala, ti su projekti realno jeftiniji nego što su bili. Dobro, sa Cibonom baš nije tako, iako kad se sjetimo nekih svota za koje se igralo se lani, u onoj raspadnutoj sezoni, i to bi moglo biti upitno.

image

Christopher Michael Thomas

RONALD GORSIC Cropix

Bez obzira na to, kad bi se netko od tri hrvatska kluba, iako je sezona još uvijek jako mlada, dokopao doigravanja u ABA ligi, bilo bi to malo čudo. Čeka se samo onaj već nadaleko poznati trenutak u sezoni kad će se shvatiti da je važnije domaće prvenstvo, u veljači i Kup.

Na kraju dana percepcija uspjeha sezone uvijek će ovisiti o tome kako se prođe u hrvatskim obračunima.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. listopad 2024 10:06